Geleneksel mikroskoplarla görüntülenemeyecek kadar küçük bir ölçü birimi olan nano düzeyinde geliştirilen teknolojilere, nanoteknoloji denir. Bu kavram 1 ile 100 nanometre arasında değişen birimlerde gerçekleştirilen mühendislik ve teknoloji çalışmalarını kapsar. 1 nanometre, 1 metre uzunluğun milyarda biri kadardır.
Nanoteknoloji, maddenin atomik, moleküler ayrıca supramoleküler seviyede kontrolüdür. Nanoteknolojinin ayrıca bugün moleküler nanoteknoloji olarak bahsedilen en eski ve yaygın tanımı, tam olarak makroölçek ürünlerinin imalatı için atomların ve moleküllerin kontrolünün belirli bir amacını ifade etmektedir.
Nanoteknoloji ürünleri için örnekler verebiliriz. Bilgisayar, tablet, gözlük, telefon ekranları, kamera lensleri, cam yüzeylerde toz veya su tutmayan, yansıma önleyici, kendisini temizleme özelliği olan ürünler, ultraviyole korumalı ve buhardan etkilenmeyen ürünler, çizilmeye karşı dayanıklı olan ürünler diyebiliriz.
Nanoteknoloji; atomların ve moleküllerin en küçük birimlerini ifade etmek ve maddeyi atomik boyutu ile kontrol etmek amacı ile kullanılmaktadır. Atom üstüne atom koyarak yeni maddeler oluşturmayı ve mevcut maddelerin moleküler yapısını değiştirerek yeni maddeler oluşturma çalışmalarını içermektedir.
Nano teknoloji, en temel açıklamasıyla, çok küçük boyuttaki malzemelerin işlenmesi anlamına gelmektedir. Bu küçük boyutun oranı ise metrenin milyarda biri seviyelerindedir. Bu teknoloji, bir büyüklük ile tanımlandığından dolayı da akla gelebilecek tüm alanlarda kullanılmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
İlk defa dile getiren ABD' den Eric Drexler' dir. Nano teknoloji üzerine yoğunlaşan Foresight Enstitüsü' nün kurucusu olan Drexler, ünlü MIT laboratuarındaki eğitimi sırasında, biyolojik sistemlerden esinlenerek, moleküler makineler yapılabileceğini önermiş, nano teknoloji kavramını ortaya atan kişi olmuştur.
Nano Teknoloji: yaşantıda kullanılan ölçü birimleri ile değerlendirilmesi yapılamayacak kadar küçük boyutlarda çalışmaların yapıldığı alana denilmektedir.
Nanoteknoloji ile üretilen ürünler, elektronik ve bilgisayar, enerji, tıp, inşaat, boya, tekstil gibi değişik alanlarda yer bulmaktadır. Örneğin, karbon nanotüplerenerji depolama ya da ekran ve pillerin etkinliğini iyileştirmede yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kaliforniya'daki Foresight Enstitüsü başkanı Dr. Eric Drexler, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki (MIT) eğitimi sırasında, biyolojik sistemlerden esinlenerek molekülsel makineler yapılabileceğini önermiş ve nanoteknoloji kelimesini ilk kez ortaya çıkarmıştır.
Nano teknoloji ürünleri bilgisayar, tablet, gözlük, telefon ekranları, kamera lensleri, cam yüzeylerde toz veya su tutmayan, yansıma önleyici, kendisini temizleme özelliği olan ürünler, ultraviyole korumalı ve buhardan etkilenmeyen ürünler, çizilmeye karşı dayanıklı olan ürünler bunlardan bazılarıdır.
Nanobilim ve nanoteknoloji, çok küçük boyutlarda çalışma yapan bilim dallarıdır. Nanobilim, nanoyapıların yapısını ve özelliklerini incelerken, nanoteknoloji ise nanoyapıların kullanımını içeren bir bilim dalıdır. Nanobilim ve nanoteknoloji üniversite bölümü, bu alanlarda eğitim veren bir programdır.
Nanoteknolojinin günlük hayatımızı birçok evrede etkisi altına aldığını söylemek mümkün. Bugün nanoteknoloji, mobil iletişim araçlarından hastalıkların teşhis ve tedavilerine, verilerin şirketler ve devletler tarafından kullanılarak bulut sistemlerde depolanmasına kadar farklı alanların gelişiminde önemli rol oynuyor.
Atom fiziği; atomun yapısını, atomik boyutta gerçekleşen olayları, atomların ve moleküllerin birbirleriyle olan etkileşimlerini inceler. Nanoteknoloji, atom fiziğinin uygulama alanlarından biridir.
Çamaşır Makinesi - Giysilerin temizliğini sağlar. Manyetik Rezonans Aleti (MR) - Canlı yapısının içini görüntüleyerek erken teşhis koymamızı sağlar. Araba - Bir yere gitmemizi kolaylaştırır. Yani teknoloji kullanımı abartılmadığı sürece insan hayatına yardımcı olur.
İnsan vücuduna giren nanopartiküller, hücrelerin ölmesine, fonksiyonların durmasına, genlerinin mutasyona uğramasına ve zehirleme etkisinin ortaya çıkmasına neden olur. Nanoteknoloji alanındaki gelişmeler sürdükçe endüstriyel alanda yeni ufuklar açılmaya devam edecektir.
Nanoteknolojinin tıp uygulamaları arasında, hastalıkları teşhis etmek, izlemek, tedavi etmek için kullanılan nano boyutta materyaller ve biyosensörler yer almaktadır. Özellikle; diyabet, kanser, parkinson gibi hastalıkların erken teşhis edilebilmesi için nanosensörlerin rolü çok büyüktür.
Boyutu nano mertebesine düşürmenin yolu, ultraviyole ışık yerine madde ile etkileşme sürecinde saçılma yapmayan elektron demetleri kullanmaktır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bu yönteme elektron demet litografisi denir. Bu teknikle akım devresi ince polimer film üzerine bir kaç nanometrelik hata ile kazınabilir.
Teknoloji insanların ihtiyaç ve isteklerini karşılamak üzere hedefe ulaşmak için kullanılan çevreyi geliştiren, değiştiren ve hatta dönüştüren bilgi, beceri, yöntem ve süreçlerinin tamamı olarak tanımlanıyor. İnsanlar teknolojiyi mal veya hizmet üretmek, bilgiye ulaşmak ve kullanmak gibi amaçlarla kullanabiliyor.
NANOTEKNOLOJİ, çok genel tanımıyla, istisnai şekilde küçük (yaklaşık 5-10 atom boyutlarında- Ortalama insan saç kalınlığının ~40,000 kez daha küçük olan yapıların ticari bir amaca hizmet edebilecek şekilde düzenlenmesidir.
Nano teknoloji; maddenin nanometre ölçeğinde yani moleküler düzeyde denetlenmesi yoluyla gerçekleştirilen işleme, ölçüm, modelleme ve düzenleme gibi çalışmalarla yeni malzeme, cihaz ve sistemlerin tasarlanması ve üretilmesini konu alan bir teknoloji dalıdır.
Mikro ve nanoteknoloji, makro ölçekteki sistemlerin üretimi ve tasarımında kullanılan bilim ve mühendislik disiplinleridir. Bu alan, mikron ve nanometre ölçeklerinde çalışan cihazların ve sistemlerin üretimi ve kullanımı ile ilgilidir.
Nanoteknoloji terim olarak ilk defa Japon bilim adamı Norio Taniguchi'nin “Nanoteknolojinin Temel Konsepti Üzerine (On the Basic Concept of Nanotechnology)” adlı makalesinde kullanılmıştır.
Nanoteknoloji üzerine bilimsel çalışmalar, alınan patentler, çalışan firmalar, uzman iş gücü ve teknoloji transferi ile edindikleri pazar payları göz önüne alındığında ABD ile Almanya, Güney Kore, Japonya ve Tayvan'ın diğer ülkelere göre daha fazla öne çıktıkları görülmektedir.
Nanoteknolojinin faydaları, nanoteknolojinin avantajları denince akla ilk gelenlerden biri daha az maliyetli oluşudur. Maliyeti düşürerek, daha fazla üretim imkânı doğurur. Yaşam kalitesini arttırmada önemli bir rolü vardır. Tıp alanına kattığı artılar ile daha sağlıklı ve güvenli bir yaşam sunar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri