Gökçeada, su kaynaklarının çokluğu bakımından dünyanın dördüncü adası durumundadır.
Türkiye'nin ikinci en büyük adası ise Balıkesir'de bulunan Marmara Adası'dır. Ada, 72,5 km kıyı şeridine sahiptir. Marmara Adası'nın yüzölçümü 117,18 kilometre karedir.
Grönland... Dünyanın en büyük adası. Büyüklüğü 2 milyon 176 bin kilometrekare. Kuzey Atlantik Okyanusu'ndaki bu adanın sahip olduğu bu alan Türkiye'nin büyüklüğünün yaklaşık 3 katı.
Gökçeada (İmroz) (Luvice: Imrašša), Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda, Gelibolu Yarımadası'nın batısında yer alan, Türkiye'nin en büyük adası. Yüzölçümü 285 km², kıyıları 92 km, nüfusu 10.377 kişidir. Adanın batısındaki İnce (Avlaka) Burun Türkiye'nin en batı sınırıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Büyükada, Rumca adıyla Prinkipo; Prens Adalarının en büyüğü ve en güzelidir. Birçok insanın ziyaret ederek gezip gördüğü tek ada budur ve en gözde yazlık mekanlardan biridir. 5,4 km2'lik yüzölçümüyle Büyükada, diğer üç ana adanın toplamından daha büyüktür.
Bozcaada veya eski adıyla Tenedos (Yunanca: Τένεδος Ténedhos, Latince: Tenedus), Türkiye'nin üçüncü büyük, Ege Denizi'nde ise Gökçeada'dan sonra ikinci en büyük adası ve Çanakkale ilinin bir ilçesidir.
Gökçeada'dan ada kurabiyesi, ada balı, keçi peyniri, şarap ve zeytinyağı alabilirsiniz. Gökçeada'da ne yenir? Adada tadına bakmadan dönmemeniz gereken birçok lezzet bulunuyor. Bunlar kuzu pirzola, oğlak kapama, oğlak tandır, ahtapot ızgara ve kuzu ciğerin tadına bakmadan dönmemenizi öneriyoruz.
Gökçeada veya 1970 yılına kadar kullanılan adıyla İmroz (Osmanlıca: ايمروز, Yunanca: Ίμβρος Imvros), Çanakkale'nin bir ilçesi ve Türkiye'nin en büyük adasıdır. Ege Denizi'nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. 91 km kıyı şeridine sahiptir.
Büyükada: Prens Adaları'nın en büyüğü olan Büyükada'da iki tepe vardır. Aralarında vadi olan İsa Tepesi (164 m.) ve Yüce Tepe (202 m.) sahille çevrelenmiştir. Tüm ada 4.3 kilometre uzunluğu ve 1.3 kilometre genişliği ile diğer üç adadan daha büyük ve daha fazla nüfus yoğunluğuna sahiptir.
Büyükada'da sanat, edebiyat, medya ve akademi dünyasından birçok ünlü ismin de evi bulunuyor. Oral-İpek Çalışlar, Elif Şafak, Altan Öymen, Behiç Ak, Buket Uzuner, Ataol Behramoğlu gibi isimler uzun süredir adada oturan arasında.
Girit. Yunanistan'ın en büyük adası, efsanelerin beşiği olan Girit, büyüklüğü ve farklı koylarıyla apayrı bir dünya.
Dünyanın İlk ve Tek Sakin Adası (Cittaslow): Gökçeada
Gökçeada, insanların yeniden doğaya dönüş arzusunun hız kazandığı bir çağda bu olanağı sunabilen yerlerden birisidir.
Türkiye'de 11 ilin sınırları dahilinde adalar mevcuttur. Toplamda 64 ada ve sayısız adacık vardır.
Bu adalar, çevredeki Sedefadası, Tavşanadası, Yassıada, Sivriada ve Kınalıada'dan daha yüksektir. Adalar'ın İstanbul'a uzaklıkları, en yakın Kınalıada, en uzak Tavşanadası olmak üzere 7 deniz miliyle 13,5 deniz mili (25 km) arasında değişir.
Bugün Gökçeadalıları hem Rumlar hem de Anadolu'dan gelenler oluşturmaktadır. Adanın Rum nüfusu 1960'lardan beri %90'dan fazla azalmıştır. Kentleşme oranı giderek artan adanın 2000 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 8894 olup, 7278'i ilçe merkezinde ve 1616'sı ise 9 köyde yaşamaktadır.
Gökçeada, özgür olmak ve doğa ile bütünleşen bir hayata sahip olma hayallerine sahip herkesin bir adada yaşama hayalini süsleyebilecek bir yer. Gökçeada'yı yaz aylarında ziyaret eden pek çok kişi bu doğal atmosferde yaşamayı hayal ediyor.
Aileniz ile birlikte rahatlıkla gidebileceğiniz plajda denizin derinliği de oldukça ideal seviyede bulunmaktadır.
Nüfusu 10 bin 348 olan Gökçeada'da 28 sandıkta kayıtlı 7 bin 764 seçmen, 3 bin 120 kişinin yaşadığı Bozcaada'da 8 sandıkta kayıtlı 2 bin 691 seçmen bulunuyor.
İstanbul prenses adaları, Marmara Denizi'ne bakan, çam ormanları ile çevrili, Büyükada, Burgazada, Hebilliada ve Kınalıada olmak üzere sadece 4'ü ziyarete izin verilen, sessizliğin, huzurun ve denizin tadını çıkarabileceğiniz 9 küçük adadan oluşan takımadalar grubudur.
Maldivler gibi popüler adaların yanı sıra dünyada henüz keşfedilmemiş ya da daha az bilinen yüzlerce ada yer alıyor. İnsanlar özellikle bu adaları gezmek ve tatil yapmak açısından çok avantajlı görüyor.
Denize girilecek en güzel ada hangisi sorusunun yanıtında Bozcaada kesinlikle ilk üçte! Tenedos adıyla da bilinen Bozcaada, Türkiye'nin üçüncü büyük adası olma özelliğine sahip. Cam gibi denizi ve zeytin ağaçlarıyla Bozcaada'nın sıcak atmosferini butik oteller tamamlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri