Şanlıurfa'daki Harran Üniversitesi'de adını bu ilçeden almıştır. Kuzey Mezopotamya'nın kadim yerleşim yerlerindendir. İlçe halkının tamamına yakınını Arap kökenli Türk vatandaşları oluşturur. Dünya'nın hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden biridir.
Araplar'ın çoğunluk olduğu ilçeler
Şanlıurfa'nın ilçeleri içerisinde Akçakale ve Harran ilçelerinin tamamına yakınını Araplar teşkil eder.
İlçe nüfusunun çoğunluğu Kürt ve Zazalar meydana getirir ve az bir kısmı Kırmanç olup, Karacadağ ile Karakeçi yörelerinde Türkmenler, ilçede çok az da Arap vardır.
Edessa, Halife Ömer zamanında 639 yılında İyaz bin Ganem komutasındaki Müslüman Araplar tarafından fethedildi. Emevîler devrinde Harran ve Samsat ile birlikte bir vilâyet haline getirildi. Şehre İslam fethinden sonra Müslüman Araplar tarafından Ruha adı da verilmiştir.
Babil dönemine ait ünlü Sin Mabedi Harran'da inşa edildiği bilinen en eski anıtsal eserdir. M.Ö. 2000 başlarına ait Kültepe ve Mari tabletlerinde Harran'daki Sin (Ay Tanrısı) Mabedi'nde bir antlaşma imza edildiğine dair bilgiler bulunmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
İslâm tarihçileri kentin kuruluşunu Nuh Peygamber"in torunlarından Kaynan"a veya İbrahim Peygamber"in kardeşi "Aran"a (Haran) bağlarlar.
Harran, Kuran'ı Kerim'de adı geçen, Nuh'un kavmi olarak kabul edilen ve ehli kitaptan sayılan Sabiiler'in de ana vatanı olarak kabul edilmektedir. 11. yüzyılda çıkan Şii ayaklanmasında kıtlık yaşayan Sabiiler, tapınaklarını kaybetmişler ve yeryüzünden silinmişlerdir. Sabiiler'in yerini ise Arap Numayri kavmi almıştır.
Urhai veya Orhay ismi, Urfa'nın ilk sakinleri olan Arami – Süryanilerin verdiği isimdir. Daha sonra Urfa'ya gelen Helenler Edessa ismini verdiler. Helenlerin verdiği Edessa ismi “suyu bol” anlamına gelmektedir.
Batılılar bölgeye Mezopotamya, Süryaniler ise; iki nehir arası anlamına gelen 'Beyne'n-nehreyn' (بَيْنَ النَّهْرين) ismini vermişlerdir. Fetihlerden sonra Urfa'nın da içinde yer aldığı el-Cezire bölgesine Benî Mudar kabilesi yerleşmiştir. Bu kabilenin üyeleri günümüzde de Arapça konuşmaya devam etmektedir.
Araplar, Semitik kökenli bir halktır. İslamiyet Öncesi Araplar tek bir çatı altında toplanamamıştır. İslam dini Arabistan topraklarında doğdu. İslam dini doğduktan sonra Araplar batıda İber Yarımadası'ndan doğuda Orta Asya'ya kadar ulaştılar.
Türkiye'de Sünni Araplar daha çok Batman, Bitlis, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Muş, Siirt ve Şırnak gibi illerin merkez ve köylerinde yaşamaktadırlar.
Kayı boyu adı günümüzde Urfa ve çevresinde geçmemesine rağmen onların bir oymağı olan Urfa Karakeçilileri diye bilinen ancak, idari birimlerin zamanla değişmesi veya göç yada iskanlar sebebiyle farklı sancaklara bağlanan Karakeçililer Kayı boyundandır.
İlçe halkının tamamına yakınını Arap kökenli Türk vatandaşları oluşturur.
Ayrıca, Urfa yerel Arapçasını konuşan birisi Irak Arapları ile daha kolay anlaşabilmektedir. Bu çalışmanın amacı ülkemizde Türkçe, Kürtçe ve Zazacadan sonra dördüncü dil olarak kullanılan ve Şanlıurfa'da konuşulan Arapçanın kökeni, ortaya çıkışı,kullanılan kelimeler ve ibareler hakkında bilgi vermektir.
Harran adı Sümerce ve Akatça “Seyahat-Kervan” anlamına gelen “Harran-u” dan gelmektedir. Diğer bir görüşe göre de “Kesişen Yollar” anlamındadır.
Harran, Selçuklular'dan itibaren Hanbelî mezhebinin en önemli merkezlerinden biri olmuştur.
Arapların soyu
Baide ile kastedilen Arap yarımadasında yaşamış ve İslamiyet öncesinde nesilleri tükenmiş olan Arap kabilelerdir. Bu kabilelerden bazıları Âd, Semûd ve Amâlika'dır. Bakıye Arapları ise Arapçayı Baide Araplarından öğrenmiş olan Ya'rub bin Kahtan oğulları ve Mead bin Adnan oğullarıdır.
Arap Nedir Kimlere Arap Denir: Orta Doğu ile Kuzey Afrika'nın büyük bir bölümünde yaşayan halk ve bu halkın soyundan olan kimselere Arap denir. Araplar, anadili Arapça olan, başlıca Arap Yarımadası ve Kuzey Afrika'da yerleşmiş bulunan sami halk.
"Peygamberlerin atası" kabul edilen Hazreti İbrahim'in doğduğu, Hazreti Eyyüp, Hazreti Elyasa ve Hazreti Şuayp peygamberlerin yaşadığı rivayet edilen Şanlıurfa, kültürel değerlerinin yanı sıra inanç turizminde ön plana çıkıyor.
İlahiyat Fakültesi, üç semavi dinin ve bu dinlerin peygamberlerinin atası olarak kabul edilen Hz. İbrahim'in, eski ismi Ur olan şimdiki Şanlıurfa'da dünyaya geldiğini ve Harran'da da 75 yaşına kadar yaşadığını ardından Filistin'e doğru hicret ettiğini bilimsel araştırmalarla kanıtladılar.
Urfa-Mardin karayolunun 85. km.'sinden kuzeye sapan asfalt yolun 16. km.'sindeki Eyyup Nebi Köyü'nde Eyyup Peygamber, Eyyup Peygamber'in hanımı Rahime Hatun ve Elyesa' Peygamber'in mezarları bulunmaktadır. Bu köyün 400 yıldan beri Eyyup Nebi Köyü adıyla anıldığı vakfiyesinden anlaşılmaktadır.
Birinci Haçlı seferi sonucunda yeni kurulan iki Haçlı devletine karşı yapılan ilk büyük muharebedir ve Haçlı orduları büyük bir yenilgiye uğratılmıştır. İki önemli Haçlı komutanı da Selçuklu Hanedanına esir düşmüştür.
Yerleşim merkezleri olan Harran'a nisbetle komşularının Harrânîler adını verdiği topluluk İslâmî kaynaklarda bu isimle, ayrıca Harnânîler ve Harbânîler şeklinde zikredilmiş, Kesdânîler (Kasdeliler), Keldânîler ve Nabatîler olarak da anılmıştır.
Bu sebeple ülkede birçok tarihi turistik bölge mevcuttur. Türkiye'nin önemli bölgelerinden biri de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Harran'dır. Harran bölgesi son yıllarda evleri ile meşhur olan beldelerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri