Meteoroloji tarafından İstanbul için turuncu alarm verildi. Uyarı seviyeleri ve renkler, meteorolojik hadisenin şiddeti, görülme sıklığı, etki alanı ve süresi dikkate alınarak belirlenirken, turuncu alarm 3. seviye tehlikeyi temsil ediyor. Turuncu alarm durumunda hasar ve kayıpların oluşması muhtemel olabiliyor.
AFAD'ın 'turuncu kodu', sarı koddan daha üst bir seviyeyi ifade ediyor. 'Turuncu kod', hava durumunun tehlikeli olduğunu belirtiyor. 'Turuncu kod', "Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir" uyarısını içeriyor.
TURUNCU VE SARI KODLU UYARI NEDİR? Turuncu kod, havayla ilgili "tehlikeli" durumlarda kullanılıyor. Bu renkte tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla gerçekleşmiyor.
"Turuncu" kod ise "hava durumunun tehlikeli" olduğu anlamına geliyor. Bu kod, "Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir." uyarısını içeriyor.
SARI KOD, havada "potansiyel tehlike durumu"na işaret ediyor. Tahmin edilen meteorolojik hadise olağan dışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli davranılması uyarısında bulunuluyor.
İlgili 26 soru bulundu
KIRMIZI RENK: Kırmızı, havayla ilgili çok tehlikeli durumun olduğunu gösteriyor. Son derece kuvvetli bir meteorolojik hadise tahmin edildiğinde bu renkle uyarı yapılıyor. Haritada kırmızı rengin olduğu yerde büyük hasar ve kayıpların oluşması muhtemel görülüyor.
Dördüncü seviye alarm kapsamı, acil durumlar ve çok ciddi tehlikelere karşı kullanılan en yüksek seviye alarmdir. Bu alarm, genellikle ulusal veya yerel hükümet tarafından yapılan ulusal çağrıları kapsar, ancak uluslararası yardım da dahil olabilir.
SARI: Hava durumu potansiyel tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır. TURUNCU: Hava durumu tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir.
KIRMIZI ALARM NEDİR? Kırmızı, havayla ilgili "çok tehlikeli durum"un olduğunu gösteriyor. Son derece kuvvetli bir meteorolojik Hadise tahmin edildiğinde bu renkle uyarı yapılıyor. Haritada kırmızı rengin olduğu yerde büyük hasar ve kayıpların oluşması muhtemel görülüyor.
En şiddetli fırtına, sistemimizde mor poligon ile ifade ediliyor (mor: çok şiddetli, turuncu: şiddetli, yeşil: fırtına). 30-45 dakika sonra şiddetli havaya maruz kalacak konumlar için otomatik bir uyarı oluşturuluyor.
SARI İKAZ. Hava saldırısı ihtimali olduğunu işaret eden sarı ikaz, 3 dakika süreli düz siren sesi ile duyurulur.
Meteoroloji hava radarı renkleri renk tonlarına göre yağışın şiddetini göstermektedir. Radarda turuncu, kırmızı ve pembe renk tonları çok şiddetli hava olaylarını (aşırı yağış, dolu, hortum v.b.) işaret eder. Mavi renk tonları hafif yağışı (hafif yağmur, hafif kar) işaret eder.
3. Seviye Acil Durum NEDİR? DSÖ'nün 3. Seviye Acil Durumu, en yüksek acil durum olarak değerlendirilmektedir ve DSÖ'nün kurum çapındaki varlıkların seferber edilmesi anlamına gelmektedir.
Sarı kodla uyarı yapılan kentler
Adana, Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Denizli, Antep, Hatay, İzmir, Kastamonu, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Maraş, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sinop, Uşak, Zonguldak, Bartın, Yalova, Karabük, Osmaniye ve Düzce.
Sarı kod, hava durumu potansiyel tehlikelidir. Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır anlamına gelmektedir.
YEŞİL: Uyarı yapılmasını gerektiren meteorolojik hadise tahmin edilmemektedir. SARI: Hava durumu potansiyel tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır.
Oraj ya da gök gürültülü fırtına, çoğunlukla şimşek ve gök gürültüsü ile yağmur veya dolu eşliğinde görülen bir hava olayı. Meteorolojide İngilizce thunderstorm kavramından oluşturulmuş TS kısaltması ile gösterilir.
Bu araştırıcılara göre 25.0 mm altındaki günlük yağışlar normal yağışlar, 25.0 - 50.0 mm arasındaki günlük yağışlar az şiddetli sağanak, 50.0 - 100.0 mm arasındaki günlük yağışlar sağanak ve 100.0 mm şiddetli sağnak yağışlar olarak kabul edilmiştir.
Sarı kod, havada "potansiyel tehlike" durumuna işaret ediyor. Tahmin edilen meteorolojik hadise olağan dışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli davranılması uyarısında bulunuluyor.
Ankara. AFAD'ın internet sitesinden yapılan açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan son bilgilere ve yapılan değerlendirmelere göre bugün Kastamonu, Sakarya, Bartın, Karabük, Bolu, Kocaeli, Zonguldak, Düzce, Sinop, Samsun ve Ordu'yu kapsayan 11 il için "turuncu kod" ile yağış uyarısı yapıldığı belirtildi.
Hastanede kırmızı kod, önemli bir uyarı niteliği taşımaktadır. Yangın durumlarına işaret eden kırmızı kod, güvenlik birimlerine bildirim gerektirmektedir.
Sarı kodlu uyarı verilen iller ise şu şekilde: Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Burdur, Denizli, Eskişehir, Giresun, Isparta, Konya, Kütahya, Ordu, Samsun, Sivas, Tokat, Uşak, Yozgat.
500.000'den fazla insan için Japonya'nın afet uyarı ölçeğinde en yüksek seviye olan beşinci seviye alarm verildi.
5. Dereceden Deprem Kuşağı : Sarsıntıların çok az olduğu ya da hiç hissedilmediği alanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri