Cevap. Cevap: Göl kelimesinin hem eş hem de zıt anlamlısı yok.
Derin kelimesi için kullanılabilecek olan zıt anlamlı sözcük 'sığ' kelimesidir. Özellikle derinliği çok az olan, yeterli olmayan ya da yüzeyde kalan gibi anlamlara üzerinden sığ kelimesi öne çıkmaktadır. Genelde deniz veya göl ile beraber bu ve benzeri yerler için kullanılır.
Gitmek kelimesi 'bir yere ulaşmak için konum değiştirmek' anlamına gelmektedir. Bu tanıma göre gitmiş kelimesi de 'bir yere gitmek için konum değiştirmiş' şeklinde karşımıza çıkar. Kelime anlamını örnek cümle ile açıklayacak olursak; Bu şehirden gitmiş olan herkes bu şehri özler.
Sene kelimesi de zıt anlamlısı bulunmayan kelimeler içinde yer alıyor. Sene zıt anlamlısı yoktur fakat eş anlamlı kelimeler vardır. Senenin eş anlamlı kelimesi çoğunlukla yıl olarak biliniyor.
'Gel' kelimesinin zıt anlamlısı 'git' kelimesidir.
İlgili 32 soru bulundu
1- Tatlı kelimesinin zıt anlamı Acıdır. Örnek Kelimeler ve Söz Grupları: Acı biber, Acı Kavun, Acı Yavşan Otu. 2- Mecazi anlamda tatlı kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcükler itici ve çirkindir.
Çok kelimesinin Türk Dil Kurumundaki karşılığı sayı derece güç nicelik ve benzeri bakımından büyük ve aşırı olan, az kelimesinin karşıtıdır.
Deniz kelimesi karşıt anlamlısı bakımından fazla bilinmeyen, karşıt anlamlısı olmayan bir sözcükmüş gibi durmaktadır. Fakat kara kelimesi deniz kelimesinin karşıt anlamlısıdır.
Okul kelimesinin zıt anlamı var olmamaktadır. Okul kelimesi Türk Dil Kurumuna göre çeşitli bilgi ve beceri bazı kurallar çerçevesi doğrultusunda düzenli bir şekilde verilen bir eğitim kurumu olarak bilinmektedir.
Derin kelimesi Türk dil kurumu açısından ele alındığında zıt anlamlısı 'sığ' şeklinde geçmektedir. Aynı biçimde eş anlamlısı ise 'dip ve koyu' gibi anlamlara üzerinden değerlendirilir. Bu sözcükler hem gerçek hem de mecaz anlam üzerinden kullanılabilmektedir.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Yüksek kelimesi herkesin duyduğu sözcüklerden biridir. Alçak ve yüksek birbirine zıt olan kelimelerdir.
Ön kelimesinin zıt anlamlısı olarak arka sözcüğünün kullanmak mümkün. Özellikle birbirlerini tam aksi olması ile beraber amaca uygun farklı yerlerde Her ikisi de kullanılabilir.
Çok sayıda insanın bir araya gelmesiyle oluşan topluluk adına kalabalık kelimesi kullanılır. Bu kelime için zıt anlamlı olarak, 'ıssız' ve 'tenha' sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Sağlık kelimesinin zıt anlamlısı olarak hastalık kelimesi karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra maraz kelimesi de sağlık kelimesinin zıt anlamlısı olarak değer görmektedir. Sağlığın zıt anlamlısı olan sözcükler arasında maraz ve hastalık kelimeleri yer almaktadır.
Ev kelimesinin eş anlamlısı hane, konut, aile, beyit, mekan, ocak kelimeleridir.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir. Bunun dışında hoca ve muallime kelimeleri de bazı kaynaklarda öğretmen kelimelerinin eş anlamlı kelimesi olduğunu açıklamışlardır.
Buna göre, ıslak zıt anlamlısı bir tanedir. Herhangi bir sıvıya bulanmamış manasına gelen “kuru”, ıslak sözcüğünün zıt anlamı olarak kabul edilir.
Yağmur kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır. Her kelimenin zıt anlamlısı olmayacağı için bu kelimenin de zıt anlamlısı yoktur. Bir kelimenin de zıt anlamlısı olacak diye bir kural yoktur, bulunmamaktadır.
Gülmek kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü ağlamak kelimesidir.
Gece kelimesinin zıt anlamı; gündüzdür.
SİYAH KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Siyah kelimesinin karşıtını ifade eden yani zıt anlamlısı "Beyaz ve Ak" kelimeleridir.
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri