Kök hücre, yağ dokusundan ve kemik iliğinden elde edilir. Hücrelerin alınma işlemi, hastanın ağrı duymaması için hafif sedasyon ve lokal anestezi altında yapılır. Leğen kemiği veya göbekten alınan yağ dokusu içerisindeki kök hücreler steril koşullarda filtreleme ve ayrıştırma işlemine tabi tutulur.
Kişiden alınan küçük bir parça dokunun laboratuvarda 3 seanslık çoğaltımı ile her seans ortalama 30 milyonluk, toplamda 90-100 milyonluk hücre çoğaltımıyla uygulanır. 3 seanslık kök hücre tedavisi için fiyatımız 65.000 tl yerine kampanyada 61.000 TL'dir.
Günümüzde ise vücudumuzdaki kan hücrelerinden, yağ dokularından ve kemik iliğinden elde edilenden çok daha fazla kök hücrelerin kolaylıkla elde edilebileceği bulunmuştur. Aynı şekilde vücudumuzdan alınan dokuların da laboratuvarda çoğaltılabileceği keşfedilmiştir.
Göbek kordonunda kordon kanından farklı kök hücreler bulunur. Bu kök hücreler kemik, kas, kıkırdak, yağ, sinir, karaciğer dokusu gibi pek çok dokuya dönüşebilir.
Tedavide etkinlik yaklaşık 1 hafta sonra başlamakta ve hücrelerin artışı ile her geçen gün artmaktadır. Tedavi sonrası 2 günlük hareket kısıtlaması sonrası hasta günlük hayatına dönebilir. Tek seanslık uygulama yapılır; hasarın büyüklüğüne göre nadiren ek uygulama gerekebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Sürekli kendisini yenileme özelliğine sahip olan kök hücreler, diğer hücrelere dönüşür.Bu hücreler vücudun ihtiyacı doğrultusunda kendini değiştirerek diğer hücrelerin yenilenmesini, olgunlaşması sağlar.
Kök hücreler kişinin kendi dokusundan elde edildiği için herhangi bir yan etki ya da alerjik bir reaksiyon oluşturmaz.
Kordon kanından elde edilen kök hücreler lösemi, talasemi gibi kan hastalıklarında kullanım imkanı bulurken, göbek kordonundaki kök hücreler doku reddi hastalığı (GvHD-Graft versus host hastalığı) gibi hastalıklarda kullanım imkanı bulmaktadır.
Saklanmaya değer bulunduysa ve aile de onay verdiyse kök hücreler saklanır. Burada üzerinde durulması gereken bir başka konu da onay formlarında kök hücrelerin ihtiyacı olan herhangi bir kişinin kullanımına açık olduğunun belirtilmesi. Yani aile bunu kabul ederse, kordon kanı 5-10 yıl saklanabilir.
Göbek kordonu doğumdan sonra kesilir. Kesilen göbek kordonunun içerisinde ise kök hücre bakımından zengin olan kordon kanı bulunur. Günümüzde kordon kanında bulunan kök hücreler kemik iliği kanserinden bağışıklık sistemi hastalıklarına kadar pek çok ciddi sağlık sorunun tedavisinde etkin olarak kullanılmaktadır.
Kök hücre tedavisi 3-4 hafta aralıklarla 3 seans olarak yapılır. İlk etki; kişiden kişiye değişmekle beraber ikinci seanstan hemen sonra ortaya çıkmaya başlar. Kök hücre uygulandığı andan itibaren kollajen dokuda iyileşme etkisini başlatır ve bu etki 12 aya kadar devam eder.
Kök hücre tedavisi ile PRP tedavisi hastalar tarafından çok sık karıştırılıyor. Kök hücre tedavisinde kişinin kendisine ait özel hücrelerden yararlanılırken, PRP tedavisinde doku hasarını onarmak için yine hastanın vücudundan alınan trombositler kullanılıyor.
Önceden yalnızca kemik iliğinden alınan kök hücreler ile kök hücre tedavisi uygulanabilirken günümüzde vücut dolaşımında yer alan, yani periferik kandan ve kordon kanından da alınabilmektedir. Ayrıca son dönemde, yumurtadan (embriyonik kök hücre) ve yağ dokusundan da kök hücre elde edilebilmektedir.
Kök hücre ile cilt gençleştirme tedavisinde bir yaş sınırı yoktur. Kişi kendisinde yaşlanmanın etkilerini görmeye başladığında ya da görmeye başlamadan 28-30 yaşlarından itibaren yapılabilir.
- Güneşe maruz kalma, sigara tüketimi ve stres gibi sebeplerden kaynaklı hücre hasarını önlemeye yardımcı cilt bakım serumudur.
Kök hücre tedavileri hastanın hayatını kısıtlayacak bir süreç değildir. Önerilen 3 haftalık istirahat süreci bittikten sonra hasta normal hayatına dönebilir.
Doğum gerçekleştikten sonra işlevi kalmadığı için atılır. Göbek kordonunda kordon kanından farklı kök hücreler bulunur. Bu kök hücreler kemik, kas, kıkırdak, yağ, sinir, karaciğer dokusu gibi pek çok dokuya dönüşebilir. Felç gibi çok çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilmesine olanak sağlar.
Bunlar batıl inançlardır.
İslâmiyet böyle mânâsız ve mantıksız ifadeleri kabul etmez. Bu anlayış da diğer batıl inançlardan İslâma sokulmak istenmiş olabilir. İnsanın bedenine ait parçaları gömmek en güzelidir. Bu nedenle göbek bağını ayak altı olmayan bir yere gömmenizi tavsiye ederiz.
İdrar veya dışkı ile kirlenmiş ya da yapışkan hale gelmiş göbek bağının kaynatılmış, ılık ve temiz su ile temizlenmesi, emici bir bez ya da kağıt havlu ile ıslaklığının alınması, ardından da havalandırılarak kurumasının sağlanması gerekiyor.
Göbek Bağının Gömülmesi
Böyle bir sözün dinde aslı yoktur. İnsanın bedenine ait parçaları gömmek en güzelidir. Gömüldüğü yerin hiç bir önemi yok.
Donörden Kemik İliği Toplama İşlemi Ameliyathanede Gerçekleştiriliyor. Özel iğnelerle, kalça kemiğinin hemen üstünden girilerek, kemik iliğindeki kan hücreleri alınıyor. Yaklaşık bir ünite kana eşdeğer olan bu kan, kök hücrelerinin ayrıştırılması ve saflaştırılması için laboratuvara götürülüyor.
Hayatı veya hayati bir uzvu kurtarmak için, şartlarına uyularak -embriyonik kök hücre hariç- kök hücre nakli yolu ile tedavi olunması dinen caizdir.
Kök hücre bağışı için 18-50 yaşlarında ve sağlıklı birey olma koşulu aranmaktadır. Hepatit B, hepatit C ve sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV (AIDS) tanısı almamış olan kişiler kök hücre bağışında bulunabilir1. 2.
Kök hücre tedavisi kimlere uygulanmaz ? Romatizmal hastalıkları bulunan kişiler, pıhtılaşma bozukluğu, enfeksiyon, pıhtılaşma önleyici ilaç kullanan kişiler ve bağışıklık sistemi farklı nedenlerle zayıflamış olan kişiler için kök hücre tedavisi uygun görülmemektedir.
Ortopedik Hastalıklarda Kök Hücre Tedavisi Ne Kadar Sürer? Enjeksiyon yöntemiyle yapılan kök hücre tedavilerinde kök hücrenin alınması 15-20 dakika sürmektedir. Ardından kullanılan prosedüre göre 45 dakika ile 2 saat arasında kök hücrenin ayrıştırma süreci vardır. Ardından 1 dakika da enjeksiyon süresi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri