Yürümek koşmaktan daha fazla yağ yaktırır mı? Koşu, metabolik sisteminizi harekete geçirir ve kalori yakılmasına yürüyüşten daha fazla yardımcı olur.
Yani aynı sürede yapılan düşük şiddetteki egzersiz ile harcanan yağ, oran olarak yüksek şiddetteki egzersizden fazladır. Ancak egzersiz sonunda yağdan harcanan enerjiye baktığında koşunun yürüyüşten daha fazla yağ yaktığını görebilirsin.
Üyesi Haluk Saçaklı, herkesin merak ettiği soruyu yanıtladı." Koşarken toplamda yürüyüşe göre daha fazla kalori harcarsınız ama harcadığınız kalorinin yüzde 80'i karbonhidrat, yüzde 20'si yağ olur. Tempolu yürüyüşlerde ise 24'üncü dakikadan itibaren yüzde 20 karbonhidrat, yüzde 80 yağ yakarsınız.
Eğer egzersize çok yeniyseniz veya çok fazla kilonuz varsa yürüyüş yapmanız daha sağlıklıdır. Koşunun sakatlıklara sebep olabilecek riskleri olduğu gibi, zordur da. Eğer zaten spor yapıyorsanız, kendinizi zorlamak ve maksimum kaloriyi harcamak istiyorsanız koşu yapmanız daha iyidir.
Her gün 30 dakika koşmak çok faydalıdır. Bu sayede normalde çok daha fazla kalori yakmak mümkündür. Ayrıca her gün 30 dakika koşmayı sürdüren kişinin bağışıklık sistemi de kuvvetlenir ve kronik hastalıklara karşı bedeni korunur.
İlgili 24 soru bulundu
Antrenman sırasında en çok merak edilen konulardan biri, yağ yakımıdır. Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz. Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar.
Düzenli olarak yapılan haftada 3 günlük orta tempolu bir yürüyüş programı ile ayda 350 gram yağ yakılabilir. Vücut karbonhidrat ve proteine oranla daha yüksek oranda yağ depolar. Kan basıncını yükselten egzersizlerde vücut yağ depolarını yakmaya eğilim gösterir.
Egzersizin ilk dakikalarında kas hücreleri ağırlıklı olarak karbonhidratların enerjisini kullanır. Vücudun tam anlamıyla yağ yakmaya başlaması, örneğin, koşuya başladıktan sonra 15 ila 20 dakikayı bulabilir.
Vücutta enerji kullanım sırası karbonhidratlar-yağlar-proteinler şeklindedir. Yani vücut ilk önce karbonhidratları, sonra yağları ve en son proteinleri enerji kaynağı olarak kullanır.
Yürüyüş yaparak kilo vermek için yapılan yürüyüşün tempolu olması gerekmektedir. Yavaş veya temposuz bir şekilde yapılan yürüyüşün ise kilo vermek için bir etkisi olmadığı söylenebilir. Yürüyüşün açık havada yapılması sağlık açısından oldukça faydalıdır.
2016 yılında gerçekleştirilen bir araştırma sonucuna göre, aç karnına egzersiz yapmanın kilo verme konusunda etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmaya göre açken spor yapan kişilerde daha fazla yağ yakımı ve 24 saatlik süreçte daha az kalori alımı gözlemlenmiştir.
KALORİ HESAPLAMA
Örneğin; 55 kilo olan biri, normal tempolu bir yürüyüş yaptığında 30 dakikada yaklaşık 120 kalori yakmaktadır. 80-110 kilo aralığındaki kişiler ise, normal tempolu yürüyüşlerinde yine 30 dakikada yaklaşık 200 kalori yakıyor diyebiliriz.
Haftada 5 Defa En Az 75 Dakika
Her gün en az 30 dakika yürüyüş demek haftada 600 ile 1200 kalori arasında kalori yapmak anlamına gelir ki bu da ayda 1 – 1.5 kg sadece yürüyerek zayıflayabilirsiniz demektir. En ideal yürüyüş planı 1 saatte 4,5 ile 6.5 km tamamlıyorsanız sağlığınız için doğru yoldasınız demektir.
Orantılı bir şekilde kilo vermek için ise, dengeli beslenme, uygun diyet ve düzenli spor olmazsa olmazlardır. Yürüyüş, koşu, yüzme, aerobik, bisiklet ve tenis gibi sporlar göbek eritme yolları bakımından öncüdür.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
Eğer göbek bölgenizdeki yağları vermek istiyorsanız her gün düzenli olarak kefir tüketmelisiniz. Lahana, karnabahar, bürüksel lahanası, brokoli: Tüm bu sebzeler sağlıklıdır. Diyet dönemlerinde haşlanarak tüketilmeleri tavsiye edilir. Ayrıca zeytinyağlı şekilde tüketilmeleri halinde vücuda oldukça faydalıdırlar.
Aslına bakarsanız "Gece Aç Uyumak Kilo Verdirir mi?" sorusunun cevabı koca bir "HAYIR"dır. Akşam saat 8den sonra , yatmadan birkaç saat önce veya ne zaman olursa olsun , yemek yeme kesintileri sizin daha fazla yağ yakmanızı veya yağ depolamanızı sağlamayacaktır.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
YAĞ VÜCUTTAN NASIL ATILIR? Araştırmalar sonucunda, yağ yakma sürecindeki çoğu kilo ve yağ solunum yolu ile atılıyor. Yüzde 84'ü büyük bir oranda karbondioksite dönüşüyor ve akciğer tarafından yağlar suya dönüşerek, ter, idrar, nefes yoluyla vücut sıvısı olarak atılıyor.
İyi bir uyku gece boyunca metabolizmanızın çalışmasına yardımcı olurken vücuttaki yağların da daha kısa sürede yakılmasına yardımcı olur.
70 kilogram ağırlığında ve yavaş tempoda yürüyen bir kişi için 2 saatlik yürüyüş kalori hesabı yapılması gerektiğinde 2,5x2x70 formülü uygulanır. Çıkan sonuç ise 350 kaloridir. Aynı sürede orta tempoda yüründüğünde ise yakılan kalori 525'e yükselir.
55 kg ağırlığındaki orta yaşta bir kadının bazal metabolizma hızı, ortalama 1200 kalori; 70 kg ağırlığındaki bir erkeğinki ise 1700 kaloridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri