Glukozamin; özellikle eklem ağrısı, romatizma, iltihaplanmalar gibi bazı hastalıkların tedavisi için kullanılır.
Özellikle yaşla birlikte gelişen kemik ağrıları başta olmak üzere tüm eklem iltihaplanmalarında etkili bir tedavi yöntemi glukozamin kullanılır. Bunun yanında glukozamin, sağlıklı kişilerde bile genel eklem sağlığını korumak ve bağırsak hareketliliğini düzenlemeye yardımcı olmak için kullanılmaktadır.
Eklem, kemik ve kas ağrısını en aza indirirerek rahat hareket edilmesini sağlayan, vücudun doğal şok emici ve eklemler arası kayganlığı sağlayan bileşen olarak işlev görmektedir. Glukozamin, güçlü doğal anti-inflamatuar (iltihaplanma karşıtı) ve anti-aging (yaşlanma karşıtı) özelliklere sahiptir.
Glukozaminin Yan Etkileri Var mı? Glukozamin takviyeleri; kabuklu deniz hayvanlarına veya iyota alerjisi olanlar, hamile kadınlar ve diyabet, yüksek kolesterol, astım veya yüksek tansiyon hastaları için risk oluşturabilir (2).
Eklemlerin birbirine çarpmasını ve sürtünmesini engelleyen jelsi koruyucu kıkırdak tabakalarında bulunan glukozamin, besinlerde doğal şekilde bulunmadığı için takviye olarak alınır. İltihabı dağıtma özelliği gösteren, anti-inflamatuar maddesine sahip Solgar glukozamin eklem ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.
İlgili 16 soru bulundu
Bazı insanlar için, glukozamin sülfat, asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz ve reçeteli ağrı kesici ilaçların yanı sıra işe yarayabilir. Ancak ağrı kesiciler hızlı etki ederken, glukozamin sülfatın ağrıyı gidermesi 4-8 hafta sürebilir.
Glukozamin genellikle 3 ay boyunca düzenli kullanılır. Eğer devam edilmesi kanısına varılırsa yeniden takviyeye başlamak için 3 ay dinlenme süresi gerekir. Bu süreyi doldurmadan yeni bir Glukozamin takviyesine başlanmaz.
“Glukozaminin mide yanması, baş dönmesi, baş ağrısı, alerjik tepkiler, kilo alımı, ishal ve karın ağrısı gibi yan etkileri olduğu da unutulmamalıdır.”
Glukozamin bu sıvının oluşumunda rol oynar. Yapılan çalışmalar, takviyenin bu sayede, kıkırdağın zarar görmesini önleyip, eklemi koruyabileceğini göstermektedir. 41 bisikletçi ile yapılan bir araştırmada, günlük 3 gram glukozamin takviyesinin, diz eklemlerindeki kolajen kaybını %27 düşürebildiği görülmüştür(3).
Herkeste görülmese de glukozamin, bazı kişilerde vücudun su toplamasına ve daha fazla su toplamasına neden olabiliyor.
Özellikle kemik ve eklem hastalıklarının tedavisi ve korunmasında kullanılan glukozaminin faydalarına dair daha çok çalışmaya ihtiyaç olsa da orta yaş üstü kişilere tavsiye edilmektedir.
Glukozamin ve Kondroitin
Kıkırdağın doğal bir bileşeni olan glukozamin, kemiklerin birbirine sürtünmesini engeller. Glukozamin eksikliği, eklemlerde sürtünme kaynaklı oluşan ağrılara ve iltihaplara yol açar. Yapılan tüm bilimsel çalışmalar eklem ağrısı ve osteoartrit için glukozaminin önemine dikkat çekiyor.
Glukozamin ve kondroitin sülfat birlikte kullanıldığında kireçlenme nedeniyle oluşabilecek kıkırdak bozulmasını önlemeye yardımcı olabilir, ağrı ve iltihabı azaltarak eklem fonksiyonunu iyileştirebilir, kıkırdak kaybını tersine çevirebilir.
İltihaplı romatizma tedavisinde izlenen yol; iltihabu kontrol altına almak ve hastalığın belirtilerini yok etmeye çalışmaktır. Hastalığın kesin tanısı konulduktan sonra, doktorunuz tarafından hastalığın ilerlemesini durdurmak için antiinflamatuar ve antiromatizmal ilaç tedavisi başlanır.
İltihaplı Eklem Romatizmasının Tedavi Yöntemleri
Tedavi de buna yönelik olarak gerçekleştirilmektedir. Bu amaçla hastanın vücudunun daha fazla iltihaplanmasını engellemek amacıyla ibuprofen, naproksen sodyum ve ketoprofen gibi ilaçlardan yardım alınmaktadır.
Romatizmal hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavi edilmesinde D vitamininin çok önemli bir yeri vardır.
En iyi glukozamin ilacı tavsiyelerine gelecek olursak; Nevfix, Solgar, Rcfarma, Com, Nobel, Hardline, Amway, NBL kasa ağlarını en aza indiriren, eklemler arasındaki kayganlığı sağlayan, daha rahat hareket etmenize olanak tanıyan kaliteli içeriğe sahip glukozamin ilacı markaları olarak biliniyor.
Ağız Yoluyla: Glukozamin günde bir kez 1500 mg veya günde üç kez 500 mg olacak şekilde tek başına tüketilebilir.
S1 Glukozamin, takviye olarak alındığında tahrip olmuş kıkırdak dokuyu onararak eklemler arasında bulunan sıvının (sinoviyal sıvı) üretimini sağlar. Bu sayede eklemlerin kayganlığı sağlanmış ve kemiklerin birbirine sürtmesi önlenmiş olur.
Günde 2 kez 1 tablet, tercihen yemeklerle birlikte ya da doktorunuzun önereceği şekilde kullanılır. 2 Tablette, Glukozamin Hidroklorür 1500 mg. Kondroitin Sülfat 1200 mg.
Glukozamin genellikle eklem ve kemik sağlığını iyileştirmek için kullanılan ve kabuklu deniz hayvanlarından elde edilen bir takviye ürünüdür. (1,2) Yapılan çalışmalar, glukozamin sülfat takviyesinin kollajen (eklem dokusu) bozulma oranını ve osteoartrit semptomlarını azaltacağını göstermektedir.
Bu takviyeler mide şikayeti olanlarda gaz, ağrı, şişkinlik ve ishale yol açabiliyor. Glukozaminin sülfat formunu kullanmanızı öneriyorum.
Solgar Glukozamin Kullanımı
Ürünleri arzu ederseniz günde 3 tablet veya 2 tablet olmak üzere sabah akşam kullanabilirsiniz.
Glukozamin takviyesi aç veya tok olarak kullanılabilmesine rağmen, mideyi etkileyebileceğinden tok karna alınması önerilmektedir. Glukozaminin günlük tüketim miktarı ne kadar olmalıdır? Glukozaminin kullanımında standart bir doz yoktur. Önerilen günlük doz günde 1,500 mg'dır ve gün içerisinde bölünerek kullanılabilir.
Doğada çeşitli besinlerin de içinde bulunan glukozamin, kondroitin ve metil sülfonil metan bileşenleri, farklı formlarda bulunan çeşitleriyle de takviye olarak alınabilir. Gençlere, yetişkinlere ve ileri yaşlılara yönelik de birleşimleri bulunan bu takviye, uzman doktorların tavsiye ettiği şekilde kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri