Bununla birlikte muz, incir, üzüm, kavun, karpuz gibi meyveler; beyaz un, beyaz ekmek, pirinç, beyaz makarna, patates, havuç, bezelye, mısır gibi sebzeler, glisemik indeksi yüksek olan besinlerdir.
Glisemik indeksi düşük olan yiyecekler, kan şekerinin daha yavaş yükselmesine sebep olacağından daima tercih edilmelidir.Posalı yiyeceklerin glisemik indeksi düşüktür. Bunlar kuru fasülye, nohut, mercimek, bulgur, kepekli ekmek, elma, armut, makarna, portakal ve yoğurt gibi besinlerdir.
Cevizlerin tahmini glisemik indeksi 15'tir, bu da onları düşük glisemik bir gıda haline getiriyor. Tek bir ceviz porsiyonunun glisemik yükünün 1 olduğu tahmin ediliyor.
Örneğin, bir elmanın 100 gr başına glisemik indeksi 44'tür ve 7 g net karbonhidrat içerir. Yani 150 gr ağırlığındaki küçük bir elmayı yemek bize 10.5 gr net karbonhidrat sağlayacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Glukoza göre ise glisemik indeks değerleri şöyledir: Fırınlanmış parmak (çubuk) patates 114.6, 35' haşlanmış sıcak patates 100.9, 50' haşlanmış sıcak patates 130.4, fırınlanmış elma dilimli patates 90.45, 50' haşlanmış 24 saat +4°C'de bekletilmiş soğuk patates 81.4, ayçiçek yağında kızartılmış elma dilimli patates 77.2 ...
Glisemik endeksi düşük, kan şekerini yükseltmeyen besinler tüketilmelidir. Örneğin pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, üzüm yerine elma tüketilmelidir. Ana öğünlerde mutlaka esmer ekmek tüketilmelidir.
Tek öğünde çok tipli beslenme tarzını uygulamalısınız. Ara öğünlerde mutlaka süt, yoğurt ve ayran gibi besinler tüketmelisiniz. Tavuk ve balık derisi ve yağından ayrılarak ızgara, haşlama ya da buğulama yöntemiyle pişirmelisiniz. Günde 1-2 adet ceviz yemelisiniz.
Fındıklı ekmek ve bazlama yüksek glisemik indeksli (>70), tıbbi ekmek, beyaz ekmek ve simit orta glisemik indeksli (55-70), ruşeymli ekmek, cabata ekmek, çavdarlı ekmek, kepekli ekmek, taş değirmeni ekmeği ve köy ekmeği ise düşük glisemik indeksli (<55) grupta yer almıştır.
Değerlendirme sonuçlarına göre beyaz ekmeğin glisemik indeksi için 70 değeri referans alındığında tuzlu geleneksel gıdaların (leblebi, simit, tarhana, bulgur) ortalama glisemik indeks oranları 49-75 aralığında, tatlı geleneksel gıdaların (lokum, baklava, pişmaniye, kadayıf) ise 60-87 aralığında bulunmuştur.
Domates glisemik indeksi düşük bir gıdadır. Yaklaşık 140 gram domatesin glisemik indeks verisi 15 rakamının altında bulunur.
Karbonhidrat içermeyen ya da içeriğinde çok az miktarda karbonhidrat olan örneğin yumurta, peynir gibi protein kaynaklı besinlerin kan şekerine doğrudan bir etkisi olmadığı için glisemik indeks tablolarında yer almazlar ve GI değerleri 0'dır.
Kaymaksız yoğurt, yağsız süt, kepekli ekmek, taze meyveler ve bakliyatı düşük olan gıdalar glisemik indeksli gıdalardır. Taze patates, muz, bulgur, patlamış mısır, buğday ekmeği orta seviyede değere sahip gıda grubuna girer.
Protein, yağ ve posanın varlığında glisemik indeks düşer. Yüksek glisemik indeksli bir besin olan beyaz ekmek, yağ ya da peynir ile tüketildiğinde glisemik indeksi azalmaktadır. Ayrıca, yavaş ve çok çiğnenerek tüketilen besinin de glisemik indeks değeri azalır.
Beslenme şeklinize bol sebze dahil etmek işte bu yüzden çok önemli. - Besinlerinize limon sıkmak veya sirke eklemek yani asiditesini arttırmak glisemik indeksini düşürüyor.
Glisemik indeksi yüksek besinler, fazla insülin salgılanmasına sebep olur. Fazla salınan insülin de vücutta yağlanmaya yol açar ve sonrasında obeziteyi doğurur. Düşük glisemik indeks içeren gıdalar tüketmek; vücudun insülin duyarlılığını arttırır, açlığınızı azaltır ve uzun süre tokluk hissi yaratır.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Çavdar ekmeği: Çavdar ekmeği kan şekerini hızlı yükseltmez, kolesterol seviyesinin yükselmesini önler, özellikle diyabet hastaları, insülin direnci olan bireyler diyetisyeninin kontrolünde tüketebilir.
Şeker hastası olan kişilerin kahvaltıda peynir, yumurta, yağlı tohumlar arasında yer alan zeytin ve fındık tüketimi aksatılmamalıdır. Buna ek olarak beyaz ekmek yerine kepek ekmeği tercih edilmelidir.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Glisemik indeksi yüksek, yani kan şekeri değerlerini hızlı değiştirebilen üzüm, incir, muz, kavun, karpuz ve kuru meyvelerin tüketimi bazı kişiler için sakıncalı hale gelebilir. Diğer meyvelerin lif oranları yüksek olduğu için ara öğünlerde tüketilen meyveler kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
Kan şekerini yönetmeye yardımcıdır. Bağırsak sağlığını destekler. Düşük kalorisi sayesinde kilo verme sürecini hızlandırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri