İnsanın bilinçdışı- nın derinlerine dalması ve bu karanlık özelliklerle karşılaş- ması kolay değildir. Bu yüzden Jung, karanlık özelliklerini reddeden insanın, onları bastırdığını ve farkında olmadan sürekli olarak çevresine yansıttığını ifade etmektedir. Bu karanlık özelliklere gölge arketipi adını vermiştir.
Gölge arketipi bilinçdışı veya bilinçaltının bir parçasını oluşturan ve bastırılmış fikirlerden, içgüdülerden, dürtülerden, zayıflıklardan, arzu ve isteklerden, toplumun kabul görmeyeceği eğilimlerden ve utanç verici korkulardan oluşan tarafındır. Gölge, insan doğasının vahşi, karmaşık ve bilinmeyen karanlık yüzüdür.
Arketipleri de kişiliğimizin sembolize edilmiş hali olarak düşünebiliriz. Jung'un temel olarak aldığı dört arketip var; Persona, Gölge, Anima / Animus ve Öz.
Gölge, ışığın saydam olmayan nesneler tarafından engellenmesi sonucu oluşan bir imgedir. Kaynağının ikiz imgesi olarak varlığını tamamen ışığa borçlu olan gölge, ışıkla ilişkisi bakımından optik bir meseledir. Nesne üzerinde ışığın ulaşamadığı alanları temsil eder.
Jung'un Gölge Teorisi'ne göre ”Gölge, bireyin bilmeyi tercih etmediği kısmını tarif eder. Benliğin “reddedilmiş taraflarını” içerir. Benliği bu görüşleri içerdiği için, bu görüşler bilinçli bir istekle ya da kazayla bir gün bir şekilde ortaya çıkar.
İlgili 19 soru bulundu
İnsanın bilinçdışı- nın derinlerine dalması ve bu karanlık özelliklerle karşılaş- ması kolay değildir. Bu yüzden Jung, karanlık özelliklerini reddeden insanın, onları bastırdığını ve farkında olmadan sürekli olarak çevresine yansıttığını ifade etmektedir. Bu karanlık özelliklere gölge arketipi adını vermiştir.
Gölge, bir ışık olayıdır. Işık, saydam olmayan bir nesne tarafından engellenir, nesnenin bir yüzü aydınlıktır ve nesnenin arkasında ise karanlık oluşmaktadır. Işığın olmadığı yerde ne nesne ne de gölgesi görülemez. Statik nesnelerin gölgesi ışığın hareketiyle hareket etmektedir.
Gölge, saydam olmayan bir cisim tarafından ışığın engellenmesiyle ışıklı yerde oluşan karanlık alandır. Ön tarafı fotoğrafçıya bakan bir adamın yüzü, arkadan gelen ışık nedeniyle gölgede kalmakta. Bir nesneye ışık kaynağından yayılan ışık çarptığında, nesnenin aydınlanan yüzünün tersinde oluşan karanlığa gölge denir.
İki farklı gölge türü varmış: Tam gölge: Bu gölge türünde cismin arkasında oluşan gölge kısmına hiç ışık düşmezmiş. Yarım gölge: Cismin arkasında oluşan gölgenin kısmen ışık alan kısmına ise yarı gölge denirmiş. Güneş günün farklı saatlerinde yer değiştirir bunu biliyoruz.
12 Arketip ve Özellikleri. Jung'un teorisi, 12 insan davranışı modeline dayanarak basitleştirilmiştir. Amerikalı pazarlamacılar bu arketipleri baskın olan güdüye göre 4 gruba ayırmıştır.
Özet Psikolojide ilk defa Carl Gustav Jung tarafından kullanılan “arketip” kavramı, kolektif bilinçaltını oluşturan öğelerdir. Kalıtsal eğilimler doğrultusunda bireyin hayatlarına rehberlik eden ve ortak bilinçdışının içinde yer alan arketipler, yoğun duygusal öğeler ve enerjiler taşıyan evrensel düşünce biçimleridir.
İnsanların karakterleri olduğu gibi markaların da arketipleri vardır. Markanın konumu, kime hitap ettiği ve neyi temsil ettiğine göre arketipi belirlenir. Buradaki düşünce, herhangi bir markanın, markayı tanımlamaya ve hayatı içine çekmeye yardımcı olan arketiplerden biriyle bağlantılı olmasıdır.
Deneyimlemekten hoşlanmadığımız duygulara kötü, negatif, olumsuz demek yerine onları deneyimlemekten hoşlandığımız diğer duygulara nazaran daha “karanlık”, “koyu”, “gölge” olarak düşünebiliriz. Psikologlar insanların deneyimlediği temel karanlık duyguları beş türe ayrır: iğrenme, utanç, korku, öfke ve üzüntü.
Persona ve Gölge, Carl Gustav Jung'un kolektif/ortak bilinçdışı kuramında yer alan önemli arketipler arasındadır. Persona; kişinin dış dünyaya karşı taktığı maske olarak tanımlanırken, gölge; insan, toplum ve medeniyet tarafından hoş karşılanmadığı için bilinçdışına bastırılan ilk benlik olarak tanımlanır.
Öz. Tasavvuf edebiyatında gölge, vahdet anlayışı bağlamında, mutasavvıfların varlık ve yokluk konularına bakış açılarını yansıtmada kullandıkları önemli bir metafordur. Gölge bir metafor olarak, mutasavvıfların âlemin hakikatin gölgesi olduğuna yönelik düşüncelerini ortaya koymaları bakımından önemli imkanlar sunmuştur ...
Kara kelimesinden türetilmiş olan karartı sözcüğü, hem gölge hem de muğlak ve belirsiz anlamına gelir.
Persona görünen yüzdür. Gölge ise görünmeyen yüz. Gölge diğer bir deyişle insanın yüzleşmek istemediği karanlık tarafıdır. Bilince kabul edilmeyen gölge, dışarıya, diğer insanlara yansıtılır, sorun onlardır, kötü olan da onlardır.
varlığını belli etmeden, gizlice anlamına gelir.
Bağımsız Değişken: Işık kaynağının cisme uzaklığı. Bağımlı değişken: Gölge boyu SONUÇ: Cisim ışık kaynağına yaklaştıkça gölge boyu büyür, cisim uzaklaştıkça gölge boyu küçülür. Işık kaynağı cisme yaklaştıkça gölge boyu büyür, ışık kaynağı uzaklaştıkça gölge boyu küçülür.
Işık kaynağından gelen ışın saydam olmayan yani opak bir maddeye çarptığı zaman bu maddenin içerisinden geçemez. Bu nedenle de cismin arkası karanlık görünür. İşte bu karanlık tam gölge ismini almaktadır.
Psikolojiyi “gölge” terimi ile tanıştıran Jung olmuştur. Bu terimi yaşanmayan ve genellikle sevilmeyen potansiyellerimizin toplamını tanımlamak için kullanmıştır. Görünürde sahip olmadığımız, ama ne gariptir ki sürekli başkalarında algıladığımız her şey gölgedir.
Gölge çalışması, kişiliğimizi keşfetme sürecidir. Gölge çalışmasının temel amacı karanlık taraflarımızı aydınlatıp travmalarımızın yol açtığı ve sahip olmak istemediğimiz davranışların ve tepkilerin yok olmasını sağlamak, içsel alanımızı ve yeteneklerimizi keşfetmektir.
Gölge benliği nedir? Gölge benliği herkesin içerisinde bulunan düşünmediği, reddettiği, bastırdığı ve sonucunda bilinçaltına ittiği özelliklerini, duygularını, düşüncelerini temsil ediyor. Karakterimizin bir bölümünü oluşturan bu yönümüz, aslında bizler onu görmeyi tercih etmediğimiz için görünmez hale geliyor.
Mitolojideki her karakter, günümüz insanın temsili bir gölgesidir. Bu nedenle her mitolojik karakter, bir arketip olarak nitelendirilir. Örneğin Zeus, gücün ve otoritenin bir simgesidir. Sadece mitolojilerde değil masallarda da benzer bir olgu vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri