Göğsü kabarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI İftihar etmek, övünç duymak.“Senin başarılarınla göğsüm kabarıyor oğlum.”
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir. Cümle içinde kullanarak göz gezdirmek deyiminin daha iyi anlama şansı elde edilebilir.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
İçi içine sığmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok heyecanlanmak, coşkunluk duymak ve sevincini belli etmekten kendini alamamak.
Ağzından çıkanı kontrol edemeyen, uluorta konuşan, if- tira ve hakaret dolu sözler söyleyen insanları uyarmak için; “Dik- kat et, ağzınla sırtını kaşıyorsun!” denilir, devam ederse dayak yi- yeceği ihtimalinin yüksek olduğu hatırlatılırmış.
İlgili 45 soru bulundu
[1] Çok kötü bir duruma düşmek. [2] İşleri bozuk gitmek. [3] Zor durumda kalmak.
İçine ateş düşmek deyiminin anlamı yüreği yanmak ya da büyük bir acının etkisinde kalmak demektir. Bir şey için çok büyük bir üzüntü yaşamak halinde o kişiler için içine ateş düşmek deyimi kullanılabilir.
[1] Olmuş bir işi bozmak. [2] Tamamlanmak üzere olan bir işi çeşitli sebepler öne sürerek bozmaya çalışmak.
Burnunun dikine (doğrusuna) gitmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Başkalarının öğütlerine kulak asmayıp kendi bildiği gibi davranmak.
Ağzı süt kokmak deyimini açıkladığımız yazıda örnek deyimleri ve cümleleri ayrıntıları ile sizler için derledik. Ağzı Süt Kokmak Deyiminin Anlamı Ne Demek? Ağzı süt kokmak, bir işe yeni başlamak ve o işle ilgili çok az bilgiye sahip olmak anlamına gelir. Bu deyim, genellikle karşı tarafı küçümsemek için kullanılır.
Göz gözü görmemek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Göz gezdirmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyi, bir yeri pek fazla dikkat etmeden çabucak incelemek.
Bu deyim göz kırpmak deyimidir. Deyim olmasına rağmen tam olarak bir mecazi anlamı bulunmamaktadır. Karşımızda bulunan kişiye küçük bir göz hareketi ile işaret vermek anlamına gelmektedir. Bir durumu göz işareti yaparak anlatmak anlamında kullanılmaktadır.
Göz alıcı deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Yüz göz olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Senli benli olmak ve birbirinden çekineceği kalmamak, aradaki mesafe kalkmış olmak, lâubalileşmiş olmak. “İyice yüz göz olduk, beni artık dinlemiyorlar.”
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Göz önünde tutmak (bulundurmak) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Atasözü [1] Kişi, her zaman gördüğü, yemeğe alıştığı güzel şeyleri unutamaz.
İki gözü iki çeşme DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sürekli, çok ağlayarak.
Peki, açık kapı bırakmak deyiminin anlamı nedir? Kısaca deyim açıklaması hakkında bilgiler. Açık kapı bırakmak deyimi Türk Dil Kurumu'na göre, 'Bir konu veya bir olay için gerektiğinde dönebilme imkanı bırakmak veya kestirip atmak' şeklinde tabir edilmektedir.
Yine “kaşla göz arasında” deyiminin de “çok kısa bir zaman içinde, çabucak” anlamlarına geldiği bilinmektedir.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Göz hapsine almak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Gözetlemek, bir şeyin üzerinden bakışlarını ayırmamak, birinin hiçbir davranışını gözden kaçırmamak.“Askerler, kaçak mahkûmun sığındığı evi bir saat kadar göz hapsine aldılar.”
Ağzı sulanmak deyimi, hem bir şeye imrenmek hem de gerçek anlamıyla bir yiyeceğe karşı istek ve arzu duymak anlamında kullanılır.
Ağzı laf yapmak iyi konuşma, söz söyleme yeteneği, etkileme, ikna etme gibi anlamları içermektedir. Özellikle bu deyim kolay ve akıcı konuşan kişiler için kullanılır. Bir kişi karşısında bulunan kişi ya da toplulukları konuşarak kolay ve hemen etkileyebiliyor ise ağzı laf yapmak deyimi kullanılır.
Bağlandığı yerde otlamak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri