İki yaş sonrasında da emzirilen çocuklar üzerinde çok az araştırma yapılmış olmasına rağmen, eldeki veriler anne sütünün değerli bir besin kaynağı olduğunu ve hastalıklardan korunmadaki faydalarının emzirme süresince devam ettiğini gösterir.
Siz ve bebeğiniz mutlu olduğunuz sürece bebeğinizi istediğiniz kadar emzirebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü almasını 6 aydan sonra da ek gıdalar ile birlikte 2 yaş ve üzerinde emzirilmesini tavsiye eder.
Bu nedenle doğumdan hemen sonra bebeklerin anne sütü ile beslenmesi ve bunun ilk altı ay yalnızca anne sütü ile devam etmesi öneriliyor. Bebeğin 6'ıncı aydan sonra anne sütüne ek olarak destek gıdalar ile beslenme programının oluşturulması ve sürecin de 2 yaşına kadar devamı önem taşıyor.
Süt vermede yetersizlik: Emziren annelerin % 15' inde önceleri yeterli olan süt salgısında sıklıkla ilk 3 ay içinde azalma olmaktadır. Emme refleksinin yetersiz olması üretilen sütün yeterli boşalamaması sonucunu doğurur. Bu da süt üretimini azaltır.
Yani anne sütünün içeriği bebeğin ihtiyaçları doğrultusunda değişiyor ve onun bağışıklığını güçlendirecek şekilde şekilleniyor. Aynı durum anne hastalandığında da geçerli.
İlgili 38 soru bulundu
Anne sütü alanların daha akıllı oldukları, daha uzun süre eğitim gördükleri ve daha çok kazandıkları saptandı. Bebekken anne sütüyle beslenme süresi arttıkça durumlarının daha iyileştiği gözlendi. Anne sütüyle beslenmenin çocukların IQ derecesini az miktarda arttırdığı biliniyordu.
Yani, bu annelerin sütlerinde de B12 vitamini düşük miktardadır. Sonuçta, B12 vitamini eksikliği olan anneden doğan bebek, sadece anne sütü ile besleniyor ve ek vitamin desteği almıyorsa, kaçınılmaz şekilde B12 vitamini eksikliğine mahkûm olmaktadır.
2 yaşından sonra emzirme bebeğin süt dişlerinin aşınmasına ve bebekte yeme, çiğneme gibi sıkıntılara sebep olabiliyor. Bebeğin anneye olması gerekenden fazla bağımlı olmasına sebep olabilir. Bu durum ise bebeğin ileride karakterinin oluşmasını ve bebeğin becerilerinin gelişmesini olumsuz etkileyebiliyor.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Herhangi bir sorun olmadığı takdirde 1 yaşındaki bebekler anne sütü almaya devam eder. Uzmanlar 2 yaşına kadar bebeklerin emzirilmesini önerir. Dolayısıyla 1 yaş bebek beslenmesinde ek gıda ile beraber anne sütüne de devam edilmesi önemlidir.
Yakın zamanda insanlar, anne sütünün cilde iyi geldiğini, bağışıklığı güçlendirdiğini ve yetişkinlerin de içebileceğini ortaya atmıştı. Vücut geliştirmeciler kas gelişimlerine yardımcı olduğunu; kemoterapi gören hastalar ise tedavinin yan etkilerinden anne sütüyle kurtulduklarını iddia ediyorlar.
6 aydan Sonra Bebeğin Anne Sütüne İhtiyacı
Ek gıdalara geçen bebeğin anne sütüne olan ihtiyacı azalmıyor. Tamamlayıcı besinlerin besin değerleri anne sütüne göre daha düşük. 6-8 ay arası bebeğin günlük besin ihtiyacının en az %70'ini anne sütü karşılamalıdır.
Dünya sağlık örgütü bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesini, altıncı aydan sonra tamamlayıcı ek besinlere başlanarak, emzirmenin iki yaşına kadar devam edilmesini ettirilmesini öneriyor. Bazen bebekler bir yaş civarında meme emmekten kendiliğinden vazgeçebilirler.
Bir yaşından itibaren çocuğun her gün süt veya devam sütü içmesi şart değildir. Ancak anne sütü varsa çocuk kendisi bırakana kadar devam edilmesi yararlıdır. Patates püresine ya da çorbalara ilave edilen süt yeterlidir.
Anne Sütü ve İmmün Sistem
Omega 3 ve 6 yağ asitleri bakımından çok zengin olan anne sütü, bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve onları koruyor.
Bir kadının emzirmesi bittiğinde alveol adlı süt üreten küçük keseleri oluşturan özelleşmiş epitel hücreleri kendi kendilerini yok eder ve enkazı temizler. Hücrelerin kendi kendilerini yok etmeleri sonrasında tekrar hücre bölünmesi ile yeni epitel hücreleri oluşturur.
En önemlisi annenin bebeği ile hem fizyolojik hem de duygusal olarak bağlandığı bir an olup, anneyi sakinleştirme ve rahatlama etkisi vardır. Emzirme döneminde süt üretimi için annelerin ihtiyacı olan enerji miktarı artar bu sebeple iştah artışı çok normal bir durum olarak karşımıza çıkabilir.
Mor İnek Sütleri, sizlere doğal süt ve süt ürünlerini kapınıza kadar ulaştırmayı amaçlamış ve bunu en iyi şekilde yapmayı kendine bir görev bilmiştir. Mor İnek süt çiftliğinin saf, temiz, yağı alınmamış ve tamamıyla hijyen koşullarda üretilmiş adı mor süt kendi bem beyaz sütlerimiz artık bir telefon kadar yakınınızda.
BEBEĞİNİZİ UZUN SÜRE EMZİRMEYİN
Ancak unutmamak gerekir ki; uzun süreli emzirme, bebek süt dişleri yüzeylerinde erozyona da (çürüksüz madde kayıpları) sebep olabilir.
Bebeğinin sağlıklı gelişimi ve beslenmesi için emzirme süresi olarak 2 yılı belirleyen annelerin, emzirme işlemini 2 yıldan fazla uzatması dinimizce caiz değildir.
Bebeğinizi sütten kesmek için her 3-5 günde bir, gün içerisindeki emzirme vakitlerinin birinden vazgeçerek emmeyi azaltabilirsiniz. Burada göz ardı etmemeniz gereken şey; bebeğinizin emmeye daz az düşkün olduğu gün ortasındaki aralıktır. Sabah ve akşam emzirmelerini en sonda kesmelisiniz.
Öncelikle 'hastalık, sütten bebeğe geçer' inanışı yanlıştır. Grip ve soğuk algınlığı, sütle bebeğe geçmez. Ancak solunum yoluyla geçer.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri