Gölcük gölü, Isparta şehir merkezinin 8 km kadar güneybatısındaki volkanik göl. Denizden yüksekliği 1300 m, genişliği 2,5 km, derinliği 30 m olan bir maar gölüdür.
Göl çukurluğu, Tabak Çayı vadisinin Boğazköy civarında ve birikinti konileri tarafından kısmen seddelenmesi sonucunda meydana gelmiştir. Dolayısıyla Gölcük, doğal bir set gölü karakterine sahiptir. alluvial cones character ofa natural barrier lake.
Alanın Tanımı: Gölcük Gölü, Isparta'ya 12 kilometre uzaklıkta şehrin güneybatısında yer alan sönmüş bir yanardağ kraterinde bulunmaktadır.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeotermal Enerji Yeraltı Suyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi eski Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, son olarak 24 bin yıl önce patlayan Isparta'daki Gölcük Yanardağı'nın genç ve aktif bir volkan olduğunu belirterek, her an yeniden patlayabileceğini iddia etti.
Derin faylar boyunca çıkan lavlar büyük volkan konileri oluşturmuştur. Bunlardan en önemlisi olan Gölcük Volkan Konisi, patlama ile parçalanmış ve merkezin çökmesi ile bir kaldera içinde küçük volkan konileri oluşmuştur.
İlgili 43 soru bulundu
Gölcük gölü, Isparta şehir merkezinin 8 km kadar güneybatısındaki volkanik göl. Denizden yüksekliği 1300 m, genişliği 2,5 km, derinliği 30 m olan bir maar gölüdür.
3. Gölcük: Gölcük, Isparta'nın 5 km güneybatısında ve deniz yüzeyinden yüksekliği 1380 m olan, krater çukurunun su ile dolmasından oluşmuş bir krater gölüdür.
Girekol Tepe, Gölcük, Kars Platosu, Süphan Dağı.. Kenanoğlu, verilere göre Türkiye'de yaşanan son volkanik patlamanın 1855 yılında Tendürek Dağı'nda gerçekleştiğini, ondan 15 yıl önce 1840'ta Ağrı Dağı'nda gerçekleşen patlamada 1900 kişinin öldüğünün iddia edildiğini kaydetti.
Hawaii'deki Kilauea Yanardağı yeniden patladı: Volkanlar ne kadar ölümcül? Dünyanın en aktif volkanlarından birisi olarak kabul edilen Kilauea, bu yıl ikinci kez patladı. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), yanardağın zirve kraterindeki patlamadan ilk görüntüleri paylaştı.
Isparta ve Burdur gibi nüfusu fazla iki yerleĢim yerinin arasında bulunan Gölcük Volkanizması geniĢ bir kaldera ve kaldera içindeki göl ile piroklastik unsurların da bulunduğu konileri ile dikkat çekmektedir. Bu özellik; Gölcük volkanizmasının patlamalı bir volkanizma olduğuna dair en temel iĢaretlerden biridir.
Isparta ve Burdur şehir merkezleri arasında yer alan 1,3 km yarıçapında geniş oval şekilli bir kalderaya sahip Gölcük volkanik alanı da araştırılması gereken volkanik sahalarımızdan biridir.
Dünyanın en büyük aktif yanardağı olan Hawaii'deki Mauna Loa, 1984'ten bu yana ilk kez infilak etti.
Ödemiş ilçesine bağlı Gölcük Mahallesi sınırları içerisindedir. Göl alanı 0,941 km², en derin yeri 7 m, göl hacmi 1.814 m³'tür. Bozdağ kasabasına 5 kilometre uzaklıkta bulunan ve 1521 hektarlık bir alana sahip olan Gölcük Gölü 30.12.2022 tarihinde koruma altına alınmıştır.
Tabiat parkının kalbinde yer alan 76 hektarlık yüz ölçüme sahip Gölcük Gölü ise yer yer 32 metreyi bulan derinliği ile Göller yöresinin en derin göllerinin başında geliyor. Çok güzel kumsallara sahip olsa da geçmiş dönemde meydana gelen boğulma vakaları ve tatlı su olması sebebiyle malesef bu göle girilmesi yasak.
Yeri: Bolu'nun 13 km. güneyinde ormanlar arasında suni olarak yapılmış küçük ve şirin bir set gölüdür. Ulaşım: Göle ulaşım şehir merkezinden kalkan Bolu Belediyesi Halk Otobüsleri, Seben ve Kıbrıscık ilçe minibüsleri ile sağlanabilir. Özellikleri: Yükseltisi 1206 m. olan gölün alanı 4,5 hektar, çevresi 1.300 metredir.
Bir volkan patladığı zaman 100 km çapındaki alana zarar verebilir. Ortaya çıkan lavlar 100 km'ye kadar ulaşabilir mi? Lavlar yavaş hareket ettiği için yol açtıkları can kaybı daha az. Çünkü lavlardan kaçılabilir.
21 Mayıs 2023'te Etna, bir kez daha patlamalarla kül püskürtmeye başladı. Yanardağın zirvesinin etrafında oluşan yoğun kül bulutları görüşü engellerken Doğu Sicilya'nın en büyük şehri olan Katanya havaalanındaki uçuşların askıya alınmasına neden oldu.
Tahminî 160 kilometre küp püskürme hacmiyle Tambora'nın 1815 patlamaları, bilinen tarihteki en büyük volkanik patlama olarak kaydedilmiştir. Patlama 2.000 kilometre (1.200 mi) uzaklıktaki Sumatra adasında duyulmuştur. Borneo, Sulawesi, Cava ve Maluku adalarına kadar volkanik kül yağışı gözlenmiştir.
MİLATTAN ÖNCE 6600 YILINDA PATLAMA OLDU
Prof. Dr. Yılmaz, Hasan Dağı'nda en son milattan önce 6600 yılında volkanik patlama yaşandığını belirterek, ''O zamandan beri olmamış. Ama Dünya Volkanoloji Birliği (IAVCEI), burayı aktif volkan olarak kabul ediyor.
Türkiye'de şu an 13 tane volkan var, bu volkanlar aktif. Şu anda aktif olmayabilir ama aktif olduğunu söylüyoruz. Mesela Orta Anadolu'da Erciyes, Hasan Dağı var.
Kayseri denince ilk akla gelen doğa harikası, her mevsim bembeyaz zirvesiyle bulutlara uzanan Erciyes Dağı'dır. 30 milyon yıl önceki patlamaları sayesinde Kapadokya'nın oluşmasını sağlayan Erciyes (3917m) sönmüş bir volkan.
Bolu Gölcük Tabiat Parkı - Bolu
Bolu şehir merkezinin 13 kilometre güneyinde suni olarak yapılmış bir set gölüdür.
Gölcük Gölü, Gü neybatı Anadolu'nun tek kaldera gölüdür (Foto: 1). Gölcük, İsparta'nın 5 km kadar güneybatısında 1500-1600 m yükseklikteki tepelerin arasında 1387 m yükseklikte yera- lır. Göl 2200 m çapındaki kalderanın kuzeyinde bulunur.
Hem doğal güzelliği hem de sağlık açısından faydalı olduğuna inanılan suyuyla, turistler gölde yüzmek ve şifalı suyun keyfini çıkarmak için Acıgöl'ü ziyaret ediyor. 340 metreyle Türkiye'nin en derin gölü olması, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri