Globus sendromunun nedeni psikolojik olabileceği gibi sessiz reflü belirtisi de olabilir. Disfaji, globus sendromuna benzemektedir. Boğazda oluşan şişlik boğazınızda sıkışma hissine neden olur.
Bunun yanı sıra boğazdaki yumru psikolojik faktörlerden de etkilenebiliyor. Duyguların fiziksel duyularımız üzerinde derin bir etkisi var. Ağlama beklentisi veya güçlü duyguları ifade etme, boğaz kaslarının kasılmasını tetikleyebilir.
Ülkemizde glomus tümörü tanısı ve tedavisi, genellikle baş boyun cerrahisi konusunda deneyimli Kulak-Burun-Boğaz hekimlerince üstlenilmiştir.
Globus histerikus, yutkunmayla ilişkili olarak boğazda (ösefagus yada hava yolunda) yumru yada yabancı cisime ait bir takılma hissi varlığı ile karakterize bir konversi- yon bozukluğudur (1). Globus histerikus bazı yayınlarda “globus pharyngeus” yada “globus sensation” olarak da adlandırılmaktadır (2).
ÖZET Globus farengeus; boğazda yumru veya yabancı cisim hissi şeklinde tarif edilen, ağrısız, sü- rekli ya da aralıklı zamanlarda ortaya çıkan ve genelde yemek yeme esnasında artış gösteren klinik bir semptomdur.
İlgili 35 soru bulundu
Globus Sensasyonunun nedeni nedir? Neden genellikle larinks çevresindeki kaslarda artmış bir gerilimdir. Bununla birlikte, tümör hastalıkları veya organik değişiklikler dışlanmalıdır. Boyundaki kaslar, üzüntü, öfke veya korku gibi duygular tarafından etkilenir.
Globus sendromu (boğazda yumru hissi)
Bazı hastalar boğazlarında yumru varmış gibi veya boğazına bir şey yapışmış gibi hissetmektedirler. İnflamasyon, mukus zarlarının şişmesine neden olur. Dolayısıyla, sessiz reflü olduğunda, boğazında şişlik gibi bir doku parçası olabilir.
Sonuçta asıl sorun mide içeriğinin çok az orandaki reflüsü olmasına rağmen bambaşka şikayetler ile karşılaşırız: Boğazda baskı hissi , yutmada zorluk hissi(globus) Boğazda kuruluk/geçmeyen geniz akıntısı hissi. İyileşmeyen boğaz ağrısı ve yanması hissi.
Globus histerikus; üzüntü, keder, matem gibi birçok psişik durumda oluşabilen boğazda yumru hissidir.
Çok soğuk veya çok sıcak yiyecekler ile içecekler, boğazdaki tahrişi artırarak gıcıklı öksürük sorununu artırabilir. Ayrıca gün içerisinde bol miktarda su tüketilerek boğazın kuruması önlenmelidir. Bazı kişiler için tuzlu su ile ağız ve boğaz gargarası yapmak rahatlatıcı olabilir.
Bu şikayetlerin iki haftadan uzun sürdüğü durumlarda iyi huylu ses hastalıkları ya da kötü huylu ses teli hastalıkları arasında ayırım yapılabilmesi ve doğru tanının koyulabilmesi için Kulak Burun Boğaz doktorunuza başvurunuz ve ses tellerinizi muayene ettiriniz.
Yutma Hastalıkları Tedavisi
Eğer gerekli ise yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağı incelemesi, kulak burun boğaz uzmanı veya mide ve barsak hastalıkları uzmanı tarafından yapılır.
Boğazda Gıcık Boğaz Reflüsü Belirtisi Olabilir!
Boğaz reflüsü mide asidinin yemek borusundan geçmesi ve boğaza kadar ulaşması ile ortaya çıkan bir sorundur. Genellikle boğazda takılma hissi, gıcık hissi gibi sorunlarla kendini belli eden boğaz reflüsü oldukça ciddi bir rahatsızlıktır.
Boğazda kuruluk ve tahriş, Boğazda yutma güçlüğü hissi, Boğaz reflüsü, mide asidinin yemek borusuna geri akmasıyla ortaya çıkar ve bu, genellikle özofageal sfinkter adı verilen kasın yetersizliği veya zayıflığı sonucu meydana gelir. Bu durum, bazen yemek yedikten veya yattıktan sonra daha belirgin hale gelebilir.
Reflü semptomları olan hastaların çoğunda yemek borusu normal gorüldüğünden endoskopi reflü tanısından çoğu hastada yardımcı olmaz. Fakat bazı hastalarda yemek borusundan inflamasyon (özofajit, erozyon veya ülser görülebilir. Bu hastalarda reflü tanısı konulabilir.
Reflüye bağlı ses problemleri, ya asidin doğrudan irritatif etkisiyle, ya da boğaz, gırtlak ve boyun kaslarının aside karşı refleks olarak kasılması ve sertleşmesiyle ortaya çıkar. Avrupa popülasyonunun yaklaşık %30'unun reflü şikayeti olduğu bildirilmektedir.
Gözyaşlarınız yanaklarınıza doğru süzülürken, mukus dolan burnunuz ve boğazınız yutkunmanıza sebep oluyor. Bunu yapar yapmaz da boğazınızdaki kaslar, “kafa karışıklığı yaşıyor ve açık kalması gereken nefes borusu ağzı kapatılıyor. Bu gerilme de boğazımızda bir yumru hissetmemize neden oluyor.
Sürekli boğaz temizleme isteği: Boğazınızın arka duvarında yer alan farinks bölgesinden geçen mukus, yoğun bir hale gelerek akışkanlığı azaldığı için o bölgede bir cisim takıldığı şeklinde his oluşturabilir. Bunun sonucunda, devamlı olarak boğazınızı temizleme ihtiyacı duyabilirsiniz.
Ses kısıklığı, seste kabalaşma, çatallanma, yorgunluk, tiz sesleri çıkarmada zorluk. Boğazda gıcık hissi ve sık boğaz temizleme. Boğazda aşırı balgam ve geniz akıntısı
Bademcikler şişmiş ve yemek borusu çok daralmış ise yutmada sıkıntı olur. Yemek borusunun kaslarında görülen zayıflık da yutma güçlüğüne sebep olur. Barret özofagus rahatsızlığı yutma güçlüğü ve takılma hissi ile kendini gösterir. Yemek borusunda görülen iltihaplar disfajinin nedeni olabilir.
Boğaz reflüsü belirtileri yemek yedikten sonra ve özellikle geceleri midede ekşime, gaz, yanma, mide bulantısı şeklinde ortaya çıkarak kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir. Boğaz reflüsünün en yaygın belirtileri şunlardır: Ses kısıklığı Boğazınızda bir yumru hissi.
Nane çayı, mukusu azaltarak boğaz şişliğini hafifletebilir ve öksürük ile boğaz ağrısını hafifletebilir. Ilık suyla yapılan bitki çaylarına bal eklenmesi boğazın yumuşamasına yardımcı olabilir. Ayrıca, tuzlu su ile gargara yapmak da evde uygulanabilecek doğal yöntemlerden biridir.
Lifli gıdalar hem mide asidini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Dolayısıyla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca hindi, tavuk ve balık eti mide asidini azaltır. Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.
Belirtiler arasında boğaz ağrısı ve tahriş olmuş gırtlak (ses kutusu) bulunur. Tedaviler çoğunlukla yaşam tarzı değişikliklerinden ibarettir. Boğaz Reflüsü Kimlerde Görülür? Herkes boğaz reflüsü olabilir ancak bu hastalık yaş ilerledikçe daha sık görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri