Göbeğe sadece doğumda kesilme öncesi batikon uygulanmakta ve sonrasında üzeri temiz bir gazlı bez ile kapatılmakta, sonrasında ise ek bir bakım uygulanmamaktadır. Bu nedenle bebeğin göbek düşmeden yıkanması da doğru değildir. Tercihen göbeğin düşmesini takip eden ikinci günde bebeğiniz yıkanabilir.
- Göbek düşene kadar (1-3 hafta), bebeğin bezi göbek kordonu dışarıda kalacak şekilde aşağıdan bağlanmalıdır. - Göbeği düşmemiş olan bebek suya sokularak banyo yaptırılmamalıdır, sadece silinmelidir. - Doktorun tavsiye ettiği şekilde (alkol/batikon/pansumansız) göbek bakımı yapılmalıdır.
Göbek deliği iltihabı nasıl geçer? Göbek deliği iltihabının tedavisinde göbeğin antiseptik sıvılar ile temizlenmesi, yerel olarak antibiyotikli pomad uygulanması ve (her hastada gerekmemekle birlikte) ağızdan antibiyotik kullanılması ile tedavi edilebilir.
Günde en az 1 defa göbek bağı temizlenmeli
Enfeksiyon kapma tehlikesine karşı günde en az bir defa olmak koşuluyla pansuman ve temizlik işlemleri yapılmalıdır.
İdeali göbek kordonu düşene kadar günde bir kez %70'lik alkol ile yapılan pansumandır. Kordonun her tarafını, göbeğin dip yuvarlak kısmından ucundaki mandala doğru alkole ıslatılmış steril gazlı bez ile silmek gerekir. Alkol, ciltle mümkün olduğu kadar az temas etmelidir.
İlgili 18 soru bulundu
Batikonun zararları ise şunlardır: Nadiren, bazı kullanıcılarda alerjik reaksiyonlara veya cilt tahrişine neden olabilir. Uzun süreli ve aşırı kullanım, ciltte kuruluk ve hassasiyet artışına neden olabilir. Yenidoğan bebeklerde ve hamile kadınlarda kullanımı sınırlıdır ve doktor kontrolünde olmalıdır.
Sağlıklı bebeklerde göbek bağı düşene kadar herhangi bir şeyle silmeden kuru bakım yapılır. Eğer kordon, idrar veya kaka ile kirlenmiş veya yapışkan hale gelmişse su ve sabunla temizleyin ve iyice kurutun. Emici bir bez ya da kağıt ile ıslaklığını alarak ve havalandırarak kurumasını sağlayabilirsiniz.
Temiz tutun: Bebeğinizin her bezini değiştirdiğinizde, göbek kordonu parçasına %70 alkol ile bakım yapın. Kordon; idrar ve kaka ile kirlenmiş veya yapışkan bir hale gelmiş ise ılık su ile temizleyin.
“Göbek deliği iltihabı” genellikle “göbek deliği enfeksiyonu” olarak da bilinir ve tıbbi olarak “umbilikal enfeksiyon” olarak adlandırılır. Bu durum, göbek deliğinin bakteri veya diğer mikroorganizmalar tarafından enfekte olması sonucu meydana gelir.
Göbek bağının düşmesinin ardından göbeğin şeklini düzeltmeye yönelik herhangi bir girişimde bulunmamalısınız. Özellikle bebek bezlerin iyileşme süresinde bu bölgeye dokunmaya kaçınmanızda fayda vardır. Çünkü göbek bağının düşmesinden sonra bölgenin kuruyup, kendi kendine şekillenmesi beklenir.
Tedavi edilmediği durumlarda iltihap vücuda yayılarak sepsis adı verilen hastalığa sebep olarak hayati riske dönüşebilmektedir. Tedavi edilmeyen göbek deliği iltihabı bebeklerde karaciğer kapı veni tıkanıklığına ve riskli karaciğer sorunlarına sebep olabilmektedir.
Özellikle temiz ve kuru tutmazsanız, göbek deliğinizde mantar görülebilir. Göbek deliğinizdeki kandidiyazis, kaşıntılı bir kızarıklığa neden olur ve göbek deliği iltihabına (kalın, beyaz bir akıntı) neden olabilir. Mantardan kaynaklanan göbek deliği iltihaplarına dermatolog önerisi ile mantar önleyici krem sürülebilir.
Piercing sonrası tamamen iyileşmeniz için 3,6 ay bekleyebilirsiniz.
Düzenli hijyen, temizlik ve antibiyotik uygulaması göbek deliği iltihabının tedavisi için kullanılabilir. Göbek deliği iltihabı özellikle bebeklerde karşılaşılan ve ateş, ağrı, akıntı gibi rahatsızlıklar oluşturan ciddi bir durumdur. Erken teşhis ve tedavisi önemlidir.
BATTICON küçük kesikler ve sıyrıklarda, küçük cerrahi işlemlerde ve küçük yanıklarda enfeksiyonunun yerel tedavisi veya önlenmesinde kullanılan geniş etki alanına sahip bir antiseptiktir mikroptan arındırıcı maddedir.
Yenidoğanda göbek bağı hijyeni; Göbek bağı en geç 15 gün, en erken 3 günde koruyup düşmektedir. Göbek bağının temizliğini hijyenik solüsyon ve gazlı bez ile yapmak mümkündür. Göbek bağının temizliğinde alkol kulanmak hem steriliteyi sağlar hemde kurumayı kolaylaştırır.
Göbek deliği çevresine yağ sürmek
Gece uyumadan önce göbek deliğinizin çevresine 3 damla zeytinyağı ya da hindistan cevizi yağı sürün ve 4 cm kadar etrafına yayın. Şifa bulacağınızdan emin olabilirsiniz.
Bahsettiğimiz gibi göbek deliği, daha fetüs haldeyken göbek bağının çıktığı ve plasenta ile annenin rahim duvarına bağlandığı bir yol.
Bebeklerin göbeği ne zaman düşer sorusunun cevabı ise şudur: Doğumdan sonra 2 hafta içerisinde gerçekleşir. Gün olarak ise göbek bağı yaklaşık 7-10 günde kendiliğinden düşer. Bu süre zarfında yapacağınız bakımla birlikte göbek bağının kuruyup düşmesine yardımcı olursunuz.
Göbek deliğinde vazelin kullanabilirsin. Vazelini sürdükten sonra 5 ila 20 dakika bekleyip bir peçeteyle temizle. Herhangi bir kalıntı varsa kolayca çıkmalıdır.
Bu nedenle, her doğan bebeğe K vitamini iğnesi yapılmaktadır. Ancak, buna karşın gene de bazı bebeklerde sızıntı şeklinde kanama olabilir. Kanama, genellikle ilk 48 saat içinde kendiliğinden durur.
Bebeklerde göbek bağı ıslanırsa, göbek bağı enfeksiyonu riski artar. Göbek bağı, bebeğin doğumunun hemen sonrasında hala plasentaya bağlı olduğu için, suya maruz kalmak göbek bağının enfeksiyon riskini artırabilir. Göbek bağının islak olması, bakterilerin üremesine ve enfeksiyon oluşmasına neden olabilir.
Göbek fıtığı konusuna çocuklarda çocuk cerrahisi ve yetişkinlerde genel cerrahi bölümü bakmaktadır. Göbek fıtığına hangi doktor bakar? Göbek fıtığına çocuklarda çocuk cerrahisi ve yetişkinlerde genel cerrahi uzmanları bakmaktadır.
Sağlıklı bireylerde normal göbek deliği yapısı içe doğru uzanırken göbek fıtığı sorunu olan kişilerde göbek deliği dışarı doğru çıkıntı şeklindedir. Göbek fıtığı hastalarında fıtık büyüklüğü bazı hastalarda çok küçük iken bazı hastalarda ise fıtık boyutu büyük olabilmektedir.
Kullanım Şekli • Mendil ambalajını açınız. Solüsyonu mendile sıkınız. Bebeğinizin göbeğini ve gerekli olan yerleri siliniz. Günde en az bir kez olmak üzere tercihen her bez değişimi sonrasında göbek bağı bakımı yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri