Gönye; dik üçgen şeklinde, özellikle mühendislik ve teknik çizimde yaygın olarak kullanılan bir araç. İki çizgi veya yüzeyin birbirine göre dik açı (90°) yapmasını sağlamakta veya dik açıları ölçmekte kullanılır.
İletki gönye ile bazen karıştırılır. Gönye ile 30, 60 ve 90 derece gibi açıların çizimi yapılabilir. Ancak, en yüksek açı olan 360 dereceyi ölçebilmek için iletkiye ihtiyaç duyulur.
Açılı Gönye
Bir cetvel üzerinde bulunan açıölçeri sayesinde, istediğimiz bir ölçü noktasından itibaren açı ölçmemizi sağlayan bu ürün sayesinde, aynı anda hem de cetvel kullanmaya gerek duymayız. Ayrıca diğer ürünler gibi 90 derece açıya değil 180 derece açıya sahip bir gönyeye sahiptirler.
Gönye Seçenekleri Nelerdir? Gönyeler, kullanım amaçlarına ve alanlarına bağlı olarak farklı tip seçeneklere ayrılır. Kıl gönyeler, şapkalı gönyeler, sabit açılı gönyeler, üniversal açı gönyeler, saatli açı gönyeler, ayarlı açı gönyeler gibi farklı tasarımlara sahip modeller bulunmaktadır.
Lu Ban için keskin tereste beraberinde, aşılabilen teknik sorunları getirdi, örneğin tahtanın yüzeyinin nasıl dümdüz hale getirileceği. Lu Ban yine birçok deneme yaptıktan sonra rende, ayrıca ayarlı gönye icat etti, "Lu Ban Gönyesi" olarak da bilinen ayarlı gönye günümüzde hala kullanılıyor.
İlgili 33 soru bulundu
İki çizgi veya yüzeyin birbirine göre dik açı (90°) yapmasını sağlamakta veya dik açıları ölçmekte kullanılır.
Standart gönyeler ile çizilemeyen 0° ile 360° arasındaki açıların ölçüm ve işaretlenmesinde kullanılır.
Parçaların düzlemselliğinin yanı sıra komşu yüzeyler arasındaki açının kendi sabit açısına eşit olup olmadığını kontrol eder. 30° - 45° - 60° - 90° ve 120° açılı sabit açı gönyeleri vardır. Somun ve benzeri parçaların yüzeylerini de kontrol ettiği için somun gönyesi de denir.
Trabzon-Batum ile Çıldır-Kars güzergâhı üzerinde yer almaktadır.28 Bu tarihte Gönye mutasarrıfları aynı zamanda FaĢ muhafazasında görevlendirilmiĢtir.29 Sancak statüsündeki Gönye, Temmuz 1745‟te FaĢ muhafazası Ģartı ile malikâne olarak kaydedilmiĢtir.
Dereceli gönye ile ölçüm yaparken düzlemsel alana sabitlemek gerekir. Ardından ortasında bulunan vida ile birlikte net bir şekilde sabitleme yapılabilir. Böylelikle ölçüm üzerinde çizim yapılırken veya daha net bir şekilde kontrolü yapılırken üzerinde bulunan dereceler ile sabit bir şekilde görülebilir.
Ermo Düz Gönye, dolap, raf ve mobilya üreticilerinin köşe kısımları birleştirilmesinde, sunta, tahta yada mdf yüzeyine çakılarak sabitleme işlemi amacı ile kullanılan mobilya bağlantı parçasıdır.
Gönye Yardımıyla Altıgen Çizimi
Çember çizilir. 2. 30o-60o lik gönyeyle merkezden geçer şekilde çemberi kesen doğrular çizilip altıgene ait A, B, C ve D noktaları bulunur. 3. 30o-60o lik gönyeyle bu noktalar birleştirilip altıgen çizimi tamamlanır.
Bilindiği üzere aynalı gönyeler, arazi üzerinde dikaçıları sapta mağa yarıyan aletlerdir. Aynalı gönyeler konusu, bütün ölçme bilgisi kitaplarında yer almış bulunan bir konudur.
Açı ölçer gönye, birçok farklı uygulama için kullanılan bir ölçüm aracıdır. Genellikle marangozlar, inşaat işçileri ve DIY meraklıları tarafından kullanılır. Bu araç, bir açının ölçülmesi veya bir açıyı kesmek için doğru açıyı belirlemek için kullanılır.
Teknik çizim yapılmasına imkân sağlayan alet, düz çizgiler ve açılar çizmek için kullanılır. İnşaat sektöründe iki yüzeyin birbirine dik açı yapmasını sağlayan ve milimetrik hesaplarda önemli bir rol oynayan gönyenin kenarlarından biri ya da birkaçı cetvel özelliğine sahiptir.
Masonluk denince akla ilk gelen sembollerden olan gönye ve pergel sembolü, aynı zamanda mason ritüellerinde de fazlaca yer alır. Masonlar ortadaki G harfini God (Tanrı) ve geometri olarak tanımlamaktadır. Pergel ve gönye ise maddeyle ruhun bir araya gelişini aynı zamanda da dünyevi ve ruhsal sorumlulukları temsil eder.
İletki ya da açıölçer, açıları ölçmeye yarayan alet. Tipik bir iletki genellikle 1°lik aralıklarla ölçeklendirilir ve her 5 veya 10°lik aralık uzun bir çizgi ile belirtilir. Bununla birlikte, daha karmaşık işlerde kullanılan iletkiler daha hassas şekilde ölçeklendirilmiş olabilir.
90 derecelik açılı alanlarda birleştirme işlemlerinde kullanılır. Şekli gereği köşebent veya mobilyaların alt kısımlarının ölçümünde de yine gönye şapkalı kullanılır. 90 derecelik açının kontrol edilme işleminde de mobilyacı ustalarının tercih ettiği bir alettir.
5.Sınıflarımız Matematik Dersinde ''Gönye,Açı Ölçer,Pergel'' Kullanarak Çalışmalar Yaptılar. - Eskiköy Ortaokulu.
%8 indirimle Rox Wood 0022 Abs Plastik Üçgen Marangoz Gönye 175 mm 75 TL'ye, %13 indirimle Troy 25000 Metal Marangoz El Rendesi 419 TL'ye, %8 indirimle Rox Wood 0102 Çok Fonksiyonlu 23 cm x 50 cm Gönye 128 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Bileme sırasında işin desteklendiği dayamalar ile zımpara taşı arasındaki boşluk, 3 mm'yi geçmeyecek şekilde ayarlı olmalıdır. Aksi hâlde iş parçası taş ile dayama arasına sıkışarak taşın patlamasına neden olabilir. Bu çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Hassas Üniversal açı gönyesinde verniye bölüntüsü bulunur, verniyeli açı gönyesi de denir. Bu gönye markalama, açı iletim ve hassas kontrol işlerinde kullanılır.
Üçgenin iç açıları toplamı bir doğru açı oluşturur . Doğru açının ölçüsü 180° olduğundan, “Bir üçgenin iç açılarının ölçüleri toplamı 180° dir .” denir .
Mesela 80 derece, 50 derece ya da 40 derece gibi daha birçok değişik derece, dar açı olarak bilinir. İki ışının birleştiği noktadan dar açı olabilmesi için, her zaman 90 sayısından daha küçük olması gerekmektedir. Geniş açı: Ölçüsü 180 dereceden küçük ancak 90 dereceden büyük olan açılara geniş açı denir.
Ölçüsü 90 derece ile 180 derece arasında olan açılara geniş açı denir. Bu açıları oluşturan doğrular birbirine zıt yönlere doğru bakarlar. Yani farklı yönlere bakmaktadırlar. Böylece açıları 90 dereceden fazla olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri