Şimşek ve gök gürültüsü, genellikle aynı anda meydana gelir. Ancak, şimşek çaktıktan sonra gök gürültüsünü duymamız genellikle biraz zaman alır. Bunun nedeni, sesin ışıktan çok daha yavaş bir şekilde yayılması ve havada daha uzun bir mesafe kat etmesidir.
Ses hızı, ışık hızından çok küçük olduğundan, gök gürültüsü daima şimşek görüldükten sonra duyulur.
Pek çoğunuzun fark ettiği gibi gök gürültüsünden önce ya şimşeğin çaktığını ya da yıldırımın düştüğünü görürüz. Bunun nedeni tabii ki ses hızının ışık hızından çok daha yavaş olmasıdır.
SESSİZ ŞİMŞEK ÇAKMASI NEDEN OLUR? Sessiz şimşek çakması, genellikle yıldırımın gözlemlenen ışık hızından daha hızlı hareket ettiği veya daha uzak bir noktadan gözlendiği durumlarda meydana gelir. Sessiz şimşek, şimşeğin çakmasının hemen ardından veya birkaç saniye sonra duyulan gürültü olmaksızın görülebilir.
Genellikle soğuk ve sıcak hava cepheleri zıt elektrik yükleri ile yüklü olurlar. Bu iki farklı sıcaklıktaki hava cephesinin elektrik yükü değişiminden şimşek, yeryüzü ile değişmesinden yıldırım oluşur. O yüzden ülkemizdeki yıldırım vakaları genellikle bahar aylarında ve yaz aylarında meydana gelir.
İlgili 20 soru bulundu
Evin çatısına ya da çevresine yıldırım düşebilir ancak bu durum evin içerisindeki bireyler için sorun teşkil etmez. Şimşek çaktığı sırada prizlerde çalışan nesnelerin olmamasına dikkat edilmesi gerekir.
YILDIRIM DÜŞMESİ EN ÇOK HANGİ İKLİMDE GÖRÜLÜR? Yıldırım yağışların bol olduğu iklimlerde görülmektedir. Muson iklimleri buna örnektir. Türkiye'de Karadeniz bölgesi başta olmak üzere; Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege'de yıldırım olayları görülmektedir.
Telefonlar Yıldırım Çeker mi? Telefonlar metal bileşenler içerir, bu da onların elektriksel iletken oldukları anlamına gelir. Ancak, telefonların yıldırım çekme olasılığı oldukça düşüktür.
Yıldırım, bulut ile yer arasında oluşan, en tehlikeli şimşek türüdür.
Yıldırım düştüğünde denizin içine doğru değil, yüzeyden hızlı bir şekide etrafına yayılır.
Yıldırım kalp krizinin yanısıra, nöbetlere veya solunum durmasına da yol açabilir. Eğer elektrik akımı kemiklerinize girdiyse, gerçekten beyninizi pişirmiş olabilir. Bu durum ise büyük beyin hasarlarına ya da komaya girmenize neden olabilir. Çarpılma aynı zamanda geçici ya da kalıcı felçlere de sebep olabilir.
Fırtına anında açık alanlardan ve ağaçlardan uzak dur. Yıldırım düşme tehlikesi sezdiğinde dışarıdaysan, yakındaki bir bina ya da araba içerisine gir. Yıldırım düşme tehlikesi sezdiğinde pencere ve kapıları sıkıca kapat; güneşlik ve perdeleri çek.
Şimşek çakarken okunacak dua
İbn Ömer (r.a.) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) gök gürleyip, şimşek çakınca şu duâyı okurdu: Allâhümme lâ-taktülnâ bi-gadabike velâ-tühlikünâ bi-azâbike ve'âfinâ kable zâlik.
elektrikte meydana gelen dalgalanmalar elektronik aletleti çok rahatlıkla bozar. gök gürüldeyince yıldırım düşüyor demektir. buda yeryüzüne yüklü bir elektrik akımı geldiğini gösterir.
Gök gürültüsü, yıldırım ve şimşek gibi atmosferik olaylardan aşırı korkma sıklıkla birlikte görülür. Diğer pek çok özgül fobide olduğu gibi geçmişte fobiyle ilişkili, fobiyi tetikleyen travmatik yaşam olaylarıyla ilişkisi sıktır.
Ahmet Köse, yıldırımdan korunmanın 30/30 kuralı olduğunu belirterek, “Şimşek çaktıktan veya yıldırım düştükten sonra 30 saniyeden daha az bir süre içinde gök gürültüsü duyulursa, ışık görüldüğü andan itibaren, en son gök gürültüsünden 30 dakika geçene kadar yıldırım tehlikesi var demektir” dedi.
Yıldırımlarla olan bu değişik ilişkisi nedeniyle Roy Sullivan, Guinnes Rekorlar Kitabı'na 'üzerine en çok yıldırım düşen insan' olarak girmeyi başarır. 7 yıldırım düşmesine rağmen ölüme meydan okuyan Sullivan, 71 yaşındayken 40 yaşındaki bir kadına aşık olur ve reddedilince kafasına sıkıp intihar ederek ölür.
Cam yalıtkan bir madde teoride elektriği geçirmemeli tıpkı hava gibi ancak pratikte yıldırım gibi devasa bir gerilim kaynağı havayı çok fazla ısıtarak iyonize edebilir ve iletken hale getirebilir. Bu olayın aynısını cama da yapabilir ete de yapabilir toprağa da yapabilir suya da yapabilir.
Yani şimşek orajın negatif ve pozitif bölgelerindeki elektriksel boşalmadır. Bir şimşek çakması, ortalama dört çakma serisinden oluşmaktadır. Her şimşek çakmasının boyut ve süresi değişiktir, ancak tipik olarak ortalama 30 mikrosaniyedir.
Yıldırım, alanda bulunan en yüksek nesnelere düşmeye meyillidir. Metal iletkenlerden (elektrik hatları ya da metal çitler gibi) uzak durun.
Örneğin, yağmur yağarken çakan şimşek, kırmızı olur. Dolu yağarken çakan şimşek mavi, hava çok kuruyken çakan şimşek ise beyaz olur. Eğer, atmosferde çok miktarda toz varken şimşek çakarsa, şimşek sarı bir renk alır.
Gök gürlemesinin işitilmesiyle yapılacak en iyi tedbirin güvenli bir binaya girilmek olduğuna dikkat çeken meteoroloji uzmanları, "Su boruları elektriği iletir. Banyo ya da duş almayın.
Herkes Dünya'nın en elektrik yüklü yerinin burası olduğunu zannederken 2014 yılında NASA bilinen doğruları yanlış yapan bir analizle çıkageldi. Doğu Hindistan'daki Brahmaputra vadisi aylık en fazla yıldırımın düştüğü yer olarak belirlendi.
Konteynerlerin de yüksek olması ve metal yüzeye sahip olmaları nedeniyle, yıldırım düşmesi muhtemel yerler arasındadır.
Altın Olan Yere Yıldırım Düşer
Biliyoruzki yüksek yerlerdeki metaller yıldırımı çeker. Tepe noktadaki altın kütlesine şimdiye kadar kaç defa yıldırım düştü bilinmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri