Sesin önemli organı ses telleri ise mukozanın kuruması, akciğer sekresyonunun azalması, uzun süreli sigara yada benzeri kuru havaya maruz kalınması, sesin kötü kullanımı gibi nedenlerle özelliklerini kaybetmiş olarak gözlenebilirler.
Sesini hızlıca kaybetmek için, odanın ya da evin ısısını mümkün olduğunca çok artır ve ısıyı gece boyunca bu seviyede bırak. Kendini soğuk ve kuru havaya maruz bırak. Soğuk ve kuru hava, gırtlağını tahriş edip ses tellerini baskılayarak sesini kısabilir.
Ses kısıklığının en sık nedeni 'akut larenjit'tir. Akut larenjit, soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında ya da aşırı bağırmaktan kaynaklanan ses zorlamalarında ortaya çıkar. Daha uzun süreli ses kısıklıklarının nedeni genellikle sesin uzun süreyle aşırı ve zorlanarak kullanılmasıdır.
Nefes verirken akciğerlerden gelen hava gırtlağımızda yer alan ses tellerine titreştirerek ham sesi oluşturur. Ses telleri saniyede; erkeklerde 100-150, kadınlarda 200-250, bebeklerde 400 kere titreşir. Bu ham ses boğaz, burun ve ağız boşluklarında şekillenerek her insana özgü olan ses tonunu oluşturur.
İlgili 38 soru bulundu
Ses kayıt cihazları sadece havada yayılan ses dalgalarını algıladığı için sesimizin vücudumuzun içinde iletilen bileşenini duyamamış oluruz. Dışarıdan gelen sesleri engelleyen kulaklıkları taktığımızda ise sadece “kendi iç sesimizi” algılarız.
Ses teli hasarının kaynağı pek çok nedene bağlı
Sesin kötü ve uygun olmayan şartlarda, özellikle uzun süreli ve yüksek tonlarda kullanılması da harabiyete yol açabilir. Ses tellerinde görülen sorunların bir nedeni de tiroit bezlerine komşuluğu olduğu için tiroit cerrahisine bağlı travmalardır.
Soğuk algınlığı gibi birkaç günle sınırlı iyileşme süresi olabileceği gibi daha uzun süreli problemlerle de karşımıza çıkabilmektedir. Ses kısıklıkları, eğer 1 haftayı geçiyor ise mutlaka kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır.
Larenjit ses kısıklığının en sık görülen sebebini oluşturuyor ve çoğunlukla nezle, grip veya sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkıyor. Bazen ateş ve boğaz ağrısıyla birlikte görülse de, çoğu zaman ağrısız bir ses kısıklığı olarak gelişiyor.
Erkeklerin pes sesleri, yüksek testosteron seviyesiyle ilişkilendiriliyor. Buna karşılık erkekler ise daha tiz, yani ince sesli kadınları çekici buluyor. Tiz sesli kadınlar, daha genç ve narin bir etki uyandırıyor. Bu bilgilerden anlaşılacağı üzere, çekici bir ses duymak duygularımızı bir anda harekete geçirebiliyor.
Sinirli, heyecanlı ve korku içinde olunan ortamlarda sesimizi her zamanki durumlardan farklı kullanıyoruz. Kontrol dışı bu kullanım sırasında oluşan ses kısıklığı geçici oluyor, ancak süre uzadığı zaman ve bu tarz ses kullanımı alışkanlık haline geldiğinde ise ses kısıklığı kalıcı hale dönüşüyor.
Ergenlik döneminde, erkek çocuklarda perde yaklaşık bir oktav düşer. Kızlarda temel frekanstaki düşüş daha az olmakla birlikte, ergenlik döneminde erişkin düzeyine iner. Ergenlikte ses değişimi ortalama 3-6 ayda tamamlanırken en fazla 1 yıl sürer. Kızlarda ses değişimi 15 yaşında, erkeklerde 14-15 yaşında tamamlanır.
"Sesin ortaya çıkışında sadece ses telleri görev almamaktadır. Ham ses, ses telleri tarafından ortaya çıkar. Ancak ses rengi; dil, damak, dişler, dudaklar ile şekillendirilmektedir. Bu yapılar değiştirilemediği için sesi herhangi birinin sesine benzetmek teknik olarak şuan için mümkün değildir.
Stresten uzak durun: Stres kas gerginliği yaratarak, sesin zorlu kullanımına neden olur. Bu da ses tellerine hasar verir. Yüksek sesle konuşmaktan kaçının: Bağırmak, çığlık atmak ses tellerinde kanamalara neden olarak ses kalitesinde kalıcı hasarlar yapabilir. Konuşurken aniden yüksek sese çıkmayın.
Ses istirahati nasıl yapılır? Ses istirahatinde kişi sesini HİÇ BİR ŞEKİLDE KULLANMAZ. Sadece konuşmamak değil, fısıldamamak, hmmm`lamamak, şarkı söylememek, ıslık çalmamak da gereklidir. Ayrıca boğaz temizleme ve öksürük gibi ses tellerini tahriş edebilecek davranışlardan da kaçınılmalıdır.
Çoğu zaman geçici olan ses kısıklığı bir süre sonra kendiliğinden kaybolur. Ancak gırtlak kanseri gibi ciddi hastalıkların sonucu olarak ortaya çıkan ses kısıklığı uzun süreli ve kalıcı etki gösterebilir.
Basit bir boğaz enfeksiyonunun belirtisi olabileceği gibi gırtlak kanseri gibi önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Bu yüzden 2 haftayı aşan ses kısıklıklarında mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Ses kısıklığına karşı önlem alın!
SESİN EN BÜYÜK DÜŞMANLARI
“Sigara sesin en büyük düşmanıdır. Gırtlak ve akciğer kanserinin en önemli nedenidir. Sigaranın kesinliklebırakılması, bulunulan ortamda sigara dumanına maruz kalınmaması gerekir. Kafein (kahve, çay, çikolata) ve alkol, ses tellerini kurutarak ses teli hasarını artırır.
Öz, "Sigara içen kişilerin ses telinde sıvı birikir. Ses teli, biriken sıvının etkisiyle sucuk gibi şişiyor. Kadınların ses telleri ince ve uzundur; bu nedenle erkeklere göre tiz ve ince bir ses çıkarırlar. Ama günde bir paket ve üzerinde sigara içenlerin ses tellerinde ödem oluşuyor.
Toksik maddelerin solunması, Çok fazla öksürmek, Gırtlak bölgesine darbe almak ses tellerine zarar verir. Diğer yandan bazı durumlarda ses tellerinin zedelenmesine sebep olur.
Sesin güzel ya da çirkin çıkmasına neden olan bir takım genetik ve çevresel etmenler vardır. Ses tellerinin boyu, dudak yapısı, dişler gibi genetik faktörlerin yanında beslenme rutini, sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar, ses egzersizleri gibi çevresel faktörler de sesi olumlu ya da olumsuz etkiler.
Ses kalınlaştırma ameliyatında farklı teknikler olmakla birlikte en yaygın olanı Tip 3 tiroplasti tekniğidir. Ameliyat ağız içinden ve boyundan yapılabilmekte olup, genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Tirod kıkırdak küçültülerek ses telleri gevşetilir ve ses kalınlaştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri