1.Bakteriyel enfeksiyon Bölgeyi iyi temizlemezseniz, bu bakteriler enfeksiyona neden olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar da göbek deliği iltihabına ve sarı veya yeşil olabilen kötü kokulu bir akıntıya neden olur. Ayrıca göbek deliğinizin çevresinde şişlik, ağrı ve kabuklanma da oluşturabilir.
Yetişkinlerde göbek deliği iltihabı, çoğunlukla bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Piercing, obezite veya bağışıklık sistemi sorunları gibi faktörler, bu enfeksiyon riskini artırabilir. Düzenli hijyen, temizlik ve antibiyotik uygulaması göbek deliği iltihabının tedavisi için kullanılabilir.
Göbekten berrak idrar benzer sıvı gelişi çoğunlukla patent urakusu düşündürür. Kanlı veya bulanık akıntı varsa urakal sinüs veya kiste bağlı olabilir. Urakal anomaliler başka nedenlerle yapılan karın ultrasonografisinde tesadüfen bulunabilir.
Göbek deliği iltihabı nasıl geçer? Göbek deliği iltihabının tedavisinde göbeğin antiseptik sıvılar ile temizlenmesi, yerel olarak antibiyotikli pomad uygulanması ve (her hastada gerekmemekle birlikte) ağızdan antibiyotik kullanılması ile tedavi edilebilir.
Göbek deliği iltihabı gibi çocukluk dönemi hastalıklarının tanı ve tedavisi için pediatristlere danışabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Bazen göbek deliği iltihabı kendiliğinden geçmeyebilir ve bu durumda tıbbi müdahale gerekebilir. Tedavi sürecinde bölgenin kuru tutulması ve temizliğinin düzenli olarak yapılması, iltihabın tedavisinde etkili olacaktır.
Göbek deliği
Çoğumuz genellikle göbek deliğinin temizliğini görmezden gelir veya yanlış şekilde temizleriz. Göbek deliğinizin haftada bir ve belirli bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. 1 sıcak bardak suya 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın. Su hafif soğuyunca göbek deliğinizi bu su ile yıkayın.
Özellikle temiz ve kuru tutmazsanız, göbek deliğinizde mantar görülebilir. Göbek deliğinizdeki kandidiyazis, kaşıntılı bir kızarıklığa neden olur ve göbek deliği iltihabına (kalın, beyaz bir akıntı) neden olabilir. Mantardan kaynaklanan göbek deliği iltihaplarına dermatolog önerisi ile mantar önleyici krem sürülebilir.
Göbek deliği iltihabı tedavi edilebilir bir durumdur, ancak erken müdahale ve uygun tedavi önemlidir.
Göbeğe sadece doğumda kesilme öncesi batikon uygulanmakta ve sonrasında üzeri temiz bir gazlı bez ile kapatılmakta, sonrasında ise ek bir bakım uygulanmamaktadır. Bu nedenle bebeğin göbek düşmeden yıkanması da doğru değildir. Tercihen göbeğin düşmesini takip eden ikinci günde bebeğiniz yıkanabilir.
Yetişkinlerde göbek fıtığında göbek deliğinin yan tarafında yumuşak bir şişlik ya da bir çıkıntı görülür. Bebeklerde ise fıtık görünümü çoğunlukla bebek ağladığında ya da öksürdüğünde göbek deliğinde belirgin hale gelir. Fıtık genellikle bebeklerde herhangi ağrı, acı ya da rahatsızlık yaratmaz.
Bir ağrı ve sızı olmaksızın kulaktan, göbek ve gözden çıkan akıntı abdesti bozmaz.
İnsanda göbek çukuru (deliği). Göbek bağı, anne ve cenin arasında bulunan; besin, oksijen, karbon monoksit ve dışkı transferini sağlayan organdır.
Göbek düşüklüğü, kişinin ani hareketleri, ağır kaldırması, üşütmesi vb. sonucunda göbeğinin yer değiştirmesi olarak bilinir. Hastalığın ishal, mide bulantısı, kusma, halsizlik, karın ağrısı, karında şişkinlik, gaz sıkışması ve göbek veya çevresinde ağrı gibi belirtileri vardır.
İleri zamanlarda göbek fıtığına bağlı olarak kabızlık, ağrı, şişlik, kusma, gaz, bulantı, kusma görülebilir. Bunun dışında fıtıkta boğulma olursa acil cerrahi müdahale gerekir. Bunlara fıtık boğulması belirtileri de denebilir. Sıkışan bağırsağın kan akışı tamamen kesilirse, doku ölümüne yol açabilir.
Göbek fıtığı en basit tanımıyla bağırsak veya yağ dokularının göbek deliğinin yakınındaki bir bölgeden geçmesi ve dışarıya doğru bir çıkıntıya (fıtık) neden olması sorunudur.
Aşırı ıkınma, aşırı kilo, oturup kalma sırasında dikkatsiz ve hızlı olma, aşırı basınç, bel bölgesine fazla yüklenme, ağır yük kaldırma, siroz hastalığı, kabızlık, prostat ve hamilelik döneminde yaşanan birtakım sıkıntılar göbek fıtığı oluşumunun başlıca nedenleridir.
Göbek fıtığı göbek deliği çevresindeki kasların zayıf olduğu ya da yırtıldığı durumlarda ortaya çıkar. Bu zayıflık ya da yırtılma karın içindeki organların karın duvarının dışına doğru çıkmasına neden olabilir. Bu organlar göbek deliği çevresindeki zayıf bölgeden dışarıya doğru bir şişlik veya çıkıntı oluşturur.
Göbekteki tehlikeye dikkat
Çalışmada, normal kiloda olan ancak göbek ve bel bölgesinde yağlanma olanların kalp hastalığı riskinin daha yüksek olduğu belirlendi. Bu tip insanların kalp hastalıklarından ölüm riski, obez olup da kiloları kalça ve bacaklarında toplananlardan "yüzde 32" daha fazla.
Göbek bağı (kordon) düştükten sonraki ilk birkaç hafta içinde bu bölgede oluşan, nemli, parlak, kırmızımsı, üzeri dalgalı küçük doku büyümesine göbek granülomu (umblikal granülom) denir. Toplumda granülom ile karşılaşma sıklığı her 500 bebekte 1'dir.
Göbek kordonu doğumdan sonra bir süre boyunca bebeğin göbek bölgesinde kalır ve bir süre sonra doğal olarak düşer. Ancak bazen göbek kordonu düştükten sonra iyileşme tam olarak gerçekleşmez ve granülom adı verilen bir doku büyümesi ortaya çıkar.
- Göbekte kötü koku yayan bakterileri yok eder. - Yolculuk sırasında oluşan mide bulantısına hızlı bir çözüm sağlar. Nasıl uygulanır? Göbek deliğine tam oturacak şekildeki pamuğa sirkeyi bir kaç damla damlatın ve göbek deliğine yerleşitirin.
Göbek koku: Göbekte oluşan kötü kokuyu da önler. Sirke, göbek deliğindeki bakterileri temizler ve dezenfekte eder. Böylece, göbekteki koku ve enfeksiyon riski azalır. Mide bulantısı: Sirkeli pamuk, mide bulantısına da iyi gelir.
Çek manken Karolina Kurkova'nın sırrı Victoria's Secret defilesinde ortaya çıktı. Kurkova'nın göbek deliğinin olmadığı görüldü.
Karın egzaması durumunda, göbek deliği veya meme başı gibi daha kırılgan olduğu düşünülen bölgeler de dahil olmak üzere, tüm karın bölgesine kortizonlu kremler uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri