Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı, KOSGEB'e yaklaşık 138,4 milyon dolar ve Japon Uluslararası İşbirliği Bankası da TSKB'ye 200 milyon dolar kaynak aktardı. Böylece 2023'te uluslararası finans kuruluşlarının depremlerin yaralarının sarılması amacıyla sağladığı dış finansman tutarı yaklaşık 2,8 milyar dolara ulaştı.
Almanya, önceki yardımlarıyla birlikte toplamda 240 milyon Euro bağışta bulunurken Hollanda, İsveç ve Fransa gibi önde gelen ülkeler de ortalama 50 milyon Euro civarında yardım açıkladı.
Avrupa Birliği (AB) 6 Şubat depremlerinden etkilenen mültecilere ve bölge halkına destek için Türkiye'ye 26 milyon euro verecek. AB, bu yeni fon kaynağının, meydana gelen depremler ve bölgesel mülteci krizi sonrasında ortaya çıkan en kritik insani ihtiyaçların karşılanmasına destek olacağını belirtti.
Avrupa Birliği'nin (AB) 6 Şubat depremleri sonrasında Türkiye'ye vermeyi vaat ettiği bir milyar euro tutarındaki maddi yardımın 400 milyon euro büyüklüğündeki ilk kısmı için anlaşma imzalandı.
Finlandiya, Türkiye ve Suriye için toplamda 1 milyon euro nakdi yardım taahhüt etti. Macaristan'da Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçiliğinin açtığı hesapta 293 bin 870 euro toplandı. Bu miktar peyderpey AFAD'ın hesabına aktarılıyor. Bu tutarın içinde Macaristan Ulusal Meclisinin 13 bin 180 euroluk bağışı da bulunuyor.
İlgili 36 soru bulundu
Suudi Arabistan'da, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için düzenlenen kampanyada yardımlar 100 milyon riyali (yaklaşık 26 milyon dolar) geçti.
Depremde yüzlerce yurttaş hayatını kaybetti, binlerce yurttaş yaralandı. Depremin ardından Türkiye uluslararası yardım talebinde bulundu, NATO ve Avrupa Birliği'nin (AB) yanı sıra 45 ülke “yardıma hazır” olduklarını açıkladı. Peki deprem ile mücadelede hangi ülkeler Türkiye'ye nasıl yardım edecek?
Keza, gerçekleştirdiğimiz 5,587 milyar Dolar tutarındaki insani yardımla, ülkemiz 2021 yılında ABD'nin ardından en fazla insani yardımda bulunan ülkeler sıralamasında ikinci sırada bulunmaktadır. 2020 yılında bu veriler, sırasıyla, 8,036 milyar ABD Doları ve %0.98 olarak gerçekleşmiştir.
Tarihçe. Avrupa Birliği 25 Mart 1957 tarihinde imzalanan Roma Antlaşması'yla Avrupa Ekonomik Topluluğu adı altında doğdu. Türkiye 1959 yılında bu topluluğun bir parçası olmak için başvuruda bulundu.
Avrupa Birliği 27 üye ülkeden oluşmaktadır bu ülkeler; Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, ...
Yayın sonunda toplam 115 milyar 146 milyon 528 bin TL bağış toplandı. SMS ile yapılan bağışlarda ise 9 milyonun üzerinde SMS ile milyonlarca lira toplandı.
Başbakanlığın; 21 Mart 2000 tarih, 2000/9 sayılı Genelgesi ile kurulan ULUSAL DEPREM KONSEYİ (UDK) yine Başbakanlığın 6 Ocak 2007 tarih, 2007/1 sayılı Genelgesi ile lağvedilmiştir. 20 tane bilim adamı ve araştırmacıdan oluşan UDK, 1999 depremlerinden sonra ihtiyaç nedeniyle kurulmuştu.
Hangi ülkeler deprem kuşağında yer alıyor? Avrupa Akdeniz Sismik Tehlike Modelinin (ESHM-2020) PGA haritasına göre Avrupa'da deprem tehlikesinin en yüksek olduğu ülkeler Türkiye'nin yanı sıra Romanya, Yunanistan, İtalya ve Arnavutluk. PGA değeri yükseldikçe tehlike artıyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu Müsteşar Yardımcısı Erika Olson, ABD'nin Türkiye ve Suriye'ye 85 milyon dolar sağladığını açıklarken, ABD şirketlerinin Türkiye'ye destek kampanyası ile bağış miktarının 57,93 milyon dolara ulaştığı belirtildi.
Acil yardım sağlamak amacıyla yorulmadan çalışan Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ekiplerine teşekkür ederiz" açıklamasında bulunan Blinken, ABD'nin, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için açıkladığı insani yardım miktarının 185 milyon dolara ulaştığını aktardı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, şu ana kadar yapılan 108 milyon euro büyüklüğündeki deprem yardımlarına ek olarak, Uluslararası Donörler Konferansı'nda 130 milyon euro ek destek sunulacağı ve toplam miktarın 238 milyon euroya çıkacağı ifade edildi.
Bu ekonomik topluluk Roma antlaşması imzalayarak oluşmaktadır. Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Lüksemburg ve Hollanda bu ülkeler arasında yer almaktadır. Ekonomik olarak serbest erişim piyasası oluşturan bu ülkeler bir araya gelerek ekonomik birlik oluşturma amacı içerisine girerek faaliyet göstermektedir.
Bu konuda çalışanlardan biri olan Belçikalı Paul-Henri Spaak, Avrupa Ekonomik Topluluğu'nu 'Avrupa Topluluğu' (EC) olarak siyasal bir birlik haline getiren 1957 Roma Anlaşması'nı hazırladı.
Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun (AET) 1958 yılında kurulmasından sonra, Türkiye, 31 Temmuz 1959'da Topluluğa ortaklık başvurusunda bulunmuştur. AET Bakanlar Konseyi, Türkiye'nin yapmış olduğu başvuruyu kabul etmiş olup, üyelik koşulları gerçekleşinceye kadar geçerli olacak bir ortaklık anlaşması imzalanmasını önermiştir.
"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Suudi Arabistan'dan 7 uçak ile gönderilen yardımların tamamı Türkiye'ye ulaştı.
En yüksek bağış TCMB ve kamu bankalarından
Kampanyaya Ziraat Bankası 20 milyar TL, VakıfBank 12 milyar TL, Halkbank 7 milyar TL ile katıldı. Turkcell 3,5 milyar TL bağış yaptı.
Dördüncü seviye alarm kapsamı, acil durumlar ve çok ciddi tehlikelere karşı kullanılan en yüksek seviye alarmdir. Bu alarm, genellikle ulusal veya yerel hükümet tarafından yapılan ulusal çağrıları kapsar, ancak uluslararası yardım da dahil olabilir.
Borusan Grubu da arama kurtarma çalışmalarında ve ihtiyaçlara yönelik olarak bölge halkına kullanılması amacıyla ilk etapta AFAD'a 10 milyon TL'lik fon aktarımı yaptı. Ayrıca afet bölgesinde ihtiyacı olanlara ulaştırılmak üzere maddi destek sağlamak isteyen Borusanlılar için Borusan Afet Destek Fonu oluşturuldu.
Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye acil insani yardım için 5 milyon dolar teklif etti. Avustralya: Avustralya, 72 kişilik arama kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderiyor. Avustralya, Türkiye ve Suriye'ye toplam 6,9 milyon dolar yardımda bulunacaklarını açıklamıştı.
6 Şubat Depremleri Sonrasında Türkiye'ye Yardımlar
Kurtarılmayı bekleyen kişilerin aranması çalışmalarına katılmak üzere arama-kurtarma ekibi gönderen ilk ülkeler olarak Azerbaycan, İsrail, Meksika, ABD ve Yunanistan sayılabilir. İsmi sayılan bu ülkeler esasen buz dağının yalnızca görünen kısmı olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri