cvt şanzımanda tork konvertör var . bu ne demek sürekli lastiğe güç aktarımı var. normal yokuşlarda araç kaçmaz . fakat çok dik yokuşlarda geri kaydırma yapar .
CVT ŞANZIMANDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
CVT vitesli aracınız varsa özellikle yokuşta ve yük altındayken ani zorlamamak gerekir. Bu durum kasnakları birbirine bağlayan zincirin bozulmasına veya kopmasına sebep olur. Ayrıca Şanzıman yağını üretici firmanın önerdiği yıl veya periyotlarda titizlikle değiştirmek gerekir.
Bir CVT şanzıman arızası yapılamadığında, genellikle 10-15 bin lira civarında yenisi alınmak zorunda kalınabilir. CVT ünitesi, tipik otomatik şanzıman kadar uzun dayanmayacaktır. Aslında, bu birimlerin çoğunluğunun 150 -200 bin km veya daha az dayandığını görüyoruz.
CVT şanzıman sistemli araçlar, arıza çıkarmadan daha uzun süre kullanılabilir. Vites değişimi olmadığı için, motordan gelen güç hiçbir zaman kesilmez. Az parçaya sahiptir ve bu parçalar, uzun süre boyunca kullanılabilecek dayanıklı parçalardır.
Cevap: Otomatik vites araçta geri kaydırma
İster otomatik ister düz vitesli olsun, yokuş kalkış desteği varsa, ancak frene iyice basarsanız kadar devreye girer ve freni 1-2 saniye geç bırakır.
İlgili 38 soru bulundu
Tam otomatik vites arabalar yokuşta geri kaçırma yapmazken yokuş kalkış desteği bulunmayan yarı otomatik vites arabalar geri kaçırma yapabiliyor. Tam otomatik vites arabalar daha fazla tercih ediliyor ve biraz daha yüksek fiyatlarla satışa sunuluyor.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
CVT (Continuously Variable Transmission): Bir çok marka tarafından tercih edilir. Çift kavramalı olmasa da oldukça seri vites geçişleri sağlayan sorunsuz ve uzun ömürlü bir şanzımandır.
CVT şanzıman, akıcı ve verimli bir sürüş deneyimi isteyen sürücüler için mükemmel bir seçenektir. Ancak, CVT şanzımanlarının sınırlamaları da vardır. CVT şanzımanları belirli araçlarla uyumlu değildir, yedek parça bulmak zor olabilir ve CVT şanzıman diğer şanzımanlara göre daha hızlı yıpranabilir.
Genel olarak, CVT güvenilirlik, maliyet etkinliği ve performans arasındaki mükemmel dengeyi kurar. Bazı sürücüler geleneksel otomatik şanzımanların daha sportif hissini kaçırsa da, CVT'nin iyileştirilmiş yakıt ekonomisi ve tepkiselliği onu birçok araç için mükemmel bir seçim haline getiriyor.
Genellikle, Honda Civic CVT şanzıman yağı, her 40.000 km'de bir veya 2 yılda bir değiştirilmesi önerilir.
Geleneksel otomatik şanzımana kıyasla gücü daha verimli kullanıyor olması, aynı zamanda yakıt tasarrufu sağlaması sebebiyle günümüzde sıklıkla tercih ediliyor. Daha çok Honda, Nissan, Subaru, Toyota gibi Japon otomobil üreticilerinin tercih ettiği bir sistem olması sebebiyle Japon şanzımanı diye de biliniyor.
Sadece MMT/MM (ve muadili diğer markalarda, çift kavrama dahil) şanzımanlarda boşa almak gerekiyor, AT denen otomatik şanzımanla CVT denen otomatik şanzıman kavramaları Her İkiside Tork Konvertörlü olduğundan boşa alma zorunluluğu yok.
Evet multidrive şanzımanlarda baskı balata yok tork konvertörü vardır.
Honda. Honda, Jazz Hibrit ve City gibi modellerinde “Continuously Variable Transmission” yani sürekli değişken şanzıman anlamına gelen CVT sistemini kullanıyor.
CVT Şanzıman Tam Otomatik mi Yarı Otomatik Mi? CVT şanzıman, çalışma prensibi olarak yarı otomatik ya da manuel değildir. Bunun için CVT şanzımanlar tam otomatik olarak adlandırılmaktadırlar.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Klasik CVT şanzımanlar, iki kasnaktan ve üzerinde yer alan zincir ya da kayışdan meydana gelir. Kasnaklar, sürüş durumuna göre büyüyüp küçülebilir. Böylece vites aralığı belirlenmiş olur.
Otomatik Şanzıman Yağı Değişmezse Ne olur? Zamanla şanzıman içindeki yağ metal talaşlarından dolayı kirli bir hal alacak bu da şanzıman içindeki parçaların aşınmasını hızlandıracaktır. Ayrıca devamlı ısınıp soğuyan, basıncı artıp azalan yağlarda viskozite değişimleri olabilir.
Toyota, Amerikan araştırma şirketi CarMD tarafından yapılan araştırmaya göre en sorunsuz araba markası olarak belirlendi. Arızalanma sıklığı en düşük olduğu belirlenen Toyota araba modelleri, dünyanın en güvenilir ve sorunsuz otomobil markası sıralamasında birinci sırada yer aldı.
Bu da sonsuz vites anlamına geliyor.
-zorlu koşullarda kullanılırsa 40bin kmde bir değişim tavsiye ediliyor ama normal koşullarda kullanılırsa 80bin kmde bir değişim öneriliyor.
Bu özellik, sürücünün vites geçişlerini minimum seviyede hissetmesini sağlar. Yarı otomatik şanzımanlar araçlarda “hill holder” yani yokuş kalkış desteği bulunmuyorsa yokuş kalkışlarında geri kayma yaşanabilir. Ancak birçok araçta bu özellik bulunmaktadır.
“D” aynı zamanda yaygın olarak “overdrive” olarak da adlandırılır. Bu, otomatik şanzımandaki en üst “vites” ayarıdır. Bu vites otoyollarda veya araç uzun yol seyahatleri için aynı RPM'de giderken kullanılır.
Yokuşta araba kaldırılacaksa ve araç manuel vitese sahipse öncelikle hem frene hem de debriyaja basılması gerekir. Frene ve debriyaja basıldığı sırada vites 1'e getirilir ve ayak fren pedalından çekilip gaza basılarak kavrama sağlanır. Böylece araç güvenle hareket etmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri