Oğlak
Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır.
Cevap: Türkiye, dönenceler dışında olduğu için yatay düzleme dik konumda bulunan cisimlerin gölge boyları hiçbir zaman sıfır olmaz. Kuzey Yarım Küre'de en kısa gölge 21 Haziranda, en uzun gölge ise 2'i Aralıkta oluşur. Gün içinde en kısa gölge, öğle vaktinde oluşur.
Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi'ne teğet geçer. Yengeç Dönencesi'nin kuzeyi, güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dik açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları küçülmeye başlar. Yengeç Dönencesi'nin kuzeyinde en kısa gölge yaşanır.
* Ülkemiz, Yengeç Dönencesi dediğimiz, Güneş'in yıllık hareketinden kuzeyden güneye dönüş yaptığı ve 23° 27' koordinatında olan bir bölgededir. İşte Türkiye, tam da bu Yengeç Dönencesinin kuzeyinde konumlanmıştır. Bu sebeple, güneş ışınları ülkemize hiçbir zaman dik gelmez. Bu sebeple ülkemizde gölge boyu sıfır olmaz.
İlgili 19 soru bulundu
Sabah güneş doğarken gölge maksimum boyda, öğlen güneş tam tepede olacağı için gölge boyu sıfır, akşam güneş batarken gölge sabahkinin aksi istikametinde yine maksimum boyda olur. Bu durumda gölge uzayıp kısalmaz, ekvatordaki güneşin doğuş yada batış anındaki gibi sürekli maksimum boyda kalır.
21 Haziran tarihinden sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler kısalmaya, Güney Yarımküre'de ise gündüzler uzamaya başlamaktadır. Yaz Gündönümü'nde saat 12'yi gösterdiğinde Yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur.
Yengeç Dönencesi'nin kuzeyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları büyümeye başlar. Yengeç Dönencesi'nin kuzeyinde en uzun gölge yaşanır.
Bağımsız Değişken: Işık kaynağının cisme uzaklığı. Bağımlı değişken: Gölge boyu SONUÇ: Cisim ışık kaynağına yaklaştıkça gölge boyu büyür, cisim uzaklaştıkça gölge boyu küçülür. Işık kaynağı cisme yaklaştıkça gölge boyu büyür, ışık kaynağı uzaklaştıkça gölge boyu küçülür.
En büyük gölgeler sabah saatleri akşam hava kararmadan hemen önce en büyük gölgeler oluşur. Aynı zamanda güneş saati de gölgenin gösterdiği sayıya göre saati gösterir. Ancak güneş saatleri artık zamanı tam gösteremediği için kullanılmamaktadır.
Gölge yön değiştirir. olamaz ve yön değiştirmez. ve yön değiştirmez. Yukarıdaki şekilde ise gölge yılda 2 sefer sıfır olmaktadır.
Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe Güneş'ten alınan ışığın Dünya'ya geliş açısı kırılmaya başlayacaktır. Bu sebepten dolayı ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe gölge boyu uzayacak, sıcaklık düşecektir.
Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu yer Oğlak Dönencesi'dir. Öğlen saat 12.00'de Oğlak Dönencesi'nde yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmaz. Aydınlanma çizgisinin sınırları Kutup dairelerinden geçer.
21 Haziran yaz gün dönümü yılın en uzun günü olarak bilinir. Güneş ışınları, Yengeç Dönencesi'ne dik bir şekilde gelir ve Kuzey Yarımküre'ye en dik, Güney Yarımküre'ye en eğik şekilde ulaşır. Yaz Gündönümü'nde saat 12'yi gösterdiğinde Yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur.
-Kutuplar ve çevresi güneş ışınlarını eğik açı ile alır. Ekvatordan kutuplara doğru güneş ışınlarının geliş açısı küçülür. -Ekvatordan , kutuplara gidildikçe sıcaklıklarda azalma meydana gelir. -Ekvatordan kutuplara doğru cisimlerin gölge boyları uzar.
Gölgenin en kısa olduğu ( öğle vakitlerinde ) andaki yönü kuzeyi gösterir. ( Güney Yarımkürede güneyi ). Bunun tam zıt yönü ise güney yönüdür. Veya öğle vaktini hiç beklemeden çubuk gölgesinin ilk yerini işaretleriz.
Gölgemizin boyu fark ettiyseniz her zaman aynı değildir. Bunun nedeni güneş ışınlarının geliş açılarıdır. Evde deneyebileceğiniz şekilde bir el fenerini aldıktan sonra bir cisime farklı açılardan ışığı tutun. Her derecelik açı değişiminde gölgenin boyuda değişecektir.
Türkiye'de gölge yönü daima kuzeyi gösterir. Yıl içinde gölgenin farklı yönlere düşmesi için hangi enlemler arasında olması gerekir? CEVAP: C, GÜNEŞ IŞINLARININ YIL İÇİNDE FARKLI YÖNLERE DÜŞMESİ İÇİN DÖNENCELERİN ARASINDA OLMASI GEREKİR.
Gölge boyu hangi yönü gösterir? Bulmamıza yardımcıdır. Gölge boyu ise daima kuzeyi gösterir. Çünkü Türkiye kuzey kısmında yer alır.
İşte, en uzun gündüz hakkında bilgiler... EN UZUN GÜNDÜZ NE ZAMAN? 21 Haziran'da kuzey yarım kürede yaz mevsimi başlıyor. Bu tarihte en uzun gündüz, en kısa gece yaşanıyor.
Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu yer Yengeç Dönencesi'dir. Öğlen saat 12.00'de Yengeç Dönencesi'nde yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmaz. 21 HAZİRAN'DA EN UZUN GÜNDÜZ NEREDE?
Bir bölgede Güneş'in gün içindeki hareketi ve gölge boyuna etkisi aşağıda gösterilmiştir. Bu bölgede bulunan bir cismin gölgeleri Şekil I ve Şekil II'de verilmiştir. Verilen bilgilere göre, I. Güneş en tepedeyken gölge oluşmaz.
Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre'de ise tam tersi olur.
Yaz Gündönümü ile birlikte gölge boylarında da değişiklikler oluyor. 21 Haziran tarihinde Kuzey Yarımküre'de olan ülkelerde en kısa gölge boyu olur. Yaz Gündönümü'nde kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanmaktadır. Güney kutup dairesinde ise 24 saat gece yaşanmaktadır.
21 Aralık'ta kuzey yarımkürede günlerde uzamaya başlarken güney yarımkürede ise günler kısalmaya başlıyor. Kuzey yarımkürede 21 Aralık tarihi gölgelerin uzun olduğu gün olarak adlandırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri