Dişi kısmi örten bu mukoza altında besin maddeleri birikebilir ve mikroorganizmaların çoğalması için uygun ortam oluşur. Eğer tedavi edilmeden bırakılırsa şiddetli ağrı , pirulan ağrı , trismus(ağız açmada zorluk), ağızda kötü tat, kötü koku ile ortaya çıkan şişme ile karakterize edilen durumlarda meydana gelebilir.
Peki gömülü diş çekilmez ise ne olur, çıkamayan diş zamanla sık sık apse yapmaya başlar ve şişer, yan büyüyen diş diğer dişlere baskı yaparak şekil bozukluklarına ve ağrıya sebep olur. Gömülü kalan dişler besin birikmesine sebebiyet vererek diğer dişlerde çürümeye neden olabilir.
Gömülü 20 lik dişlerin çıkarılmaması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu durumun nedeni, gömülü dişin etrafındaki diğer dişlere, çene kemiğine ve yumuşak dokulara zarar verebilecek olmasıdır. En yaygın sorun, dişin etrafındaki dişlere baskı yapmasıdır.
20 yaş dişleri kısmen veya tamamen gömülü kalabilmektedirler. Tamamen gömülü 20 yaş dişleri komşu dişlerde; çürük, diş eti iltihabı veya çevre dokularda kistik oluşumlara sebep olmadıkları sürece çekilmek durumunda değillerdir.
Gömülü diş çekilmezse ne olur? Gömülü yirmi yaş dişlerinin çekilmemesi durumunda ikinci büyük azı dişlerinde çürük, diş köklerinde erime ve apse oluşumu söz konusu olabilir. İhmal edilen durumlarda çene kemiği içinde kistler oluşarak daimi dişlerin kaybına ve çene kemiğinde kemik erimesine neden olabilirler.
İlgili 24 soru bulundu
Bazı insanlara oldukça korkutucu gelebilmektedir. Ancak gömülü dişin ameliyatı çok zor bir işlem değildir. Ameliyat öncesi bölgesel ya da genel anestezi yapılmakta ve hastanın acı hissetmesinin önüne geçilmektedir. İşlem esnasında herhangi bir zorluk çekilmemektedir.
Gömülü diş ameliyatı ortalama 1 saat sürer ve hasta uyutularak (genel anestezi) ya da sinir bloklarışeklinde bölgesel uyuşturmalarla yapılabilir. Hastalarda sinir blokları ile ilgili kalıcı uyuşukluklar tariflenmiştir. O nedenle genellikle hastanın uyutulmasını ya da dişin lokal olarak uyuşturulmasınıönermekteyim.
Mümkün olan durumlarda gömülü diş, bulunduğu yerden tek parça halinde çıkarılır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise diş, parçalara ayrılır ve tüm parçalar tek tek çıkarılır. Tüm parçalar tamamen çıkarıldıktan sonra dikiş atılarak operasyon bölgesi kapatılmaktadır. Dikişleriniz 7 ila 10 gün sonra alınır.
Diş etlerinde oluşan kırmızılık ve şişlik en sık hissedilen belirtiler. Genellikle beraberinde gömülü 20'lik diş ağrısı da oluşur. Ayrıca bu şişliklerin zaman içerisinde hassaslaşıp kanama riski de bulunur. Özellikle sabah uyandığınızda baş ağrısı ile karıştırabileceğiniz çene ağrısı yaşayabilirsiniz.
Diş kökü ağızda kalması, dişin tamamen çıkarılmasından sonra enfeksiyona yol açabilir. Kökü ağızda kaldığı durumlarda diş yani ağızdaki kalan diş kökü diş etine etki eder, kemiğin bozulmasına ve diş eti hastalığına yol açabilir.
Gömülü ve yarı gömülü dişlerin çekilmesi ise daha zordur. Sorunlu yirmilik dişler, 20'lik diş ameliyatı olarak bilinen küçük bir cerrahi müdahale yardımı ile çekilir. Bu tip cerrahi uygulamalar, ağız ve çene cerrahlarının uzmanlık alanına girmektedir.
Çeneye gömülü haldeki bir 20 lik dişin tedavisi, ağız diş ve çene cerrahisi uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Bununla birlikte, herhangi bir diş hekimine de başvurabilirsiniz. Diş hekimi, tanıyı koyarak gerekli durumlarda yönlendirme yapar.
Yirmi Yaş Dişleri, çenenin her iki tarafının en sonundaki üçüncü büyük azı dişleridir. Ağızda çıkan en son dişler olduğundan ve genellikle 16 ila 20 yaş arasında çıktığı için bunlara akıl dişi de denmektedir.
Ancak bazı insanlarda 20'lik dişlerin tamamı çıkmayabilir, dişler gömülü halde kalabilir ya da yamuk hizalanmış olabilir. Bu tip durumlarda 20'lik diş çıkması, kişilerde ağrı ve hassasiyet şikayetlerine yol açabilir. 20'lik dişleriniz hiçbir şikayete ya da belirtiye neden olmadan, kendiliğinden çıkabilir.
Operasyon sonrasında kanama, ödem, enfeksiyon gibi riskler normal diş çekiminde olduğu gibi 20'lik dişlerde de vardır. Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir.
İsminden de belli olduğu gibi 20'li yaşlarda çıkmakta olan bu dişler genelde sağlıklı olmaz. Yarı gömülü ya da tamamen gömülü olacağı gibi yetersiz alan sebebiyle de diğer dişlere zarar verebilir, ağız içi etini sıkıştırır ve ağrıya neden olabilir.
Gömülü diş ameliyatı en zor pozisyonda bulunan gömülü diş ameliyatında bile ağrı ve acı hissedilmez. Lokal anestezi ile ameliyat bölgesi birkaç saat uyuşuk kalacak biçimde uyuşturulur. Dolayısıyla doğru anestezi tekniği ile işlem esnasında ağrı ve acı hissedilmez.
Gömülü 20'lik diş kendini şiddetli ağrılarla belli eder. Diş ve diş etlerinden ağrı, diş etinde hassasiyet hatta çeneye vuran ağrılar görülebilir. Bazı durumlarda lenf bezlerinde şişkinlikler görülebildiği gibi bazı durumlarda da ağızda kötü koku oluşabilir.
Diş eti odaklarının kanamasından sonra bakteriler kan dolaşımına doğru ilerler. Bu süreçte kanamalı bölgelerden kan dolaşımına karışan bakteriler kalp hastalıklarını tetikleyebilmektedir. Yani diş çürükleri kalbe zarar verir mi sorusunun ilk yanıtı 'evet' olacaktır.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Emilemeyen cerrahi dikişler erken çıkarılırsa ayrılma meydana gelebilir ve skar doku yayılabilir. Öte yandan, cerrahi dikişler gereğinden geç çıkarılırsa, yara izi, enfeksiyon ve iltihaplanma veya tahriş gibi otoimmün tepkiler oluşabilir.
Diş etinin tamamen iyileşme süreci, dikişler alındıktan sonraki 9-10 günü kapsamaktadır.
Ağrı yapan gömülü dişlerin tek tedavisi vakit kaybetmeden çekilmesidir. Aksi takdirde önündeki dişin de kaybına neden olabilir veya uzun süreçte kist oluşturabilir. Diş hekimine gidene kadar geçen süreçte ağrı kesici ilaçlardan yararlanmak mümkündür. Bazı durumlarda ise ilgili bölgede veya yüzde şişlik oluşabilir.
Dişlerinizin çekildiği bölge iyileşmeye başladığında daha katı yiyecekleri diyetinize eklemeyi deneyebilirsiniz. Ameliyattan sonraki 72. saatte yumurta ve kızarmış ekmek gibi yiyecekleri de yiyebilirsiniz. Çiğnemek herhangi bir ağrıya neden olmadığında katı yiyecekleri yavaş yavaş artırabilirsiniz.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri