Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. (birinin) gönlünü hoş etmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Gönül almak, kişinin herhangi bir nedenden dolayı kalbini kırdığı kişiden özür dilemesi ve kendisini o kişiye affettirmesi demektir. Gönül okşamak şeklinde de kullanılan bu deyim, hem kızgın hem de kırgın insanlara hitaben söylenir. Gönül almanın ikinci anlamı yüze gülmek ve iltifat etmektir.
Elde etmek deyimi, bir işi tamamına erdirmek ve kazanç sağlamak anlamına gelir. Bu tabir birini kendine aşık etmek anlamında da kullanılır.
Hoş tutmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: birine iyi ve sevecenlikle davranmak.
Benzer biçimde merak: Bir şeyi anlamak veya öğrenmek için duyulan istek; merak etmek: Anlamak veya öğrenmek istemek (URL-1). Etmek yardımcı eylemi merak sözcüğünün anlamını değiştirmemektedir. Böylesi gerçek anlamlar söz konusu iken bu yapıları, deyim olarak değerlendirmenin doğru ol- mayacağı düşünülmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Dudak uçuklatmak deyim mi? Bu süreçte, dudak ısırma, dudak bükmek ve dudak sarkıtmak gibi ifadeler, izleyicilerin duygusal tepkilerini ve yorumlarını yansıtmak için kullanıldı. Ancak metinde geçen "dudak uçuklatmak," dilimize yerleşmiş bir deyim olmadığı için seçenekler arasında bulunmamaktadır.
Merak, canlıları yeni şeyler öğrenmeye yönlendiren bir histir. Sadece insanlar değil, pek çok başka canlı türü de meraklıdır. Doğuştan gelen temel bir duygu olan bu his, bir güdü olarak sınıflandırılamaz. Çünkü merak sonucunda oluşan belirli bir davranış biçimi yoktur.
'Vücuda getirmek' deyimi, meydana getirmek ve var etmek olarak karşılık bulmaktadır. 'Vücut bulmak' deyimi, oluşmak anlamına gelmektedir. 'Vücut vermek' deyimi ise, vücuda ge- tirmek olarak karşılık bulmaktadır.
Dudak sarkıtmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
"Canına tak etmek" ifadesi, Türkçe'de bir kişinin bir durumdan, bir davranıştan ya da sürekli olarak yaşanan bir olaydan ötürü sabrının sonuna geldiğini, dayanacak gücünün kalmadığını veya artık bu durumları tolere edemeyeceğini belirtmek için kullanılan bir deyimdir.
Birine yardım etmek ve bunu maddi ya da manevi olarak gerçekleştirmek şeklinde öne çıkar. Elinden Tutmak Deyiminin Anlamı Ne Demek? Hem mecazi olarak hem de gerçek manada ele alınarak elinden tutmak deyimi değerlendirilir.
El Üstünde Tutmak Deyimi Anlamı Nedir? Bazı kişi veya kişileri çok fazla değer vermek, onları sevmek el üstünde tutmak olarak nitelendirilir. Önemli bir Türkçe deyim olması ile birlikte, bazı insanları diğerlerinden ayırmak onlara daha fazla değer vermek olarak öne çıkar.
Çok değer verip sevilmek anlamına gelen el üstünde tutmak veya tutulmak deyimi, aynı zamanda kişinin kendisine saygı gösterilmesi olarak da değerlendirilir. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman çok değer verilip sevilmek, kendisine büyük ölçüde saygı gösterilmek şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkün.
"Gönül Almak" bir kişinin başka birinden özür dileme, yaptığı bir hatayı telafi etme veya onun gönlünü yeniden kazanma çabası anlamına gelir.
düşündüğünü güzel bir anlatımla yazmak.
Dudak bükmek, duyulan bir sözü ya da şahit olunan bir hareketi beğenmediğini belli edecek şekilde davranmak anlamına gelir. Beklenen etkiyi yaratmayan ve kişiyi hayal kırıklığına uğratan her durum ve olay için de aynı deyim kullanılır.
Dudak ısırmak deyimi, herkesin kullanabileceği ve duyabileceği yaygın kullanılan bir deyimdir. Deyimler her ne kadar mecaz anlamlı olsa da dudak ısırmak deyimi fiziki olarak da gerçekleştirilebilecek nadir deyimler arasındadır. Dudak ısırmak deyimi iki ayrı anlamda kullanılabilir.
Bu deyim, genellikle birinin sahte davranışlarından, yapmacık tutumlarından veya gizlediği gerçek düşüncelerinden sıyrılarak, gerçekte ne tür bir insan olduğunun anlaşılması durumlarında kullanılır.
"Dalavere çevirmek", Türkçe'de sıklıkla karşılaşılan bir tabirdir ve genellikle hile yapmak, aldatmak veya düzenbazlık yapmak gibi anlamlara gelir. Bu deyim, genellikle kişisel çıkar sağlamak amacıyla etik olmayan veya haksız yöntemlerin kullanıldığı durumları tanımlamak için kullanılır.
"Göz göze gelmek" ifadesi, iki kişinin bakışlarının karşılıklı olarak birbirine ilişmesi anlamında kullanılır. Bu deyim, genellikle iki insan arasında bir tür anlayış veya iletişimin olduğunu, duygusal bir alışverişin veya bir bağlantının kurulduğunu ima eder.
Kafa ütülemek deyiminin ilk anlamı, bir konuyu çok fazla uzatmak ve çok konuşup karşı tarafı rahatsız etmektir. Herhangi bir konu hakkında şikayet eden insanlar için de aynı deyim kullanılır. Genellikle geveze ve çenebaz olarak nitelendirilen insanların lafı uzatmaları, kafa ütülemek şeklinde tanımlanır.
Deyim. bir başka iş yapmasına vakit veya fırsat vermemek.
Merak etmek, içsel bir dürtü ile bilgi arama davranışı olarak tanımlanabilir. Yani temelinde bilgiye erişme ihtiyacı yatar. Yaşadığımız dünyayı anlamak ve anlamlandırmak için ihtiyaç duyduğumuz her türlü bilgi bu kapsamda değerlendirilebilir.
Epistemik merak, öğrenenin yeni karşılaştığı, bilmediği ve kullanılmamış olduğu fikirleri öğrenmeye, mevcut olan bilgi boşluklarını ortadan kaldırmaya ve bilimsel problemlerine çözüm üretmesine motive eden bir bilme arzusudur (Berlyne, 1954a; Litman, 2008; Loewenstein 1994).
Merak, bir şeyi anlamak ve öğrenmek için duyulan istek olarak ifade edilir. Merak duygusu, insanı yeni bir şeyler öğrenmeye iten, içten içe dürten, harekete geçiren, düşünmeye ve araştırmaya sevk eden en güçlü duygu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri