Yüz bölgesinde en sık yanak, üst dudak ve alında meydana gelen lekeler, yüzün yanı sıra göğüs arası, boyun ve kolların dış yüzeyinde ortaya çıkabilir. Güneş görmeyen yerde oluşan lekeler koyu bir şekilde belirirler ve hamilelik sonrasında genel olarak kaybolurlar.
Hamilelik belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve her kadında aynı şekilde görülmeyebilir. Yüzde yüz kesin bir belirti bulunmamaktadır. Ancak adet gecikmesi, mide bulantısı, meme hassasiyeti, yorgunluk gibi belirtiler hamileliğin düşünülmesine neden olabilir.
Pigmentasyon değişiklikleri: Hamilelik sırasında neredeyse tüm kadınlarda farklı şekillerde de olsa ciltte renk değişikliği ve lekelenme görülür. Bu durum esmer tenli kişilerde daha yoğun olarak oluşur. Hamilelikte artan hormonların deriye rengini veren "melanosit" denilen hücreleri uyarması sonucu ortaya çıkar.
Hamilelikte yüz değişir mi? Hamilelikte annenin cildinde HCG ve progesteron hormonlarına bağlı olarak 3. aydan itibaren yağ oranı yükselir. Aynı zamanda gebelikte hormonların etkisi ile melanositlerden aşırı sentezlenen melanin pigmenti nedeniyle cilt renginde koyulaşmalar olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Gebelikte, ayaklar ve ayak bileklerinde bir miktar şişme ve ödem normal bir durumdur. Aynı şekilde ellerde de şişme hissedebilirsiniz. Ancak yüzünüzde veya göz çevrenizde şişme hissederseniz, gebelik zehirlenmesinin belirtisi olabilir ve hemen doktorunuzu aramalısınız.
http://www.gebelik.org/tr/tibbi-bilgi... Gebelik döneminde %70 anne adayında karında pubis kemiğinden başlayan, bazen göbek deliğine kadar, bazen de göğüs kafesi seviyesi seviyesine kadar uzanan çizgi şeklindeki cilt değişikliği linea nigra tıbben bir duruma işaret etmez ve gebelikten sonra kaybolur.
Doğum Sonrası Göbek Çizgisi
Gebeliğin 4. Ayından itibaren oluşmaya başlayan nadirende 1. Ayında oluşmaya başlayan göbek çizgisi Linea Nigra olarak adlandırılır. Kadınların %70 inden fazlasında oluşur.
Hamilelikte Memede Renk Değişimi Ne Zaman Olur? Özellikle gebeliğin ilk aylarında meme yüzeyindeki damarlar belirginleşir ve renkleri daha koyu bir hale gelir. Meme ucunun çevresindeki kahverengi alanın koyulaşması da yine ilk aylarda gerçekleşir.
Hamilelikte İdrar Rengi
Gebelikte idrar rengi genellikle açık tonlardadır. Su tüketimini artıran gebelerde idrar rengi açılır ve sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedilir. Vücudun susuz kaldığı zamanlarda idrar rengi koyulaşır. Gebelik süresince böbreklerde normalden fazla kan süzülür.
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu hormon önce kanda sonra idrarda yükselmeye başladığından dolayı gebelik önce kanda sonra idrarda belli olur.
Hamilelikte sivilce ise 8. haftadan sonra hormonal değişiklikler dolayısıyla meydana gelebilmektedir. Nadir durumlarda ise ciltte var olan sivilcelerde azalma meydana gelebilmektedir.
Hamilelik Nasıl Anlaşılır? Pek çok kişi, “sivilce çıkması gebelik belirtisidir” ya da “bacaklar ağrıyorsa hamilelik vardır” gibi dışarıdan anlaşılacak belirtiler olduğunu düşünür. Ancak gebeliğin erken döneminde (ilk bir ay) böyle belirtileri okumak mümkün değildir.
Hamilelik sürecinde kadınların cildinde pek çok değişiklik yaşanabilir. Çatlaklar, koyu renkli lekeler, sivilceler bunlardan bazılarıdır. Hamilelikte sivilce yaygın görülen bir sorundur. Gebelikte akne, hamilelik sürecinde oluşan en yaygın cilt değişiklikleri arasında yer alır.
Gebelikte yüz kızarmasının spesifik bir nedeni yoktur ancak yapılan araştırmalara göre hamilelik döneminde yaşanan fizyolojik değişimlerin bir yansımasıdır diyebiliriz. Hormonların etkisiyle ciltte birtakım kızarıklıklar görülebilir ki bunlar hamilelikte yanak kızarması olarak da tanımlanabilir.
Hamilelik öncesi ciltle aynı renk olduğundan fark edilemeyen göbek deliğinizden kasık kemiğinize kadar uzanan beyaz çizgi (linea alba) hamilelik sırasında artan melanin üretiminden kaynaklanan renk koyulaşması ile linea albayı linea nigraya (siyah çizgi) dönüştürür.
Hamilelikte Sağ Tarafa Yatmak
Vücut fonksiyonlarının zayıflaması doğrudan bebeği de etkilediğinden sağ tarafınıza yatmamanız daha sağlıklı olacaktır. Unutmayın; hamilelikte yatış pozisyonları arasında en ideal uyku pozisyonu sol tarafa yatmaktır.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Bazı kadınlar hamileliklerinin ilk haftasında belirti göstermezken, bazısı ise semptomlar yaşayabilir. Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları görülebilmektedir. En yaygın ilk hamilelik belirtisi adet gecikmesidir.
Sık İdrara Çıkma
Hamileliğin erken döneminde (genellikle döllenmeden 2 ila 3 hafta sonra) çok sık idrara gitme isteği olur. Hormonlardaki değişiklikler idrar miktarında da artışın sebebidir.
Göbeğin orta hattındaki dikey çizgiye, linea alba (beyaz çizgi) denir. Gebelikte bu çizgide belirgin bir koyulaşma hissedeceksiniz. Bu koyulaşma nedeniyle, bu çizgi gebelikte linea nigra (siyah çizgi) olarak adlandırılır. Bazı dermatolog kontrolünde alacağınız ilaçlar azaltmada işe yarayabilir.
Her gebelikte karın sertleşmesi sorunu doğal semptomlar arasında yer alır. Bazı anne adaylarında gebeliğin 12. haftası görülebilir. Bazı anne adaylarında da daha ileri zamanlarda ortaya çıkabilir. Karında yer alan sertliğin yaşanması anne adayının vücut tipine bağlı olarak değişebilir.
Hamileyken vücudunuz hormonlarla dolup taşar. Daha yüksek östrojen ve androjen seviyeleri, özellikle son üç ayda daha önce hiç kıl görünmeyen yerlerde kılların büyümesine neden olabilir. Aniden karnınızda, yüzünüzde, boynunuzda, göğüslerinizde ve kollarınızda kılları fark edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri