İşlem başarılı olduğunda kapatılan damar sertleşecek ve bir ay içerisinde vücut tarafından rezorbe edilip yok olacaktır. Bu süre zarfında kapatılan damarda sertlik ve gerginlik hissetmeniz normaldir ve geçicidir.
Lazer, radyofrekans ve buhar ile yapılan tedavi sonrasında tedavi gören uzun ana damar boyunca ağrı, kızarma, morarma normaldir. Genellikle 3 hafta içinde azalır ve geçer.
Tedaviden sonra damar hemen kapanır ama görüntünün tamamen kaybolması zaman alır. Bu süre bireyden bireye değişkenlik gösterir ve bazen varisin tümüyle kaybolması birkaç ayı bulabilir.
Peki komplikasyonları yok mudur? Elbette var. En önemli risk bu yöntemlerin işe yaramama riskidir. Bunun yanında yanık , enfeksiyon, nörolojik hasar, neoangiogenesis (matting) denen yeni damar oluşumları ,ağrı, ödem en sık rastlanan komplikasyonlardır.
Hasta kontrole gelinceye kadar ayakları yukarıda istirahat etmeli ve bol bol yürüyüş yapmalı. Varis çorabı sürekli bacakta tutulmalı, sadece pansuman yapılacağı zaman çıkarılmalı. 5 gün geçtikten sonra geceleri uyurken varis çorabı çıkarılabilir bunun dışında uyanık olduğu saatlerde varis çorabı bacakta olmalı.
İlgili 23 soru bulundu
· Ameliyat sonrası hastada genellikle anestezinin etkisi geçeceğinden dolayı aynı gün yürüyebilir. · Hasta en fazla bir hafta içinde işine dönebilir. · Varis ameliyatından sonra hasta en az 3 hafta süreyle varis çorabı kullanmalıdır.
İyileşme süreci genellikle 1-2 hafta sürer ve bu süre içinde fiziksel aktiviteler sınırlı olabilir. Ancak, son yıllarda geliştirilen daha az invaziv yöntemler de varis tedavisinde kullanılmaktadır.
Hastanın işlem sonrası bacağı elastik bandaja sarılır ve genelde 1 gece hastanede tutulur. Ertesi gün taburcu edilir. Kasıktaki dikiş, genelde estetik ya da cilt altı olarak bilinen alınmasına gerek olmayan tarzdadır.
Genellikle, ameliyat sonrası birkaç gün boyunca hafif yürüyüşler önerilir. Daha sonra, yavaş yavaş hafif egzersizler yapmaya başlayabilirsiniz. Ağır sporlara veya aşırı yorucu egzersizlere, doktorunuzun onayı olmadan başlamamalısınız.
Ameliyattan sonra bacaklarda bazen şişlik yani ödem gözlenebilir. Bu durum sadece varisle ilgili değildir. Bacak toplardamar sisteminin ameliyat öncesinden ultrason ile iyi değerlendirilmediğinin bir kanıtı olarak da karşımıza çıkar.
Evet bu mümkündür. Sadece tek seansla tüm varislerin tamamen kaybolması mümkün değildir, çünkü dünyada böylesine etkili bir yöntem yoktur. Genel olarak büyük varisler çok kolay tedavi olur. Orta boy ağ şeklindeki yeşil varisler de genellikle 1-2 seansta tamamen kaybolabilir.
Varis Çorabı
Hekiminizin önerisi ile ameliyat sonrası varis çorabınızı ortalama 1-1,5 ay boyunca giymeniz gerekmektedir. Çorabın giyilmesi için en doğru ve en uygun zaman yataktan kalkmadan öncedir.
Klasik varis ameliyatlarında, hastaların yaklaşık %5 inde derin ven trombozu (toplardamar pıhtılaşması) gelişmektedir.
Varis Ameliyatı Sonrası Bacakta Şişme
Bu değişiklikler nedeniyle, ameliyat bölgesinde ve çevresinde ödem oluşabilir. Ödem genellikle ameliyat sonrası ilk birkaç gün içinde en yoğun hale gelir ve sonra yavaş yavaş azalır. Ancak, bazı hastalarda ödem uzun sürebilir ve tedavi gerektirebilir.
Her ameliyatta olduğu gibi anesteziye bağlı bazı yan etkiler olabilir. Bunun dışında her cerrahi girişimde görülebilen bazı istenmeyen sonuçlar varis ameliyatları sonrasında da ortaya çıkabilir. Bunlar: Alerjik reaksiyonlar, solunum sorunları, kanama ve enfeksiyondur.
Varis ameliyatından beş gün sonra gece yatarken varis çorabı çıkarılabilir onun dışındaki zamanlarda bacakta tutulmalıdır. Varis çorapları, varis ameliyatı sonrası iyileşme sürecini desteklemek, ödemi azaltmak ve kan dolaşımını düzenlemek için etkilidir.
Bu işlem, bacaklarda veya ayaklarda görülen varislerin tedavisi için yapılır. Genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Varis ameliyatı genellikle zor bir ameliyat olarak kabul edilmez, ancak herhangi bir ameliyat gibi riskleri ve potansiyel komplikasyonları vardır.
Doğru damara müdahale edilmezse, varisin tekrar meydana gelmesine rastlanabilir. Ancak tedavi edilmiş bir damarda yeniden varis oluşması beklenmez. Kapakçıkların yetersizliği veya venöz yetmezlik adı verilen durumun oluşmasının kesin nedeni henüz bilinmemektedir.
Varis çorabı uyku saati dışındaki tüm zamanlarda giyilmelidir. Uykudan kalktıktan sonra yataktan çıkmadan varis çorabını giymek en etkili yöntem olacaktır.
Ameliyat yerinde gerginlik olması, yabancı cisim bulunması, enfeksiyon eşlik eden olaylar, yaş, obezite, sigara kullanımı, bağışıklık sistemi ve yara iyileşmesini bozan ilaç ve tedaviler, karın içi basıcı artıran öksürük, kabızlık, ağır kaldırma gibi faktörler fıtık sebebi olabilir.
Diyarbakır'da özel bir hastanede 15 Nisan'da varis ameliyatı olup aynı gün taburcu edilen öğretmen Tuğba Parlak, ertesi gün evinde fenalaştı. Kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alınan Parlak, 24 Nisan'da yaşamını yitirdi.
Çok kötü olmalı ki, artık safen damar onarılamayacak kadar bozuk olsun ve o damar yok edilince hastaya zararı olmasın. Yani damarın çapı en az 14 mm olmalı, içinde pıhtılar olmalı. Yoksa o damar YOK EDİLMEMELİDİR.
Varis, insanda ilerlerse ve rahatsızlık oluşturursa tedavi edilmesi ve ameliyat edilmesi gerekiyor. Ameliyat için uygun olan kişiler genellikle ileri derecede ağrı sorunu yaşayan kişilerdir. Kişi günlük hayatında birçok ağrı yaşıyorsa, varis ameliyatı için başvurmalıdır.
Varisli damarlar içinde kan akımı yavaşladığı için diğer bazı faktörlerinde etkisi ile pıhtı oluşabilir.
Varis ameliyatı; yetmezlikli toplardamarın çıkarılması ya da bu damardaki kapakçıkların onarımı disiplinine dayanmaktadır. Yaklaşık 2 saat süren ameliyat sürecinde hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak lokal, epidural ya da genel anestezi uygulaması gerçekleştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri