Atmosferden geçerken ışık, havadaki gazlar ve partiküller tarafından emilir ve sonra dalga boyu uzunluğuna göre farklı yönlere saçılır. En kısa dalga boyuna sahip mavi ışınlar daha geniş bir alana saçılırlar. İşte, gökyüzünün mavi görünmesine neden budur.
İnsan gözünün retinasında, üç farklı renk reseptörü bulunur. Bunlar kırmızı, yeşil ve mavi dalga boylarına en üst düzeyde tepki vererek bize renk görme ve ayırt etme becerisi kazandırır. Güneş ışığı atmosfere girdiğinde bu üç renk arasında en çok mavi ışık saçıldığı ve her yöne dağıldığı için gökyüzünü mavi zannederiz.
Gökyüzüne baktığımızda gözümüze mavi ve mor dalga boyları giriyor olmasına rağmen beynimiz bunları mavi ve beyaz olarak yorumlar. Bu sebeple de gökyüzünü mor değil de mavi renkte görüyoruz.
Şaşkınlık yaşayan halk, gökyüzünün mor renge bürünmesine bir anlam veremedi. Yetkililer gökyüzünün renk değiştirmesinin sebebinin, yakınlarda bulunan domates bahçelerinde kullanılan yeni aydınlatma sisteminden kaynaklanan mor rengin gökyüzüne yansıması olduğunu açıkladı.
Güneş ışığı atmosfere girdiğinde saçılan ışınların dalga boyları farklı farklıdır. Bu farklılık saçılma anında farklı renklerin oluşmasını sağlar. Kısa dalga boylu ışınlar mor, mavi ve yeşil renkler olarak; uzun dalga boylu ışınlar ise sarı, turuncu ve kırmızı renkler olarak saçılır.
İlgili 37 soru bulundu
Uzayın Rengi: Kozmik Latte. Tüm bu bilgilerden sonra, uzayın siyah gibi gözükme nedeni çok daha anlaşılır olacaktır: Uzay siyahtır, çünkü uzayın kendisi bir ışık kaynağı değildir, dolayısıyla uzayın kendisinden gözümüze herhangi bir ışık gelmiyor ve bu durumu beynimiz de bu bilgiyi "siyah" olarak algılıyor.
Bu ışık atmosferden geçerken mor tarafındaki ışıklar, kırmızı tarafındakine göre daha fazla dağılırlar ve atmosferde çoğunlukla mavi renk kırılarak yeryüzüne yansıtılır. Bu durumda biz gökyüzünü mavi renkte görürken, güneşi de beyaz-sarı karışımı bir renkte görürüz.
Yukarı bakıyor ve Güneş'i sarı - turuncu, gökyüzünü mavi, bulutları beyaz, deniz ve okyanusları mavi ve Güneş batarken her yeri kırmızı - turuncu görüyoruz. Aslında bu renklerin hiçbiri yok, yalnızca beyaz var. Güneş de, Güneş'ten gelen ışık da bembeyaz bir renge sahip. Ancak bu beyaz, bildiğimiz beyaza benzemiyor.
Oluşan kızıla yakın renklerin güneşin uzun dalga radyasyonlarını kırıp ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Şen, atmosferde daha büyük partiküller olduğunu, hava moleküllerinin yanında yerden karışan su buharı, sis gibi etkenlerden ötürü havanın kırmızı göründüğünü söyledi.
Güneş ışınları gökyüzünün üst katmanlarını delerken mavi dalga boyları bölünür ve emilmek yerine yansır. Bu doğrultuda ufuk iyice alçaldığı sırada yeşil ile beraber mavi renk dağılmaya başlar. Bunun sonucunda ise turuncu ve kırmızı bir renk ortaya çıkar.
Su molekülleri uzun dalga halinde gelen kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil ışığı daha iyi emiyor. Mavi ise daha kısa dalga boyuna sahip olduğu için kalıyor. Yani mavi ışığın emilme olasılığı daha az olduğu için daha derinlere inip derin suların mavi görünmesine neden oluyor.
Deniz, bazen mavi, bazen turkuaz bazen de yeşil olarak gözümüze çarpar. Renksiz deniz suyunun içinde yer alan moleküller, yüksek frekanslı dalga boylarını tutar. Mavi rengi ise, daha kısa dalga boyuna sahip olduğu için deniz, genellikle mavi bir görünüme sahip olur.
Bilindiği gibi deniz suyu renksizdir. Renksiz olan deniz suyunun içinde bulunan moleküller yüksek frekanslı kısa dalga boylarını tutmaktadır. Mavi rengi de kısa dalga boyunda olup fazla dağılma özelliği bulunan yüksek frekanslı bir dalgadır. Bu yüzden deniz suyu mavi rengini tutmaktadır.
Güneş ışınları atmosfere girdiğinde atmosferdeki gaz moleküllerine ve toz parçacıklarına çarparak saçılır. Gün ışığı değişik dalga boylu birçok ışından oluşur. En kısa dalga boylu mavi ışınlar atmosferin üst tabakalarındaki küçük parçacıklar tarafından hemen saçılırlar.
Görünür her rengin farklı bir dalga boyu vardır; mavi ışık 400 nm'de en kısa dalga boyuna ve kırmızı ışık 700 nm'de en uzun dalga boyuna sahiptir. Daha küçük parçacıklar atmosferde gözümüzle görünmeyenler gibi daha kısa dalga boylarını daha verimli bir şekilde dağıtarak gökyüzünü maviye çevirir.
Renk algımızın temelinde ışığın dalga boyu yatar. Işık, fotonlar tarafından temsil edilen bir elektromanyetik dalga olup sadece gözle gördüğümüz aralıkla sınırlı değildir. Farklı dalga boyları farklı renkleri oluşturur; 400-700 nm aralığında, dalga boyu büyükse kırmızıya, küçükse mora yakın renkler algılanır.
Gökyüzü ve atmosferdeki olağandışı olaylar
Gökyüzü: Kızıl, pembe, kırmızı, turuncu renkli gökyüzü 7'den büyük depremden bir iki ay önce, 4 büyüklüğündeki depremlerden ise 7 - 8 gün önce görülebiliyor.
Bulutlu ge- celerde ise normalde uzaya ulaşan uzun dalga boylu kırmızı ve tonlarındaki ışınlar bulutlardan sekerek yer- yüzüne geri döner. Bunun sonucunda bulutlu şehirler- de kırmızımsı gökyüzü parlamaları ortaya çıkar.
Güneş ışınları gün doğumu ve gün batımına yakın, atmosfere daha dar bir açıyla girerler. Bu açıdan kaynaklı ışınlar atmosferde daha çok yol alır. Bu sırada kısa dalga boylu ışınların çoğu saçılır ve bize daha uzun dalga boylu ışınlar ulaşır. Bu ışınlar da kırmızı, turuncu ve sarı olanlardır.
Kitap 7-8 yaş sonrası çocuklar için uygun olabilir.
Dolayısıyla mavi ışık Güneş'in yüksekte olduğu zamanlara göre daha çok saçılır. Bu durumda daha az saçılan kırmızı-turuncu ışınlar gözümüze daha çok ulaşır. Bu yüzden gün doğumu ve gün batımı sırasında gökyüzünü kırmızı-turuncu renklerde görürüz.
Güneş ise aslında beyazdır çünkü ışık tayfının görünür bölgesinin tamamında ışık yayar. Farklı renklerdeki bu ışıklar bir araya geldiği zaman insanlar tarafından beyaz olarak algılanır. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilen fotoğraflarda da Güneş'in aslında beyaz olduğu açıkça görülür.
Gökyüzünün mavi görünmesinin nedeni, Güneş'ten gelen farklı renklerdeki (dalga boylarındaki) ışığın farklı oranlarda saçılmasının sonucudur. Yani Güneş gökyüzünde yükseldiği zamanlarda Güneş'ten gelen kısa dalga boylu mavi ışık daha fazla saçılarak her yöne dağılır. Bu yüzden masmavi bir görüntü oluşur.
Atmosferdeki gaz molekülleri, mavi ışığın dalga boyunu diğer renklere göre daha iyi saçar, bu nedenle gökyüzü mavi renkte görünür. Dünya, uzaydan mavi renkte görünür çünkü atmosferimiz güneş ışığının belirli bir dalga boyundaki (mavi) kısmını saçar.
Atmosferden geçerken ışık, havadaki gazlar ve partiküller tarafından emilir ve sonra dalga boyu uzunluğuna göre farklı yönlere saçılır. En kısa dalga boyuna sahip mavi ışınlar daha geniş bir alana saçılırlar. İşte, gökyüzünün mavi görünmesine neden budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri