Verimli oldukça yüksek olan Antalya toprağına buğdaydan mısıra, susamdan pamuğa, portakaldan muza değin her türlü ürün yetişmektedir. Ayrıca, kesme çiçek yetiştirilerek ihraçedilmektedir. Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz ve turfanda sebzeler daha çok kıyı kesminde yetiştirilmektedir.
Tarım ürünleri içinde en çok buğday, arpa ve yulaf yetişmektedir. Ayrıca pamuk, susam, soğan, yer fıstığı, nohut, 35 bin hektar üzerinde sebze yetişmektedir. Seracılıkta en ileri olan ilimizdir. 32 bin hektarlık seralarda domates, biber, fasulye, patlıcan, hıyar, kavun ve karpuz yetiştirilir.
Sebze üretiminin %59'unu domates üretimi oluşturmaktadır.
İşletmelerde bulunan sera alanlarının %45.5'i cam, %54.5'i plastik seradır. Seralarda yaygın olarak yetiştirilen ürünler domates, biber, patlıcan, hıyar, fasulye ve kavundur. Sera işletmeleri, sera sebzeciliğinin yanısıra tarla, meyve ve açıkta sebze yetiştiriciliği de yapmaktadır.
Antalya şehrinin ekonomisinde turizm, tarım ve ticaret ön planda olup sanayi faaliyetleri ve yazılım sektörü de son dönemde gelişme göstermektedir. Bunun dışında Antalya'da hayvancılık, madencilik gibi iş kollarında da faaliyetler sürdürülmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Antalya ilinde seracılık tüm il geneline yayılmış durumda olup, batıda Kaş tarafında başlayarak Kumluca, Finike hattında yoğunlaşmakta Kemer ve merkezde daha az yoğunlukta, Merkez İlçesi Kepezde artmakta ve doğuya gidildikçe Aksu, Serik bölgesinde yatırım artmış, Manavgat, Alanya ilçelerinde devam etmekte, doğuda ...
Antalya'da tarım yetiştiriciliği alanında taze sebze, meyve üretimi ve ihracatı, örtü altı tarım yetiştiriciliği ilin tarım potansiyelinin büyük kısmını oluşturmaktadır. Bölgede tarımsal üretimde en büyük paya bitkisel üretim sahiptir.
Genel olarak seviye seviye verdiğimiz ve tüm genişliği yaklaşık 950.000 hektar olan Antalya ormanlarında Deve dikeni, Tespih ağacı, Sakız ağacı, Çınar ağacı, Funda, Ladin gibi birçok tür yer alırken Tokuz otu, Çakır dikeni, Krizantem, Kuşkonmaz, Harnup gibi özel çiçek ve ot türleri de yer almaktadır.
%40'lık örtü altı tarıma uygun arazisi bulunan Antalya domatesin en çok yetiştirildiği yerler arasında yer alır. 10 derece altında verimliliği düşen domates yetiştiriciliği ortalama yıllık sıcaklık değeri 22 olan Antalya bölgesinde yetişir. Domates yetiştiriciliğinde Türkiye'deki toplam üretimin %20'sini karşılar.
Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz ve turfanda sebzeler daha çok kıyı kesminde yetiştirilmektedir. Tahıl, baklagiller, şekerpancarı, üzüm, ayva ve armut gibi meyvalar bölgenin iç kesimlerinde üretilmektedir. Antalya Bölgesinde, sera ile üretim son yıllarda büyük gelişme göstermiştir.
Hemen her çeşitten, farklı tarım ürününü kolaylıkla bulabileceğiniz Akdeniz Bölgesi'nin verimli topraklarında, portakal, limon, turunç, greyfurt ve mandalina üretimi başı geçiyor. Ayrıca üzüm, karpuz, incir, domates, biber ve zeytin yetiştiriciliği bölgede gerçekleştiriliyor.
Öncelikle Aspendos Antik Tiyatro mutlaka gezilmelidir. Akabinde gezmek için Manavgat Şelalesi, Tazı Kanyonu, Düden Şelalesi, Antalya müzesi, Termessos Antik Kent, Antalya ters ev ve tabii yazın gidenler için Konyaaltı sahili tercih edilebilir. Antalya'yı bilindik bir şehir yapan diğer meşhur yer ise Kaleiçi'dir.
Turfanda sebze ve meyvelerinin yanı sıra muz da önemli bir gelir kaynağıdır. Alanya muzu, ülke çapında başlı başına bir markadır. Alanya'da yetişen limon, portakal, greyfurt ve turunç gibi narenciye türleri ünlüdür. Alanya 36 derece 33 dakika kuzey enlem ve 32.01 derece doğu boylamı üzerine bulunmaktadır.
Antalya'ya En Çok Göç Komşu İllerden
İstatistiklere göre Antalya'da ikamet eden vatandaşların %44,5'i (1.090.951) Antalya nüfusuna kayıtlı iken Antalyalıları sırayla Konya (95.797), Burdur (78.784) ve Isparta (62.719) takip etmektedir.
Bağdatlıoğlu, "Geçen yıl 35 milyon 58 bin dolarlık süs bitkisi ihracatı gerçekleştirilen Antalya'dan, içerisinde gül, karanfil, krizantem, zambak, düğün çiçeği, gerbera başta olmak üzere farklı türlerde 25 milyon 483 bin dolar çiçek ihracatı yapıldı." diye konuştu.
- Antalya'da yayılış gösteren endemik bitki türlerinden beşinin (Kemer Orkidesi (Ophrys climacis), Olimpos Safranı (Crocus wattiorum), Side Canavar Otu (Orobanche sideana), Kaputaş Andızotu (Inula sechmenii) ve Kangay (Rhaponticoides hierroi) yayılış alanları belirlendi.
Meşhur full çiçeği eşsiz beyaz çiçeği ve enfes kokusu ile kndine hayran bırakan full çiçeği halk arasında beyaz yasemin olarakta bilinmektedir. İç mekan veya balkonlaınızda rahatlıkla bakabilirsiniz. Haftada bir bol sulama ve gün ışığı alan bol aydınlık bir ortamda bakılması yeterli olacaktır.
Anavatanı Japonya olan ortanca çiçeğine her iklimde ve her bölgede rastlanabilir.
Geyik, tilki, sansar, sincap, alageyik, yabankeçisi, çakal, sırtlan, kurt, ayı, keklik, bıldırcın, üveyik, yaban güvercini, çulluk, turaç, karatavuk, sarıasma ve turna ilin başlıca yaban hayatını oluşturmaktadır. Gündoğmuş Yaban Hayatı Koruma Sahası.
Özet: Antalya'nın gerek iklim koşulları, gerekse arazi yapısı farklı hayvan yetiştiriciliğine olanak vermektedir. Halen Türkiye keçi, sığır ve koyun varlığının sırasıyla %66, %1.5 ve %0.6 'sını oluşturan Antalya'da hayvancılığı geliştirmek amacıyla kapsamlı çalışmalar bugüne kadar yeterli ölçüde yapılamamıştır.
Bu nedenle seralar ağırlıklı olarak güney sahil şeridimizde yoğunlaşmış durumda. Bununla birlikte Ege, Marmara, Karadeniz Bölgeleri ile uygun mikrokliması olan yörelerde de seracılık yapılıyor. Sera varlığı bakımından; Antalya, Mersin, Adana, Muğla, Samsun, İzmir, Aydın, Hatay ve Burdur illerimiz öne çıkıyor.
Türkiye'de seracılık 1940 yılında Antalya ilinde başlamış ve 1970'li yıllardan sonra hızla artarak Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde yoğunlaşmıştır. Seracılığın yoğun olarak yapıldığı bu bölgelerin dışında az da olsa yapılmaktadır.
Türkiye'de en fazla sera tarımı yaparak ürün elde eden iller sırasıyla Antalya, Adana ve Mersin'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri