Sözlükte “saymak, hesap etmek” anlamına gelen husbân (hisâb) masdarından sıfat olup “her şeyi saymışçasına bilen, hesaba çeken” demektir.
- El-Hasîb ismi düşmanlarından korunmak ve geçim sıkıntısından kurtulmak için ''Ya Hasib Celle Celalühü'' diyerek 80 kere okunmalıdır.
İlahi ihsana nail olmak için "Ya Hasib Celle Celalühu" esması 80 defa okunur. Her türlü korku, akrabalar arasında çıkan hadiseden ötürü korkan kimse her gün El-Hasib Esmasını güneş doğmadan önce veya güneş battıktan sonra 77 defa okumalıdır.
5 vakit namazdan sonra 1060 kere "Ya Ğaniyy celle celâlühû" zikrine devam eden herkes tarafından sevilir ve kötü huylarından kurtulur.
“Hasbiyallahu lâ ilâhe illa hu,” yani “Allah bana yeter, O'ndan başka ilâh yoktur.” (Tövbe, 9/129) âyet-i kerîmesi, Hasîb isminin insan kalbindeki kâmil tecellisini bize haber vermektedir. “Allah bana yeter” cümlesi bir hükümdür, “O'ndan başka ilâh yoktur” cümlesi ise bu hükmün delilidir.
İlgili 42 soru bulundu
Sabah ve Akşam 7 kere okunacak "Hasbiyallahu la ilahe illa Hu, aleyhi tevekkeltu ve Huve rabbül arşıl azim" oldukça faziletli ve çok tesirli bir duadır.
Kim sabaha ve akşama eriştiği vakitlerde yedişer defa: “Hasbiyalla hü lâ ilahe illa hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve Rabbü'l-arşi'l-azim” (Ondan başka ilah yoktur. Ben O'na tevekkül ettim.
Sözlükte “zengin olmak, ihtiyacı bulunmayıp müstağni kalmak” anlamındaki gınâ (ganâ') kökünden türemiş bir sıfat olan muğnî “zenginlik verip tatmin eden” demektir. İbnü'l-Esîr, Allah'a nisbet edilen muğnî ismine “dilediği kulu her türlü ihtiyaçtan kurtaran” mânasını vermiştir (en-Nihâye, “ġny” md.).
Sözlükte “saymak, hesap etmek” anlamına gelen husbân (hisâb) masdarından sıfat olup “her şeyi saymışçasına bilen, hesaba çeken” demektir.
Acıma ve bağışlaması ceza vermesinden daha önce olandır. Günahkarlara karşı da ceza da aceleci olmayan Allah'tır. Yumuşak huyludur ve hikmet sahibidir.
Yâ Habib, Ya Mahbub! Sen çok sevilen, çok istenen, çok aranan, çok arzu edilen ve sonsuz muhabbet ve sevgi duyulan, rızası istenen, emrine razı olunan, tazim ve hürmet gösterilen ve itaat edilensin.
Ya Allah Ya Hu genelde cuma günleri namazdan önce okunur. Okunma şekli 100 defa Ya Allah Ya Hu çekme şeklindedir. Hayırlı olan dileğin gerçekleşmesi amacıyla bu dua okunur yani çekilir.
Bedenlerin ve ruhların gıdasını yaratarak veren ve gücü yeten manasına gelmektedir. - Gıdalandıran, besleyen, bakan ve gözeten, muktedir olan ve her şeyin karşılığını veren, şahit olan Yüce Mevlamızdır.
“Güçlü, değerli ve şerefli” anlamındaki izz veya izzet kökünden sıfat olan azîz, Türkçe'de Batı dillerindeki saint kelimesinin karşılığı olarak “Allah nezdinde değerli, Allah dostu” mânasında kullanılmıştır. Arapça karşılığı kıddîstir.
“Azamet sahibi, büyük, yüce ve münezzeh olmak; uzun ömürlü olmak” mânalarına gelen celâl (veya celâle) kökünden türemiş bir sıfattır. Allah'a nisbet edildiğinde “hiçbir kayıt ve kıyas kabul etmeksizin azamet sahibi, kadrü kıymeti ve mertebesi en yüce olan” gibi anlamlar taşır.
“Ya Latifu Ya Kerim” esması, “Bismillahi Latif” olarak her gün 9 defa okunduğu takdirde, rızık bollaşır ve bereketli kazançlar elde edilir. “Ya Ğaniyyu Ya Muğni” esması namazın ardından 1000 kere okunursa, fakirlik o eve uğramaz. “Ya Atufu Ya Vehhab” esmaları da zengin olmak için okunabilir..
El Muğni esması Allahu Telanın dilediğini zengin dilediğini fakir kıldığını ve tüm bunların imtihan olduğunu belirtmektedir. El Muğni Esmasının Türkçe Anlamı Nedir? El Muğni esması Türkçe anlamı zenginlik veren gerçek zenginlik sahibi olan Allah anlamına gelmektedir.
“Ya Kafi,Ya Gani,Ya Muğni,Ya Fettah,Ya Rezzak” Okuduktan sonra da,ardından aşağıdaki dua 3 kere okunur.
*"Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir."
la ilahe illa hu ise, "tanımsız olan zat'tan başka ilah yoktur" anlamına gelir. "hüve/hu" hiç bir idrakın ulaşamadığı, kuşatamadığı, tanımsız "zat" mertebesidir.
Normal farz namazlardan sonra yapılan zikirler sabah namazı sonrasında da yapılır. Sabah namazı sonrası 33 defa subhanallah, 33 defa el-hamdulillah ve 33 defa Allah-u Ekber zikirleri ile tamamlanır. Bunun dışında güneşin doğuşunu beklemek sünnettir ve bu esnada Kuran okunur veya sabah zikirleri okunur.
Hasbünallahü ve nimel vekil duası; Allah bize yeter, O ne güzel vekildir demektir. Bu hem bir dua hem de bir zikirdir. İnsanların yaptıkları her işte, başlarına gelen her türlü sıkıntıda, başlanacak her bir işte Allah'ı vekil kılmak bu dua ile mümkündür.
Yani bu esma ile Allah'ın mutlak büyüklüğe sahip olduğu ve hiçbir biçimde aciz kalmayacağı ifade edilmektedir. Bu kapsamda sübhane rabbiyel azim tesbihatı da “Büyük olan Allah (rabbim) her türlü kusur ve eksiklikten uzaktır” anlamına gelmektedir. Hz. Muhammed'e gelen ilk emirlerden biri Rabbini anmasıdır.
Hasbünallahü ve nimel vekil, "Allah bize yeter, O ne güzel vekildir" anlamına gelen bir duadır. Kuran-ı Kerim'in Al-i İmran Suresi'nin 173. ayetinde geçen bu dua, Müslümanlar tarafından sıklıkla kullanılan bir tevekkül ifadesidir.
El-Mucib, kendisine yalvaran ve yakaran, ellerini kendisine açıp niyazda bulunan kullarını geri çevirmeyen, dualarını kabul buyuran yüce Allah'tır. El-Mucib esması işte yüce Yaradan'ın bu özelliğini anlatır. El-Mucib, yani dua ve istekleri kabul eden anlamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri