Özellikle tüberküloz, HIV ve bakteriyel hastalıklar sıklıkla titremeyle birlikte gece terlemesine yol açabilir. Hormonal bozukluk: Menopoz, hipertiroidi, testosteron sorunları gibi hormonlara bağlı hastalıklar, kişinin uykusundan uyanmasına neden olabilecek kadar şiddetli terlemeye ve sıcaklamaya neden olabilir.
Enfeksiyonlar: Bağışıklık sisteminin bulaşan bakterilere karşı tepki gösterme biçimine göre meydana gelen birden fazla enfeksiyon gece terlemelerine sebep olur. Kanser: Başta kan kanseri olmak üzere birden fazla kanser türü de gece terlemeleri biçiminde semptom göstermektedir.
HIV, tüberküloz, brusella ve mantar enfeksiyonları ile infektif endokardit, enfeksiyöz mononükleoz (öpücük hastalığı) ve cilt altı apse gibi enfeksiyon hastalıkları gece terlemesine neden olabilen ciddi hastalıklardır.
Enfeksiyon hastalıkları: Ateşli hastalıklarda ateş, ani ve çok miktarda terleme ile düşebilir, özellikle zatüre, sıtma, tifo ve bademcik iltihaplanmalarında bu olay görülür. Hipertiroidi denilen tiroid bezinin aşırı çalışması da aşırı terlemenin bir nedenidir.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Terlemenin aşırı ve gereksiz olduğu durumlara, patolojik terleme denir. Altta yatan odak bir rahatsızlık olabilir. Terleme, kilo kaybı, ateş, çarpıntı, nefes darlığı veya göğüs ağrısı ile birlikte ise ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda hekime başvurulması önerilir.
Kanser: Daha düşük bir olasılık olmakla beraber, aşırı terleme durumunda vücudun kanser hücreleriyle savaşıyor olması da mümkündür. Bu durumda kanser ilerledikçe terleme miktarı da artabilir. Vücutta istilacılarla savaşan akyuvarların artmasına neden olan lösemi gibi kanser türlerinde aşırı terlemeye sıkça rastlanır.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
Gece terlemesi sıcağa bağlı olarak gelişebileceği gibi enfeksiyon, hormonal sorunlar, reflü, uyku apnesi, kanser, şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar, menopoz, stres bozukluğu veya alkol kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir. Gece terlemesi yaşayan kişilerin genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmaz.
Soğuk terleme soğuk, ısı veya hararetten kaynaklanmaz. Diaphoresis olarak da bilinen soğuk terleme, aslında vücudumuzun bizi tehlikeli durumlardan korumak için sahip olduğu "savaş veya kaç" tepkisinden kaynaklanır. Bu vücutlarımız korku, ağrı, şok, nefes darlığı veya düşük kan şekerine tepki verdiğinde tetiklenir.
D Vitamini Eksikliğinin Etkileri Nelerdir? Baş ve boyun bölgesinde aşırı terleme; D vitamini eksikliği sonucu vücut ısısında artış meydana gelmektedir.
Aşırı terleme sorunu yaşayan kişilere öncelikle aşırı terlemenin tipine (genel veya bölgesel) göre ve altta yatan hastalıklara yönelik kan testleri yapılır. Hiperhidroz tanısında en sık kullanılan test nişasta-iyot testidir. Bu testte önce terleyen bölgelere tentürdiyot sürülür ve kuruması beklenir.
Hafif seyirde gelişen enfeksiyonlar karşısında dinlenme ve C vitamini takviyesi alma yeterlidir. Ancak kötüye gitmesi ve tekrar etmesi durumunda ilaç tedavisi uygulanır. Ancak kötüye giden ve tekrarlayan enfeksiyonda durumunda türe uygun ilaç tedavisi uygulanır.
Terleme, vücudunuz için bir dezenfektan görevi görür. Ter içerisinde yer alan bazı maddeler, vücudunuza tutunmuş olan mikropları ve bakterileri temizler.
Gece Uyurken Ense ve Boyun Terlemesi
Dış faktörler arasında genellikle, kullanılan yastık yer alır. Terleten kumaşa sahip bir yastık, ense ve boyun kısmında tere yol açabilir. Menopoz, stres ve hormonal bazı durumlar da boyun terlemesini tetikler.
Erkeklerde Gece Terlemesi Neden Olur? Gece uyurken terlemek hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir durumdur. Tıpkı kadınlarda menopoz dönemi olduğu gibi erkeklerde de andropoz dönemi görülür. Bu dönemde testosteron üretimi azaldığı için geceleri terleme yaşanır.
Çocuklarda soğuk algınlığı ilaçları, demir ilaçları ve antibiyotikler terlemeye neden olabilir. Erişkinlerde antidepresanlar terleme gibi yan etkiler yapıyor olabilir. Antidepresan kullananların terlemesi de gece yaşanabilir. Ayrıca kan basıncını düzenleyen ilaçlar da terlemeye neden olabilir.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Lösemide (kan kanserinde) gece terlemesine ne sebep olur? Lösemide, vücut yeterli bağışıklık hücresi üretemediği için enfeksiyon gelişme riski artar. Enfeksiyon varlığında vücut, mikroplara karşı savaşmaya yardımcı olmak için sıcaklığını artırarak hem ateşe hem de gece terlemesine neden olur.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
Hipertiroidi gibi büyüme hormonu fazlalığı ve adrenalin hormonundaki normal dışı çalışma da aşırı terlemeye neden olan diğer hormonal hastalıklardır. Menopoz sonrasında da kadınlarda aşırı terleme görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri