Bilindiği gibi; içme ve kullanma suyu gereksiniminin karşılanması, enerji elde edilmesi, balıkçılık, avcılık, turizm, ulaşım ve eğlence gibi çeşitli alanlarda in- sanlığın yararlanmasına açık olan göller, kara kütleleri üzerindeki çukur yerleri veya çanakları doldurmuş bulunan su kütleleridir.
Balıkçılık, Tuz ve soda üretimi, Turizm. Bu alanlarda göllerin insanlara faydaları büyüktür.
Bu kullanım amaçlarımız arasında toplumumuz ve özellikle göl havzalarında yaşayanlar için en önemlilerini içme, evsel su, balıkçılık, tarımda sulama suyu ve rekreasyon alan olarak kullanılması teşkil etmektedir.
Yapay göl, doğal yollar yerine insanlar tarafından oluşturulan göllerdir. Yapay göller, mevcut bir su kütlesini boşaltacak bir akışın kontrol edilmesiyle oluşturulabilir. Ayrıca bir baraj inşa edilerek nehir vadilerinde oluşturulan baraj gölleri de yapay göldür.
Göller, su, göl havzaları olarak adlandırılan dünya yüzeyinin büyük girintilerinde toplandığında oluşur. Havzalar, hareket eden buzulların bıraktığı izler, hareket eden tektonik plakalardan oluşan hendekler, barajların akış yukarısındaki alanlar ve nehirlerin terk edilmiş kısımları gibi farklı şekillerde oluşabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Su yüzeyinden karaya doğru esen rüzgarlar, büyük su kütlelerini karalara doğru iterler. Bu su, bir şekilde geri dönmek zorundadır. İşte bu, ani su altı akıntılarının oluşmasına neden olur. Su, kıyılardan gölün orta kısımlarına dönerken beraberinde insanları da dibe çekip sürükler.
Türkiye'de ve dünyada göllerin ve akarsuların yok olmasına yol açan sebepler ortaktır. Bunlar; çok su tüketen yanlış tarım politikaları ve suyun doğal döngüsüne çeşitli şekillerde (barajlar, su şişeleme tesisleri, balık çiftlikleri, ormansızlaşmayı tetikleyen konut-sanayi vb.) müdahale eden idari politikalardır.
Yağış, sıcaklık, buharlaşma gibi çeşitli iklim elemanları, genellikle hava basıncı ve rüzgarların neden olduğu seş olayı, akarsular, yer altı suları, tektonik hareketler gibi birçok doğal faktör önemli boyutlarda göl yüzü oynamalarına yol açmaktadır.
Buz, ısıyı çok zor ilettiğinden üst kısımda oluşan buz tabakası, dıştaki soğuk havayı içeri geçirmez. O zaman da gölün ya da nehrin derinliklerindeki su donmaz. Tabiî bu suyun içinde yaşayan canlılar da.
Doğal göller, tektonik, volkanik, karstik olaylar ile akarsular, buzullar, dalga ve akıntıların etkisiyle oluşur. Bu olaylar, tek basına göl oluşumuna sebep olduğu gibi, bazı durumlarda birden fazla olayın etkisiyle oluşmuş göller de vardır.
Alanda tektonik ve volkanik hareketler sonucunda oluşan çukurlar tuzlu, acı ve tatlı suların birikmesiyle değişik özelliklerde göller oluşmuştur. Kireç taşı geniş alanlarda bulunduğundan karstik şekiller, ovalar ve göl çanakları oluşmuştur. 14 göl ile en fazla göl Burdur ilindedir..
Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir.
Türkiye'de 100'ün üstünde doğal göl bulunuyor.
Göl suyu temiz, rahatlıkla içebilirsiniz...
Su menekşesi ve kamış gibi bitkiler; bakteri ve alg gibi mikroskobik canlılar; kurbağa, balık, ördek, sinek, solucan ve salyangoz gibi omurgalı ya da omurgasız hayvanlar göllerde karşılaşılabilecek canlılardan yalnızca birkaçıdır. Göçmen kuşlar da göllerde sıklıkla görülür.
Tuz Gölü çok yararlı minarallere sahip olduğundan sağlık açısından da birçok fayda sağlıyor. Tuz gölü çamurunda ve tuzunda yaklaşık 22 çeşit mineral barındırıyor. Sodyum klorür, iyot, potasyum, magnezyum, kalsiyum, bromin, hidrojen ve demir gibi mineraller sağlık açısından oldukça faydalı.
Gece hava sıcaklığının sıfırın altında 15 dereceye kadar düşmesiyle göl tamamen dondu.
Düşük kütledeki su daha hızlı soğuyacağından, göller- de donma olayı gölün kenarlarındaki sığ alanlarda baş- layarak yüzeyin merkezine doğru ilerler. Buzun yoğun- luğu düşük olduğu için donan su yüzeyde kalır, gölün dibinde ise 4°C'deki yoğun su yer alır.
Ölüdeniz Judean Hills Bölgesinin yağmur gölge etkisi nedeniyle kuraktır.
Göller geçici su birikintileridir ve bazı nehirler göllere su getirir bazıları da göllerden su götürür. Bu devinim bu şekilde sürer ve göllerde tuz oranı bu sebeple oldukça düşüktür.
Kurak bölgelerde gölün beslenmesi zayıf, buharlaşma ise fazladır. Bu durumda gölün dışa akışı (gideğeni) yoktur, bu göllere uç gölleri adı verilir.
Türkiye'nin tuz ihtiyacının %40'ı bu gölden sağlanır. Tuz Gölü'nde tuz, meteorolojik suların yer altına süzülerek daha önce oluşmuş tuz domlarını eritmesi ve tektonik hatlar boyunca yüzeye taşımasıyla oluşmaktadır.
Göller, yer altı ve yer üstü sularıyla beslenir ve acı, tatlı, sodalı ve tuzlu olabilir. Bu farklılığın nedenleri, iklim koşulları, beslenme kaynakları, gölün bulunduğu arazinin yapısı, gölün büyüklüğü, derinliği ve gideğeninin (göl ayağı) olup olmamasıdır.
İklim krizi başta olmak üzere yanlış bölgelere kurulan barajlar, aşırı sulama, yanlış tarım politikaları ve büyükbaş hayvancılık göllerin kurumasını hızlandıran nedenler arasında bulunuyor.
Ecdadımızın “Akan su yosun tutmaz.”sözünde olduğu gibi; özellikle dışa akışı olmayan göllere akarsular ve yüzey akışlarıyla göl havzasından gelen her türlü madde gölde birikmeye başlıyor. Kolay parçalanabilen organik maddeler, gölün kendi kendini temizleme kapasitesi ile zararsız hale getiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri