Göç sözcüğü Türkçede hem fiil hem de isim olarak kullanılan bir sözcüktür. mahallelerinde Boğaz'ın köylerine göçler başlardı." -A. Ş. Hisar.
Türkçede anlamları değişmeden hem isim hem de fiil olarak kulanılabilen kökler vardır ki bunlara ortak kök (ikili kök) denir. Örnek: barış, kuru, savaş, eski, güven, yarış, boya, göç, damla, güreş …
Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur.
Fiil cümlelerinin yüklemi her zaman bir fiildir: Yarın kütüphaneye gideceğim. (fiil cümlesi. "Gitmek" fiili ile oluşturulmuş yüklem.)
"dokuma", "görüş", "dondurma", "sarma" gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir. Ancak cümlede fiil anlamlarını yitirmeden kullanılırlarsa mastar görevindedirler.
İlgili 27 soru bulundu
İsimler tek başlarına bir anlam ifade eder veya bir varlığa, kavrama, duruma ad olabilir. Fiiller ise bir iş, oluş, kılış bildiren kelime türleridir.
1.2. sevmek sev-mek= fiil kökü-fiilden isim yapım eki (isim-fiil eki) Sevmekten sevim, sevimli sevgi, sevgili, sevgisiz, sevinç, sevinçli, sevecen, sevilmek, sevinmek, sevdirmek, sevindirmek, sevdiceğim kelimeleri türetilmiştir.
Fiilden etkin fiil adı yapan arkaik +mIr eki yağmur, kömür, yumur ve belki çamur sözcüklerinde görülür.
Sesli Sözlük - (fiil) bağlamak.
"Çalışmak" sözcüğü isim-fiildir yani [fiil soylu]dur, ancak cümlede fiil yoktur.)
Canlıların isimleri
Hayvan türleri özel isim değildir (kedi, köpek vb.) ancak belirli bir hayvana insanlar tarafından verilen isimler özel isimdir: Fino, Bobby, Şimşek vs.
B. Varlıkların Sayılarına Göre isimler 3.Tekil isim: Aynı türden varlıkların sadece bir tanesini karşılayan isimlerdir. Örnek: Köpek, yastık, uçak, karanfil, ağaç, asker, inson... 2. Çoğul isim: Aynı türden olan birden fazla verlyğı karşılayan isimlerdir.
yakala {fiil}
capture [captured|captured] {fi.}
Örneğin göç kelimesi ortak köktür. Göç isim olarak da kullanılır göçmek anlamında fiil olarak da kullanılması mümkündür. Şiş kelimesi de isim olarak ve şişmek anlamında fiil olarak da kullanılır. Buna göre göç ve şiş kökleri ortak köktür.
Savaş, Türkçe kökenli bir erkek ismi olup, iki veya daha fazla grubun veya ülkenin birbiriyle çatışması ve mücadele etmesi anlamına gelir.
İsim kökleri
Örnek: Boya < boya kelimesine "-mak" ekini getirebiliyoruz. (Boyamak) Bu durumda isim kökü değildir. ev kelimesine "-mak" ekini getiremiyoruz. (Evmek) Bu durumda ev isim köküdür.
Kökler varlık, kavram ve hareketleri hiçbir zamana, mekana, şahsa, tarza bağlamadan tek tek ve yalın olarak ifade eden dil birlikleridir. Kökler anlamları bakımından ikiye ayrılırlar. Varlık ve kavramları karşılayan köklere isim kökleri, hareketleri karşılayan köklere fiil kökleri denir.
büyümek, eskimek (oluş fiili)
(fiil) ulaşmak, erişmek, varmak, gelmek, elde etmek, kazanmak.
Yaygın olarak kullanılan bazı zarf-fiiller kalıcı olarak zarfa dönüşür: Ailece gittiğimiz piknikte doyasıya eğlendik.
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
mez), ken, -Dıkça (-dıkça, -dikçe, -dukça, -dükçe, -tıkça, -tikçe, -tukça, -tükçe), -DIğIndA (-dığında, -diğinde, -duğunda, -düğünde, -tığında, -tiğinde, -tuğunda, -tüğünde) ekleri zarf-fiil yapan eklerdir. Zarf-fiiller fiillerin zarf şekilleridir. Zarf-fiiller, hareket hâlini ifade eder ve kişiye bağlanmazlar.
Yukarıdaki cümlelerde altı çizili sözcükler fiil değil, isim-fiildir. Dikkat ederseniz bunlar “kalem, saygı, ölüm” gibi tam bir isim değil, yapısında eylem anlamı taşıyan bir isimdir.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz.
Nitekim Türkiye Türkçesinde bu zarf-fiil eki, ikilemeler (bata çıka, düşe kalka, döne dolaşa, oflaya puflaya, ağlaya ağlaya vb.), betimlemeli (tasviri) birleşik fiil çekimleri (bakakal-, görebil- vb.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri