İlk 6 hafta içinde azalır ve ilk 3 ay içinde kaybolur.
Miyelinizasyon ise gebeliğin ikinci trimestirinde (~22. hafta) başlar ve erişkin yaşlara kadar devam eder.
Tonik boyun refleksi doğum ile doğumdan sonraki 2 hafta arasında başlayabilir. Bebeğin 5-7. ayları arasında da bitebilir. Bebek boynunu kontrol etmeye başladıkça bu reflekste azalma görülür.
Çocuk Nörolojisi, beyin, omurilik, sinir ve kas hastalıklarının tanı ve tedavisini yapan ve 0-18 yaş grubu çocukları kapsayan bir tıp uzmanlık dalıdır.
Nörolojik Muayeneyi Beklemeyin
Erken dönemde yapılan nörolojik muayene, ileride olabilecek nörogelişimsel sorunları bütün açıklığı ile gösteremeyebilir. Nörolojik muayene ile kesin tanı yaklaşık 6 aydan sonra konulabilir çünkü 0-5 ayda vücudun kendiliğinden ürettiği genel hareketler vardır.
İlgili 16 soru bulundu
Doğumla başlayan bu reflekslerin büyük bir bölümü ilerleyen aylarda kendiliğinden ortadan kalkar. Bebek büyüdükçe daha karmaşık beceriler edinir ve böylece kendini daha iyi koruyabilir. Refleksler 3. ayda kaybolmaya başlar. Ancak her yenidoğanın gelişimi birbirinden farklıdır ve farklı hızla ilerler.
EK-3 sayılı çizelgenin 17. Sırasında Çocuk nörolojisi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ana dalına bağlı bir yan dal olarak düzenlenmiştir.
Prematüre ve riskli bebeklerin nörolojik takibi, havale, gelişim bozuklukları, bayılma, yürüme ve davranış bozuklukları, beyin travmaları, baş ağrısı, epilepsi, otizm, kas ve sinir yaralanmaları, felç gibi pek çok nörolojik hastalığın tanı ve tedavisi ile ilgilenir.
Nörolojik muayene Aydın, sinir sistemini, beyin ve omuriliği görüntülemeye yarayan tetkiklerden önce yapılan, nörolojik hastalıkların tanısında ilk aşamadır. Nörolojik muayene ile sinir sisteminin ve sinir sistemindeki olası lezyonların oluşturduğu nörolojik işlev bozukluklarının varlığı saptanmaya çalışılır.
Memorial Hastanesi Nöroloji Bölümü'nde; baş ağrıları ve dönmeleri, inmeler, şuur değişikliği ile giden hastalıklar (epilepsi vs), el ayak uyuşmaları ile çeşitli kas güçsüzlüklerinin tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Örneğin toplumda sık görülen baş ağrısı tipi olan migren ile nöroloji uzmanı doktorlar ilgilenmektedir.
Galant Refleksi bebeğin doğum esnasında doğum kanalından dışarı doğru hareket etmesini sağlar.4-6 ay aralığında da normal gelişim sürecini izleyen bebeklerde kaybolması beklenir. Aksi durumda kuvvetli beyin felci şüphesi duyulabilir.
Bu refleks 3. ayda kaybolur.
Emme refleksi doğum sonrası, bebek uyanıkken 3-4. aya, uykuda iken 7. aya kadar sürebilir. Bu refleksin olmaması, beyin sapının doğumsal bozuklarını, oksijensizliği, travma veya sinir sistemini de içine alabilen ağır enfeksiyon hallerini düşündürmelidir. Uzun süre devam etmesi ise, ağır beyin hasarını gösterebilir.
Sinir sisteminde etkilenen yere ve etkilenme derecesine göre, MS hastalığının tipi ve şiddeti hastadan hastaya değişebilir. Ancak miyelin tabakası kendini tekrar yeniler ve hastalar günlük yaşamına geri döner.
Olgun, miyelin üreten oligodendrositler, oligodendrosit progenitör hücreleri adı verilen daha olgunlaşmamış kök hücre benzeri hücrelerden gelişir. Bu nedenle miyelin kaybolduğunda onu kurtarmanın tek yolu, yeniden üretmek için progenitör hücrelerden yeni bir oligodendrosit elde etmektir.
1 yaşına gelindiğinde beyin hacmi ikiye katlanır. Beyin gelişiminin 3 yaşında %80'i, 5 yaşına ise %90'ı tamamlanır.
Nörolojik hastalıklar arasında uyku bozuklukları, epilepsi, migren, kas hastalıkları, beyin damar hastalıkları, demans, hareket bozuklukları, tümörler bulunmaktadır. Bu hastalıkların ortaya çıkış nedenleri çoğu zaman bulunmamaktadır. Özellikle genetik faktörler burada rol oynuyor.
Başağrısı, başdönmesi, bayılma, hafızaya ilişkin sorunlar, ani gelişen veya ilerleyici seyir gösteren unutkanlıklar, el ve ayaklarda uyuşma, kas gücü ve denge kayıpları, yürüme bozuklukları, çift görme veya görme kayıpları, felçler, istemsiz kasılma, titreme ve hareket bozuklukları, yaygın veya bölgesel ağrılar, ...
Kan ya da doku testi ile gen tarama testi uygulanarak bu tür rahatsızlıkların olup olmadığı anlaşılır ve tedavi süreci elde edilen verilere göre oluşturulur.
Çocuk nörolojisi neye bakar? Konusu olan hastalıklar, ağır beyin hasarlarından, geçici felçlere, iyi veya kötü seyirli epilepsilerden basit bayılmalara, otistik şikayetlerden, davranış bozukluklarına, kas hastalıklarından sinir yaralanmalarına kadar geniş bir yelpazede yayılır.
Nörolojik hastalıkların %70'i genetik temellidir. Beyin ve sinir sistemi hastalıklarının genetik temelleri ortaya çıkmaya başladıkça, genetik testler kesin tanının konmasında önem kazanmıştır.
Nörolojik Rehabilitasyon Nedir? Sinir sistemi hasarı sonucu meydana gelen hastalıklara özgün rehabilitasyon olarak tanımlayabileceğimiz Nörolojik Rehabilitasyon; yatak seviyesinden yürüme aşamasına kadar bütün aşamaların fizyoterapist eşliğinde uygulandığı felç, hareket, denge ve duyu bozukluklarının tedavisidir.
Nöroloji sinir sistemi fizyolojisi ve hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bilim dalıdır. Sinir sistemi; beyin, spinal kord (omurilik) ve periferik sinir sisteminden oluşur. Bu üç bölümden herhangi birinde gelişen ve cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıkların tedavisi nöroloji bölümü tarafından yapılır.
Bu kararla, o zamana kadar psikiyatri üzerine yandal uzmanlığı olan çocuk psikiyatrisi 4 yıl süreli "Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları" Anadal Uzmanlığına dönüşmüştür.
Yasa maddeleri incelendiğinde, Kadın hastalıkları ve doğum Uzmanlık alanının 4 yıla indirildiği, perinatoloji ve jinekolojik onkolojik cerrahinin yan dal olarak belirtildiği ve sürelerinin de 3 yıl olduğu belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri