Pratik glutensiz tatlı tarifleri genel olarak teff unu, mısır unu ya da pirinç unu gibi unlarla ile hazırlanabilen tatlılardır. Glutensiz tatlılar, normal tatlılardan tat ve görüntü olarak farklı değildir. Sadece içinde gluten içermeyen malzemeler kullanılarak yapılır.
Gluten içermeyen hamur yumuşak olmaz ve kabarmaz. Ekmeğin mayalanması için olmazsa olmaz maddeler arasında gluten de yer alır. Gluten genel olarak kolay sindirilen bir maddedir fakat bazı kişilerin sindirim sisteminde ciddi problemlere yol açar.
Gluten, bağırsak yapısını bozarak demir emilimini azaltır. Glutensiz beslenerek bağırsak işlevlerinizin düzelmesine yardımcı olabilir demir, çinko, B6, B12 gibi vitamin ve minerallerin emiliminin artmasını sağlayabilirsiniz. Böylece kansızlık sorununun önüne geçebilir ve daha sağlıklı olabilirsiniz.
Glutensiz beslenme, gluten içeren yiyeceklerin beslenme programında bulunmaması demektir. Gluten buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi besinlerde bulunan bir proteindir. Gluten özellikle hamurun kabarmasını, elastikiyetinin oluşmasını sağlayan bir maddedir ve vücuda girdiğinde mide de aynı şekilde yapışıklık yapabilir.
Glutensiz diyet; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (tahıl, makarna ve birçok işlenmiş gıda) tüketilmemesidir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.
İlgili 22 soru bulundu
Milli tatlılarımızdan sütlaç en sevilen glutensiz tatlılardan biridir.
Kavururken bile glüten olmaz ve bu madde hiçbir kahveye eklenmez.
Pirinç, doğal hali ile glutensiz tahıl çeşitlerinden biridir. Bu nedenle çölyak hastaları ve glutensiz diyet yapanlar için vazgeçilmez bir besindir.
Gluten yalnızca buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein olduğundan, sütten elde edilen peynirin doğal olarak gluten içermemesi gerekiyor.
İçinde gluten bulunan tahıllar arasında arpa, buğday kepeği, buğday tohumu, bulgur, çavdar, durum, irmik, kavuzlu buğday, Horasan buğdayı, kuskus, çavdar, buğday melezi olan mir, tam buğday ve tritikale sayılabilir.
Kahvaltı: Glutensiz ekmek, çiğ sebze (buharda yapılabilir), beyaz peynir, 2 tane kuru erik. Öğle: Izgara balık, rokalı salata, mısır ekmeği. Akşam: Tavuk sote, pirinçli yayla çorbası, mevsim salatası.
Tüm işlenmemiş kabuklu kuru yemiş türleri, yer fıstığı, ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve badem. *Paketlenenler ve işlenmiş olan, tuzlanan kuru yemişler gluten içermektedir.
Glutensiz beslenmek lif alımını azalttığı için bağırsak floranızın bozulmasına yol açabilir. Glutensiz diyette yararlı karbonhidrat tüketimi azaldığı için yağdan gelen enerji artmaktadır. Bu da zaman içerisinde kilo almaya, insülin direncine hatta metabolik sendroma bile yol açabilmektedir.
Çikolata ve bitter çikolata saf haliyle gluten içermez. Ancak birçok çikolata türü üretilme biçimleri veya katkı maddeleri nedeniyle gluten içerebilir. Çikolata işlenirken içerisine diğer bileşenler girer. Süt, tuz ve şeker gibi bileşenler çikolata üretilirken kullanılır.
Gluten Alerji Testi
Gluten alerjisi olan bir kişi, gluten tüketiminden sonra ciddi ve hızlı bir şekilde alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu reaksiyonlar arasında, deride kuruluk, kaşıntı ve döküntü, aşırı kilo kaybı veya kilo alımı, kusma ve ishal, karın ağrısı ve rahatsızlığı gibi belirtiler yer alabilir.
Gluten hassasiyeti olan kişilerde; mide-bağırsak problemleri, cilt problemleri, kilo problemleri ve çeşitli hastalıklar oluşabilir. Gluten duyarlılığı, çölyak hastalığı, buğday alerjisi ve irritabl bağırsak sendromu gibi rahatsızlıkları olan kişilerin, gluten içeren gıdalardan kesinlikle kaçınması gerekir.
Glütensiz diyetin sağlıklı olan bireylerde yaygın olarak uygulanmaya başlanmasındaki bir inanç ise kilo vermeye yardımcı olduğu inancıdır. Yapılan araştırmalar, glütenden kaçınmanın kilo vermenize yardımcı olup olmayacağı konusunda net sonuçlar sunmamaktadır.
Glüten diyeti, tedavi amacıyla çölyak hastalarına, glüten intoleransı ve buğday alerjisi olanlara uygulanan bir beslenme programıdır. Glüten tüketimiyle ortaya çıkan sağlık problemlerinin ortadan kaldırılmasını amaçlayan kişiler ve sadece glütensiz beslenmek isteyen kişiler de glüten diyeti uygulayabilir.
Bağışıklık sistemi glutene karşı tepki veriyorsa, çölyak ve benzeri bağışıklık sistemi sorunlarına neden olabilir. Gluten kullanımı durumlarında sinirsel problemler oluşabilir. Huzursuzluk ve çeşitli depresif hastalıklar gluten kaynaklı gelişebilir. Ayrıca gelişme geriliğine ve dışkıda kötü kokuya neden olabilir.
Beslenmenizde glüten içermeyen besinler tüketerek, kilo verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Glutensiz beslenme çölyak hastalarında oluşan kronik enflamasyonu giderebilir. Gluten tüketmediğinizde, daha sağlıklı ve güçlü tırnaklara sahip olursunuz.
Gluteni yabancı bir istilacı olarak gören bağışıklık sistemi onu tedavi etmek için glutene ve bağırsak duvarına saldırır. Bu bağırsak duvarına zarar verir ve besin eksikliğine, anemiye, şiddetli sindirim sorunlarına ve birçok hastalık riskine neden olabilir.
Hangi gıdalar tüketilebilir? Gluten içermeyen başlıca tahıllar mısır ve pirinçtir. Diyetteki ana tahıl grubunu bunlar oluşturur. Tüm sebzeler, tüm meyveler, tüm bakliyatlar, tüm katkısız yağlar, yumurta, bal, reçel, toz şeker, zeytin, et, balık, tavuk rahatlıkla tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri