Sirius ya da Akyıldız, Büyük Köpek Takımyıldızı'nda yer alan bahar ayında kuzey yarı küreden görülebilen gece gökyüzünün en parlak yıldızıdır.
Gökyüzündeki en parlak gök cismi Venüs'tür.
Ancak o zaman bile, bazı yıldızlar diğerlerinden belirgin şekilde daha parlak olacaktır. Peki ama en parlak olan hangisi? Bir çoğumuz için cevap, adını en iyi bildiği yıldız olan Kuzey Yıldızı, Demirkazık veya Polaris adı ile de isimlendirilen Kutup Yıldızı olacaktır.
En parlak olanı Jüpiter, biraz daha sönük olanı Satürn gezegenidir.
Sirius aslında bir çift yıldızdır. Bu çift yıldız sisteminde büyük olan Sirius-A, güneşten 25 kat daha fazla aydınlatma gücüne ve 2 kat daha fazla kütleye sahiptir. Yüzey sıcaklığı 9950 Kelvin olan Sirius-A beyaz bir yıldızdır yani Tayf A türündendir.
İlgili 18 soru bulundu
Sirius A ve Sirius B, Hubble Uzay Teleskobu fotoğrafı. Sirius A, resimdeki ana nesnedir, gece gökyüzündeki en parlak yıldızdır, Sirius B ise küçük Beyaz cüce yıldızdır, fotoğrafın sol alt bölümünde.
Güneşten 23 kat daha parlak ve 50 kat daha büyük olan şira, gökyüzünün en parlak yıldızı kabul edilir. Doğuş zamanı ay ile hemen hemen aynı olan şira, Şubat ve mart aylarında dünyanın her yerinden çıplak gözle görülebilir. Şira yıldızı dünya çapında sirius adıyla bilinir.
Sahip oldukları ileri derecedeki astronomi bilgileri ile bilim dünyasını hayrete düşürdüler. Bu gizemli kabile, Dogonlar ile tanışmaya hazır mısınız? Dogon kabilesi Afrika'nın Mali Cumhuriyetinde yaşar. Kabilenin nüfusu 250.000 civarındadır.
Güney yarımküreden görünen yıldızlar farklıdır ve bu bu bölgede belirgin bir kutup yıldızı yoktur. Bunun yanı sıra, kutup yıldızı, sanılanın aksine gökyüzündeki en parlak yıldız da değildir. Hatta oldukça sönük bir yıldızdır ve ışık kirliliği fazla olan büyük şehirlerde neredeyse görünemez.
Markamıza ismini veren Sirius; gökyüzündeki en parlak yıldızdır. Sirius A ve Sirius B olmak üzere iki ayrı yıldızdan oluşan bir çiftyıldızdır. Sirius Yıldızı Osmanlıca'da Şira, Türkçe'de Akyıldız adıyla bilinir. Sirius yıldızı, Kuran'da adı geçen tek yıldız olma özelliğini taşır.
Jüpiter gezegeni gece Ay ve Venüs'ten sonra en parlak üçüncü gökcismidir.
Gökyüzünde Güneş'e yakın konumda bulunduğundan ve yörüngesi Dünya'nınkine göre Güneş'e daha yakın olduğundan, yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir. Bu yüzden Venüs, Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı veya Tan Yıldızı olarak da isimlendirilir. Çoban Yıldızı da denmektedir.
Şu an bilinen en büyük yıldız, yarıçapı Güneş'in 1708 katı olarak tahmin edilen UY Scuti'dir.
Bize 8,6 ışık yılı uzaklıkta olan Sirius, Orion Takımyıldızı'nın yanında çıplak gözle rahatlıkla görülebilir.
Bilinen evrenin en büyük yıldızı UY Scuti 2,64 milyar km'lik çapıyla Güneş'ten 1900 kat büyük. En büyük yıldızlar arasında yer alan VY Canis Majoris ise Scuti'den yüzde 70 daha ağır olmasına karşın sadece 2 milyar km çapında.
Mısır din sisteminin temelini oluşturan Sirius, astronomi, mitoloji ve okültizm alanlarının en önemli sembollerinden biri olmuştur. Eski uygarlıklarda sıklıkla karşımıza çıkan Sirius; Türk mitolojisinde Kutsal Kurt Asena, Roma mitolojisinde Romulus ve Remus'u emziren kurt ve Mısır'da Anubis tanrısı olarak geçmektedir.
Sirius ilk bakışta tek bir yıldız gibi görünmektedir. Oysaki Sirius yıldızı Sirius A ve Sirius B olarak isimlendirilen iki yıldızın birleşimidir. İslamiyete göre bu yıldızın Rabbi'nin de Allah olduğuna inanılmaktadır. Bu yüzden bu yıldızdan Kuranı Kerim'de birçok surede bahsedilmektedir.
Hintlilerde Sirius
Hint efsanelerinde Sirius'tan şöyle bahsedilir: “Cennet'in kapısına ulaşmak için yola çıkan dört kardeşten birisi iyi bir savaşçı, diğeri iyi bir aşık, üçüncüsü de iyi bir şairdir. Sonuncu kardeşin ise tek özelliği kendisine sadık bir köpeğinin olmasıdır.
Türk Mitolojisi&Tarihi's post. yıldızı yüzyıllardan beri tanıdığını kanıtlamış oluyoruz. toplumlarına kesinlikle yabancı olmayan bir yıldızdır. yıldızlardan birisi- olmasıdır.)
Bu kavuşum, Güneş'in tropikal Yengeç burcunun 14. derecesinde yer alan Sirius yıldızı ile bir araya gelmesiyle oluşur.
Güneş'e 2,6 parsek (8,47 ışık yılı) uzaklıkta oluşundan dolayı, Sirius sistemi uzaydaki yakın komşularımızdan biridir.
Proxima Centauri, Erboğa takımyıldızı bölgesinde, G-bulutu içinde, Güneş'ten 4,24 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir kırmızı cücedir. Latince adı "Centaurus'a en yakın yıldız" anlamına gelir. 1915 yılında İskoç astronom Robert Innes tarafından keşfedilmiştir.
Güneş dünyaya en yakın yıldız olup gezegenimizin ısı ve ışık kaynağıdır.
Polaris veya Kuzey Yıldızı isimleri ile de bilinen Kutup Yıldızı orta ölçek parlaklıkta bir yıldızdır. Gece gökyüzündeki en parlak yıldız kategorisinin lideri, yıldızlar ile az çok ilgisi olan herkesin tahmin edebileceği üzere Sirius isimli yıldızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri