Bir süre sıvı ve yumuşak gıdaları tercih etmelisiniz. Meyve püreleri veya yoğurt ilk 24 saatte tüketilmesi için en iyi yiyecek önerileridir. Bu yiyecekler hem operasyon bölgesinde hasar oluşturamayacağı gibi hem de soğuk olmaları nedeniyle diş etlerini rahatlatıyor. Ayrıca ilk 24 saat ise bol su tüketimi olmalıdır.
Cerrahi işlem ve diş çekimi sonrasında sıvı ve yumuşak gıdalar ile beslenmelisiniz. Çok sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler kanamayı başlatabilir. (Bakteri birikimini artırdıkları için ağızda dikiş varken özellikle ipek dikiş ise süt ve süt ürünlerinin kullanılmamasına özen gösterilmelidir.)
Dişlerinizin çekildiği bölge iyileşmeye başladığında daha katı yiyecekleri diyetinize eklemeyi deneyebilirsiniz. Ameliyattan sonraki 72. saatte yumurta ve kızarmış ekmek gibi yiyecekleri de yiyebilirsiniz. Çiğnemek herhangi bir ağrıya neden olmadığında katı yiyecekleri yavaş yavaş artırabilirsiniz.
Yirmilik diş alındıktan sonra iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olan gıdalar tüketilmelidir. Bu süreçte öncelikle bol miktarda su tüketilmelidir. Ayrıca yoğurt ve peynir gibi gıdalar da kalsiyum açısından zengin olduğu için bu dönemde rahatlıkla tüketilebilir.
Diş çekiminden sonraki birkaç saat içinde katı gıdaların tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Çünkü katı gıdaları tükettiğinizde diş çekimi sonrasında bölgede oluşan kan pıhtısını bozabilir ve diş etlerine ciddi zararlar verebilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Diş etinin tamamen iyileşme süreci, dikişler alındıktan sonraki 9-10 günü kapsamaktadır.
Bir süre sıvı ve yumuşak gıdaları tercih etmelisiniz. Meyve püreleri veya yoğurt ilk 24 saatte tüketilmesi için en iyi yiyecek önerileridir. Bu yiyecekler hem operasyon bölgesinde hasar oluşturamayacağı gibi hem de soğuk olmaları nedeniyle diş etlerini rahatlatıyor. Ayrıca ilk 24 saat ise bol su tüketimi olmalıdır.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar.
Diş çekimi sonrası ilk üç gün süt, yoğurt gibi süt ürünleri yememelisiniz. Alkol, kahve, çay, nikotin yok: Diş çekimi sonrası ilk 24 saat kesinlikle bunlardan uzak durmalısınız. Ağrı durumunda: Diş çekimi sonrası ağrı başlangıçta tamamen normaldir. Bir ağrı kesici genellikle yardımcı olur.
Bu süre içerisinde hastalarımızın dudak ve yanaklarını çiğnememesi için yemek yememesini öneriyoruz. Çekim sonrası kanama durması, pıhtı oluşumu için çekim bölgesinde steril gazlı bez yerleştirilmektedir. Bu tamponun yarım saat süreyle ısırılması gerekiyor, tampon yarım saat sonra çıkarılmalıdır.
Ameliyat sonrası ilk 24 saat içerisinde sıcak, soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. Operasyona dahil edilen bölge ile çiğneme yapılmamalıdır. Yumuşak ve ılık yiyecekler uygundur. Asitli meyve suları, alkollü içecekler ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir.
Protein, yaradaki zarar görmüş dokuların yenilenmesine yardımcı olur. İyileşme sürecine yardımcı olmak istiyorsanız normalden daha çok protein almanız gereklidir. Bu, günde 2-3 porsiyon protein anlamına gelir ve her porsiyon en az 2-3 parça et içerir (1 fincan fasulye veya 2 çorba kaşığı fıstık ezmesi alternatiftir).
Bunun olmaması için ilk 24 saat boyunca mümkünse hiç tükürülmemelidir, ve hiçbir şekilde ağızda suyla ya da herhangi bir sıvıyla gargara ve çalkalama yapılmamalıdır, onun yerine gün boyunca sık sık yutkunmak gereklidir.
Yumuşak, sıcak olmayan yiyecekler diş çekiminden sonra alınabilecek en iyi yiyeceklerdir. Güvenli gıdalara örnek olarak patates püresi, meyve suları, yumurta, makarna, elma püresi ve çok sıcak olmayan çorba verilebilir.
Sıcak banyo yapmaktan, en az iki gün boyunca yorucu aktivitelerden kaçınılmalıdır. Yüksek bir kalp hızı, ameliyat sonrası kanamanın artmasına ve rahatsızlığa neden olabilir. Diş çekiminden 24 saat sonra normal ağız bakımı uygulamalarına devam edilebilir.
Diş çekimi sonrası hekiminizin yerleştirdiği tamponu 15-20 dakika kadar sıkıca ısırın ve normal olarak yutkunun. Tükürüğün ağızda biriktirilmesi ve sürekli olarak tükürmek kan pıhtısının oluşmasını engelleyip kanamanın devam etmesine neden olabiliyor.
Diş çekimi sonrası oluşan boşluk birkaç gün içinde kapanmaya başlar. Ancak bu boşluğun yumuşak doku ile kapanması yaklaşık 2-3 hafta sürebilir. Kemiğin tamamen kendini toplaması yaklaşık 6 aylık bir süre alır.
Çekim sonrası ağrı olursa aspirin dışında bir ağrı kesici almalısınız. Aspirin, kanı sulandırıcı özelliğinden dolayı kanamayı başlatıp pıhtılaşmaya engel olabilir. Uyuşukluk geçmeye başlarken, şiddetli bir ağrı olabilir.
20'lik diş çekimi sonrası oyuk bölge dikişlerle beraber birkaç hafta içinde kendini toparlar. Genellikle 10 gün içinde dikişler alınır. Ortalama 1 ila 3 hafta arasında ağrı hissedilen bölge görünürde tamamen iyileşir.
Diş çekiminizin hemen ardından ve iyileşme sürecinde sadece sıvı veya yumuşak gıdalarla (ilk 24 ila 48 saat) başlamanız gerekecektir. Ağrıya neden olabilecek yiyecekleri çiğnememelisiniz.
Taburcu sonrası 1-2. haftalarda sıvı kıvamdaki püre şeklindeki besinlerle besleneceksiniz. ( Domates, yayla,tarhana çorbası, yoğurt vb.) 3. hafta daha koyu kıvamlı püreler yiyebilirsiniz.( Ezogelin çorbası, patates-kabak püresi, az pişmiş yumurta, beyaz peynir, muhallebi vb.)
İlk 24 Saat: Ameliyat sonrasında ilk 24 saat boyunca ağızdan sıvı alımı yapılmamalıdır. Aynı zamanda diş çekimi bölgesini rahatsız etmemeye özen göstermek gerekir. Bu süreçte gargara yapılmamalı ve ağız çalkalanmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri