Giresun neyi meşhur dendiğinde akla ilk olarak gelen fındığı ile nam salıyor.
Giresun'da kivi üretiminin başlangıcı 1990'lardır. Kivinin, fındığa oranla verimi daha fazla, hasat gideri daha az ve geliri daha iyidir.
Bu lahana çeşitleri arasında Giresun'la özdeşleşen lahana diblesi de bulunuyor. Lahana diblesi pirinç, soğan ve lahana malzemelerinden hazırlanan lezzetli bir yemektir. Şehre geldiğiniz zaman yöreye ait sebze yemeklerinden denemek istiyorsanız Lahana diblesi iyi bir seçenek olacaktır.
Fındığın anavatanı ve dünyanın en kaliteli fındığına sahip olan Giresun, deniz kıyısından yüksek köylere kadar uzanan arazileri fındık bahçeleriyle kaplıdır. Fındığın; tombul , sivri, kuş, kara ve badem gibi çeşitleri vardır.
Giresun'da ki en sevilen tatlıların başında tel kadayıf gelmektedir. Tel kadayıf Giresun'un fındık ile birlikte hazırlanan tatlıları arasında yer almaktadır. Tel kadayıf Giresun'da değil Türkiye'de de sevilen bir tatlı olmuştur. İlk olarak bu şehirde yapılmış olan tel kadayıf Giresun ile özdeşleşmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Giresun'da yaygın olarak üretilen sebzeler başta karalâhana olmak üzere patates, fasulye ve domatestir. Buğday daha çok ekmek yapımında kullanılmakta olup Şebinkarahisar, Dereli, Alucra ve Çamoluk ilçelerinde üretilir.
Giresun'da darı unu helvası da denir, mısır unuyla yapılan ve yöresi Giresun olduğu için bol fındıkla ikram edilen bir lezzet. Helva sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir tatlı çeşidi olarak listedeki yerini alıyor.
Başta buzdolabı magnetleri, fındık, tamzara dokuması, çay, Giresun balı, pekmez, anahtarlık ve el işlemeli ürünler olmak üzere pek çok ürünü hediyelik eşya açısından tercih edebilirsiniz. Şehri simgeleyen pek çok mimari yapının buzdolabı magnetleri üzerinde yer aldığı bilinmektedir.
Giresun, bir Miletos kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı "Kerasus"dur. İsminin, yabani kiraz ağaçlarından dolayı "Kiraz diyarı" olabileceği söylenir. Giresun, 1397 yılında Türkmen beyi Emir Oğlu Süleyman Bey tarafından fethedilerek Türk yurdu haline getirilmiş olup, Eski Türklerde adı Vilayet-i Çepni'dir.
Giresun'da alternatifsiz tarım ürünü konumunda olan fındık, aynı zamanda ilin ekonomik yapısını şekillendiren sanayi sektörü de büyük ölçüde fındık ve fındık mamullerine dayalı olarak gelişme imkânı bulmuştur. Fındık, İlin tarım ürünleri ihracatında ilk sırada yer almaktadır.
Dünyanın En Kaliteli Fındığı – Giresun Tirebolu Fındığı
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Rize hangi meyvesi meşhur? Bu bölgede 70-80 yıllık bir geçmişi olan mandalina tescille birlikte değer kazanmış olacak" dedi.
Türkiye'nin fındık başkenti sayılan Giresun'da yetişen Giresun tombulu ise,taşıdığı üstün niteliklerle, dünyada en çok ilgi gören fındık çeşitlerindendir.
Yüksek rakımlı yerlerde sarıçam, ladin, dişbudak, köknar, gürgen, meşe gibi ağaçlar daha çok bulunur. Şebinkarahisar yöresindeki dağlık kesimlerde, yapraklı orman kuşağı yer yer meşelerden oluşur. Orman örtüsünün altında genellikle orman gülü, çalı çileği, ılgın, karayemiş, defne ve şimşir gibi bodur ağaçlar bulunur.
Giresun'un sahil kemsinde tüm portakal çeşitlerini rahatlıkla yetiştirebilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
Öz. Bu çalışmada, Giresun ilinde yetişen 7 farklı bitki türünde (nane, altın otu, yaş çay, kekik, ısırgan otu, kuşburnu ve ıhlamur) Cd, Pb, Fe, Zn, Cu, Al, Cr, Co, Mn, Ni, Ag, Li, Na, Mg, B ve K olmak üzere 16 elementin konsantrasyonları belirlenmiştir.
Giresun'un sahilde olan alışveriş merkezidir Merkezi bir konumda olan bu merkezde Migros Süpermarket bulunur. Giyim Mağazasından ihtiyaca yönelik Her istediğinizi bulabilirsiniz.
Zengin bir mutfağı olan Tirebolu, ısırgan otu yemeği, kiraz tuzlusu, fasulye diblesi, taflan kavurması, turşu kavurması, meşhur hamsi böreği, mısır ekmeği ve leziz Tirebolu usulü pide çeşitleri gibi lezzetleri bünyesinde bulundurmaktadır.
Yaz aylarının vazgeçilmez ilçeleri arasında yer alan Dereli, doğal güzellikleriyle turistlerin beğenisini kazanmaktadır. Şelale ve yayla açısından geniş bir yelpazeye sahip olan Dereli, Giresun'da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.
Nüfusun yaklaşık %30'u merkez ilçesinde toplanmış olan Giresun ilinin en düşük nüfuslu ilçeleri Güce, Çanakçı, Doğankent ve Çamoluk'tur. Karadeniz'e 122 kilometrelik bir sahil bağlantısı bulunan Giresun, yeşilin maviyle buluştuğu eşsiz doğal güzellikleri barındıran illerden biridir.
Giresun Türkiye'nin yedi bölgesinden biri olan Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Bu ilimiz Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer almaktadır. Giresun ilimizin çevresindeki iller Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Sivas ve Ordu illeri bulunmaktadır.
girasun fındığı, giresun fındık üreticileri tarafından ürettikleri fındığa verdikleri isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri