Nohut, mercimek, maş fasulyesi filizi unlarını sağlıklı ve glütensiz un alternatifleri listenize alabilirsiniz. Buğday unu yerine yüzde 20 oranında kullanıp pirinç unu, hindistan cevizi unu gibi başka glütensiz unlarla karıştırabilirsiniz. Kestane unu, öğütülmüş bütün kestanelerden yapılan glütensiz bir un türü.
GLUTEN YERİNE NE KULLANILMALI? Glutensiz diyette buğday, arpa, çavdar ve bunları içine alan ürünler diyetten çıkartıldığı için yerine kurubaklagil, mısır, pirinç, patates ya da bizim “psödotahıl” olarak adlandırdığımız amarant, kinoa, karabuğdayın kullanılabileceğini söyleyen Dr.
Glütensiz unlara badem unu, kinoa unu, Hindistan cevizi unu, nohut unu, keçiboynuzu unu, karabuğday unu, pirinç unu, mısır unu örnek verilebilir. Badem unu: Karbonhidrat oranı düşüktür, yüksek lif içeriğine sahiptir. Pişirme işleminde çok fazla kabarmadığı için kurabiye ve kraker tarifleri için uygundur.
İlgili 16 soru bulundu
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
En çok tercih edilen glütensiz un çeşitlerinin başında nohut unu, kinoa unu, Karabuğday Unu, keçiboynuzu unu, Hindistan cevizi unu geliyor. Mesela nohut ununun protein içeriği yüksektir.
Mısır unu, mısır tanelerinin kurutulduktan sonra öğütülerek ince bir toz haline getirilmesi yoluyla üretiliyor. Dolayısıyla bu ürün, katkısız haliyle gluten içermiyor.
Umulan her ne kadar bunun aksi olsa da, siyez unu da maalesef ki gluten içeriyor. Nitekim bu un çeşidinin üretiminde, siyez buğdayına ek olarak buğday ruşeymi ve buğday kepeği de kullanılıyor. Ve tüm bunlar, siyez ununun gluten içeren besinler arasında ilk sıralarda yer almasına neden oluyor.
Glutensiz tahıllar denince ilk akla gelenler: darı, kahverengi pirinç, yabani pirinç, sorgum, yulaf ve tef. Bunlara ek olarak, beslenme açısından tahıl görünümünde olup taksonomik olarak başka aileden olan amarant, karabuğday ve kinoa var.
Kırmızı Mercimek Gluten İçermediğinden Çölyak Hastalarının Gönül Rahatlığıyla Tüketebileceği Bir Un Çeşididir.
“Yulaf ne içerir?” sorusunun yanıtı olarak sayılabilecek pek çok faydalı bileşen mevcut. Fakat -bilhassa da tarlasında salınmakta olan yulaflar için- gluten, bu bileşenlerden biri değil. Yulaf ürünleri, ancak yetiştirme ve üretim koşullarından dolayı gluten içerme olasılığı barındırabiliyor.
Bu unların içeriği genelde mısır nişastası, patates nişastası, pirinç unu ve dekstrozdur (nişasta şekeri). Ayrıca ksantam gam ve guar gibi de kıvam arttırıcılar bulunur. Yani kısacısı bu unlar tamamen insan eli ile yaratılmış, doğal olmayan unlardır. Neredeyse tamamen nişastadan oluşurlar.
Yüksek miktarda protein, lif, aminoasit içeriyor. Ayrıca, E ve B vitamini, potasyum, fosfor ve magnezyum açısından da zengin. Gluten içermiyor.
Yazımızın tamamında da belirttiğimiz gibi jelibon glutensizdir. Jelibon gluten içermez.
Gluten içeren buğday tahılından elde edildiğinden ötürü bulgur, gluten barındıran tahıllar grubunda yer alıyor. Yani glutensiz tahıl arayışında bulgur maalesef ''o'' besinlerden biri olamıyor.
Patates, nişastalı bir bitki türü. Gluten ise arpa, buğday, çavdar gibi bazı tahıllarda bulunuyor. Öyleyse sorunuzun cevabını veriyoruz: Hayır! Patates gluten içermiyor.
Ekmek içi, nişasta, buğday unu ile kıvam arttırmak amacıyla köfte, Adana kebap, Urfa kebap gibi geleneksel yemeklerde glüten kendine yer bulur. Dışarıda yemek yiyecekseniz ve et tüketmek istiyorsanız tercihinizi karışım olmayan, parça etlerden yana kullanmalısınız.
Evet doğru anladınız glutensiz ürünler gluten içeren muadillerine oranla çok daha fazla yağ ve karbonhidrat içeriyor. Yani siz glutensiz beslenme uygularken market raflarında gördüğünüz glutensiz ürünlerle uygularsanız bu beslenme düzeni size fazla kilo olarak geri dönecektir.
Beslenme uzmanlarına göre tam buğday unu çölyak hastalarının tüketmemesi gereken bir undur. Tam buğday unu gluten içerdiği için hassas kişiler tarafından tüketilmemelidir.
O halde şimdi de o önemli soru geliyor: Basmati pirinçte gluten var mı yok mu? Diğer pirinç çeşitleri gibi basmati pirinç de içeriğinde doğal olarak gluten barındırmıyor.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Siyez unu; lif, A, B ve E vitamini bakımından zengindir. Bunun yanı sıra içeriğinde selenyum, fosfor, magnezyum, folik asit ve demir mineralleri bulunur. Siyez unundan yapılan ekmek, klasik buğday ekmeğine göre daha besleyici, daha doyurucu ve sağlıklıdır. Siyez ununun glisemik indeksi beyaz undan daha düşüktür.
Buğday unu ya da beyaz un yerine kullanılabilir ve sağlık için de tercih edilebilir. Vegan beslenme çeşidinde protein ihtiyacını karşılamak için mısır unu tüketilebilir. Protein için güçlü bir alternatif olan mısır unu ile günlük protein ihtiyacı karşılanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri