Mumbar ile tatları benzeyen şırdan iki lezzetli sakatat türüdür. Şırdan mumbar farkı hayvanın birbirine yakın ama farklı bölümleri olmasıdır. Şırdan midenin bağırsağa yakın son bölümü iken mumbar bağırsağın kendisidir.
Şırdan, koyun, kuzu ve inek gibi geviş getiren hayvanların midelerindeki dört gözden sonuncusuna verilen isimdir. İşkembe, börkenek, kırkbayır, şırdan olarak giden sıralamada midenin bağırsaklara en yakın olan kısımdır.
Şırdan dolması, kısaca şırdan, gevişgetiren hayvanların midelerinin son ve dördüncü bölümü olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilmesi ve salçalı suda pişirilmesi suretiyle hazırlanan Türk mutfağına özgü bir sakatat yiyeceğidir.
Mumbar dolması ya da bumbar dolması, koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin büyük çoğunluğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin bazı illerinde yapılmaktadır.
Eti yenen hayvanların, şartınca temizlenmiş şırdan, işkembe ve mumbarlarını yemek caizdir.
İlgili 44 soru bulundu
Cevap: Eti yenen bir hayvanın bağırsağı ve işkembesi yenmesi caiz olmayan kısımlar içinde değildir. Fakat bu kısımların temizliği güzel yapılmazsa yemek caiz olmaz. Dolayısıyla kokoreç temiz ve güvenilir yerlerden yenilmelidir.
Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Şırdanın yapılışından ve pişme süresinden bahseden Örkün, “Her küçükbaş hayvandan bir şırdan çıkıyor.
Kürtçe bumbar sözü hem bağırsak hem de bağırsak doldurularak yapılan yemeği ifade etmektedir. Bir kısım Kürt diyalektlerinde buna lumbar da deniliyor. Aynı dilde mumar sözü ise 'bağırsak şeridi' veya 'tenya' karşılığındadır.
Koyunun 4 midesinden biri olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır. Yenirken üzerine tuzlu kimyon ve pul biber serpilir. Şırdancılık Adana'da neredeyse başlı başına bir sektördür.
İçerdiği selenyumla troide karşı koruyup çinko ve fosforla birlikte kansere karşı savaşabiliyor. Kalori miktarı yüksek olduğundan tüketim limiti önemli. Kemik suyu bağırsak rahatsızlıklarının iyileşmesinde ve büyüme hormonlarının sağlıklı çalışmasında etkili olabiliyor.
Tezgah önündeki taburelere oturan vatandaşlar, üzerine tuz, pul biber ve kimyon attıkları şırdanı genellikle ayran ve turşuyla tüketiyor.
Yağ bilinenin aksine kilo aldırmaz. Rafine şeker, rafine un, rafine trans yağlar kilo aldırır. Şırdan çok güzel ama içine pirinç konuluyor. Çok az tüketilebilir" dedi.
Sakatat çeşidi olmakla beraber insan sağlığına katkılı olduğu da bilinen bir gerçektir. Genellikle doğu kültüründe ortaya çıkmış ve yayılmış olan mumbar dolmasının faydaları; içerdiği mineraller ve vitaminler, kanser riskini azaltması biçiminde örneklendirilebilir.
Şırdan, hayvanın midesinin bir bölümüdür. Aynı zamanda sakatat yemeklerinden mumbar ve kokoreç gibi, Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı "şırdan dolmasıdır".
Şırdan, koyunun 4 midesinden biridir. Temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır.
41 - Çıl û yek ( û kürtçede ve, ile , birlikte anlamını katan bir bağlaçtır.)
diyarbakır'da daha çok kibe ile beraber pişirilir ve ismi kibe-bumbar olarak anılır.
kürtçe'de uzun havalara verilen isim. bilumum slav kökenli dillerde "uzak" anlamına gelen kelime. bazen "dünya" anlamına bile gelebilir.
Şırdan; midenin ince bağırsağa en yakın bölümüdür. Sorumuza gelecek olursak; insan midesi tek bölümden oluşur ve bu bölüm şırdan değildir. Yani insan vücudunda şırdan yoktur. Şırdan inek, öküz gibi hayvanların midesinde bulunun bir bölümdür.
Şırdan dolması iyi pişirildikten sonra tüketilebilir" dedi. Işıl Var, uygun ortamda kesilen hayvandan alınan şırdanın kasapta satılan et kadar temiz olduğunu belirtti.
Şırdanı, Adana'ya ilk bu aile tanıtmış.; hatta karı-koca aloşların birlikte çalıştıkları söyleniyor. Yine merkezde, seyyar ciğercilik yapan İsrafil Bey (kendisi hakkında bilgi vermek istemiyor) bugün Kocavezir'de dükkanı olan ve Şırdancı Ali olarak bilinen ustanın aloşların yanında yetiştiğini anlatıyor.
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Balık dışındaki denizde yaşayan canlılar, Hanefî âlimleri tarafından helal kabul edilmemiştir. Mezhep alimleri ise Mâide Suresinin 96. ayetindeki "deniz avı" ifadesinin geniş kapsamlı olduğunu ve bu hadisi şerife dayanarak, ahtapot gibi deniz ürünlerinin yenilmesi konusunda hem fikir olmuşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri