Yatak yarasının geçmesi için iyileşme süresinde sağlıklı ve dengeli beslenmek, özellikle A, C vitaminleri ve çinko takviyesi almak oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra yaraya düzenli bir şekilde pansuman yapılması enfeksiyon riskini azaltır ve yaranın daha çabuk iyileşmesini sağlar.
Hastanın durumuna göre cerrahi doku kaydırma ve nakil ile bu yaralar kapatılabilir. Yatak yarasının cerrahi olarak kapatılması planlanmıyorsa pansuman tedavisi le hasta tedavi edilir. Yara kapanma süresini kısalttığı gösterilmiş tek yara tedavi metotu olan negatif basınçlı kapama yöntemi (vak) uygulanır.
Günde iki kez uygulanan vazelin oldukça etkili bir çözümdür. Bu makaledeki yatak yarası veya bası yarası bilgileri kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz.
Bebeklerde oluşabilecek alerji ihtimaline karşı kantaron yağını, suyla incelterek pişik bölgesine uygulayın. - Yatak yarası, kesik gibi yaraların iyileşmesine; ameliyat izi gibi diğer izlerin de tamamen geçmesine yardımcı olur.
Yatak yarası oluşumu özellikle yatağa veya sandalyeye bağımlı hastalarda gözlemlenir. Vücut ağırlığının sürekli sabit bir noktaya oluşturduğu basınç sebebiyle ortaya çıkan bu yaralar, sabit bir pozisyonda kalan bir hasta da 24 ila 48 saat içerisinde bile ortaya çıkabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Ayrıca hastada uzun süreli yatmadan kaynaklı bası (yatak) yaraları var ise o kısım korunmalı ve hastanın acı çekebileceği pozisyonlamalardan kaçınılmalıdır.
Evre 4: Cilt yüzeyden kemiğe kadar hasarlıdır. İyileşmesi çok uzun zaman ve bakım gerektirir.
BepanJel®, kesikler, ciltteki kesik, çatlak veya sıyrık, yanıklar ve güneş yanıkları gibi küçük yaraların tedavisi için özel olarak geliştirilmiştir. Hidrojel batma hissi oluşturmadan, serinletici yapısı ile hızlı etki göstererek ağrıyı hızlıca yatıştırır. Bunun yanı sıra, yara çok nemli ya da çok kuru olmamalıdır.
Kantaron yağının cilt üzerindeki önemli etkilerinden bir diğeri ise lekeleri ortadan kaldırmasıdır. Bu etki sayesinde düzenli olarak kantaron yağı kullanımı ile birlikte yüzde veya vücutta yer alan yara, yanık ve sivilce izleri giderilebilir.
Yatak yaralarının tedavisinde düzenli ve doğru bir şekilde pansuman yapmak için öncelikle yaranın etrafı iyice temizlenmelidir. Hijyen sağlandıktan sonra yarayı iyileştirmeye yönelik bir pansuman malzemesi tercih edilmelidir. Daha sonra gazlı bez ile uygulanmalı ve sık sık değiştirilmelidir.
Yatağa bağımlı/ Felçli hastalarda uzun süre aynı pozisyonda yatmaya ya da tekerli sandalye kullanmaya bağlı olarak, yatak ya da sandalye ile temas yerlerinde meydana gelen basınç nedeniyle oluşan yaralardır. Oluşan basınç sonucu kızarıklıklar olarak ortaya çıkar ve tedavi edilmezse büyüyen yaralara dönüşebilir.
Bol proteinli ve kolorisi yüksek olan yiyeceklerle beslenmelidir. Günde en az 2-2,5 lt su içmelidir. Yatagın yapısı önemlidir, boru tipi havalı yataklar ve visko şilteler yapılan çalışmalara göre yara açılmasını önleyebilir. Fakat düzenli pozisyon değişimi ve hasta bakımı da çok önemlidir.
Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir. Kesilme veya Dikişli Yaralar: Bu tür yaraların iyileşme süresi, dikişlerin alındığı zamanı da içerebilir. Genellikle dikişler 1-3 hafta içerisinde alınır, ancak tam iyileşme daha uzun sürebilir.
Bası yarasının (yatak yarasının) evrelere göre tedavisi:
Hastanın yatış pozisyonuna dikkat edilmesi ve gün içerisinde 2 saatte bir pozisyon değiştirilmesi, vücut hijyeninin sağlanması, nemin azaltılması ve hastanın beslenme düzeninin iyileştirilmesi de dikkat edilmesi gereken diğer hususlardır.
Gazlı bezin salin (serum fizyolojik) ile nemlendirilmesinin ardından yaraya uygulanır. Yaranın tamamen temizlenmesinin ardından yeni pansuman ile kapatılabilir. Yaranın türüne bağlı olarak doktor tarafından gösterilmiş olduğu biçimiyle yeni pansumanın uygulanması ve yapışkan bant ile kapatılması gerekir.
Yatak yarasının ilerlemesi, müdahalede geç kalınması, doğru tedavi uygulanmaması, vücuttaki enfeksiyonun tehlikeli boyutlara ulaşması neticesinde yatak yaraları öldürebilir hale gelebilir.
Kantaron yağının bu kapsamda oldukça geniş bir kullanım alanı vardır. Deri üzerinde ortaya çıkabilecek ciddi yanıklar, basit yaralanmalar ve hatta sezaryen yaralarında bile kullanılabilmektedir. Buna ek olarak güneş yanıklarının tedavisinde de başarıyla kullanılmaktadır.
Kantaron yağı yara, yanık ve sıyrıkların üzerine az miktarda dökülerek masaj şeklinde uygulanabilir. Saç ve cilt üzerine de direkt uygulanabilir.
Yara İzleri Tedavisi İçin Kullanımı
Kantaron yağının en yaygın kullanım alanı yara izi tedavisidir. Kantaron yağı hücre yenileme özelliği sayesinde yaranın hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Yarada mikrop ve iltihap oluşması engeller. Yanık tedavisinde de oldukça etkilidir.
Eğer yarada ölü veya enfekte doku varsa debriman işlemi yapılır. Uzman, yara üzerine antiseptik solüsyon veya merhemler sürer. Yara uygun boyutta steril bir gazlı bez veya özel yara örtüsü ile kapatılır.
Aloe Vera Jeli: Aloe vera jeli, yara izlerinin hafiflemesine katkı sağlayan uygulamalardan biridir. Aloe vera jelinin yara izine sürülmesi iz görüntüsünün iyileşmesine katkıda bulunabilir. Bal: İltihap önleyici özelliklere sahip olan balın yaraya sürülmesi iz görünümünü iyileştirmeye destek olabilir.
Temas ettiği yüzeydeki bütün canlı hücreleri yani iyi ve kötü tüm bakterileri öldüren bir sıvıdır. Bu sebeple yaranın sağlıklı deri kısmına iyot içeren sıvı, yara içerisine ise sadece antibiyotikli merhemler uygulanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra temiz kuru bir pansuman bezini yaraya kapatarak yapıştırırız.
Yoğun bakıma yatan hastaların ne kadar çok yada az kalbi çarparsa, oksijeni ne kadar düşerse, tansiyonu değişirse, solunumu bozulursa, yaşı ileriyse, elektrolid dediğimiz sodyum ve potasyum değerleri anormal aralıkta ise hastanın durumu o kadar kötüdür.
Bu tip yaralar için doktorunuzun tavsiyelerini dinleyiniz lütfen. Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir.
Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri