Yangını ilk gören çalışan veya vatandaş yangını uyarı butonları ve sair yollarla ihbar ve alarm vermesi gerekir. Sonra en yakın uygun söndürme cihazı ile söndürme çalışması yapması gerekir. Sıvı ve gaz yangınları hariç genelde yangının başlangıcındaki ilk bir dakikada sivil imkanlarla yangına müdahale edilebilmektedir.
YANGIN ANINDA YAPILMASI GEREKENLER. Telaşa kapılmadan çevrede yangın ihbar düğmesi varsa ona basılmalıdır, 112 nolu telefondan yangın itfaiyeye bildirilmelidir. Yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb)bildirilmelidir.
Bir yangın meydana geldiğinde, hemen itfaiyeyi aramayın. Öncelikle yangının yayılma tehlikesi olmadığından emin olun. Alev veya duman görüyorsanız, temiz hava girmesini sağlamak için tüm kapı ve pencereleri açın ve ardından binayı terk edin. Varsa cep telefonunuzdan 999 veya 112'yi arayın.
Söndürme Ekibi
Yangın dolabı ve tüplerinin kontrolünü sağlar, Küçük yangınlara yangın yerindeki mevcut yangın söndürme malzeme, gereç ve söndürme cihazlarını en iyi şeklide ve zamanda kullanmak suretiyle ilk müdahaleyi yapar.
Yangına müdahale teknikleri kapsamında en iyi yangın söndürme aletleri kullanılmalıdır. A sınıfı yangınlar için, sulu sistemler ve kuru olan kimyevi tozların kullanımı uygundur. B sınıfı yangınlar için köpüklü aletler kullanılmalıdır. C ve D sınıfı yangınlar için kuru kimyevi toz kullanımı gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
Katı yakıt yanıyorsa su yeter: Kağıt, tahta, kömür, halı gibi katı maddeleri su ile söndürmek mümkündür. Elbette suyun miktarı önemli. Sıvı yakıt yanıyorsa su yetmez: Benzin, gaz yağı ve katran gibi maddeler yanıyorsa su söndürücü olamaz. Burada su, yangını söndüremediği gibi etrafa yayılmasına neden olabilir.
İtfaiyeci, yangınları söndürmek, acil durumlarda hayat kurtarmak ve insanları güvende tutmakla görevli bir meslek grubudur. Yangınların yanı sıra sel, deprem, trafik kazaları, kimyasal sızıntılar ve diğer acil durumlar gibi olaylarda da görev yapabilirler.
EKİPLERİN GÖREVLERİ
c) Koruma ekibi; kurtarma ekibince kurtarılan eşya ve evrakı korumak, yangın nedeniyle ortaya çıkması muhtemel panik ve kargaşayı önlemek, ç) İlk Yardım ekibi; yangın sebebiyle yaralanan veya hastalanan kişilere ilk yardım yapmak.
İtfaiye Türkçeye, söndürmek anlamına gelen Arapça kökenli itfa etmek sözcüğünden girmiştir. Yangın söndürme işlemi ve bu işlemi yapan kuruluşa verilen genel addır. Yangın söndürmekle yükümlü itfaiye çalışanlarına ise itfaiyeci denir.
Elektrik yangınlarının söndürülmesi için kullanılması gereken söndürücü karbondioksitli söndürücülerdir. Elektrik yangınlarına itfaiye gelmeden önce mutlaka bu söndürücüler ile müdahale edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde yangınlar büyüyerek çok daha fazla şiddetlenebilir.
A-Sınıfı yangınları söndürmek için; Genellikle tazyikli veya jet halinde su kullanılmakla birlikte kuru kimyasal yangın söndürme tozlu cihazlar da kullanılmaktadır. B-Sınıfı yangınları söndürmek için; Su sisi, köpük, CO2 veya kimyasal tozlu yangın söndürme cihazı kullanılmaktadır.
Yanma olayının oluşabilmesi için; yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir arada bulunması gerekir.
Elektrik yangınları için yangın söndürücü olarak karbondioksit söndürücüler kullanılmaktadır. Söndürme işlemi sırasında suyun kullanılmaması gerekmektedir. Aksi halde suyun iletken özelliği sebebiyle çarpılma durumu meydana gelebilmektedir.
Su : Ateşi söndüren maddeler arasında en önemlisi sudur. Su özellikle A tipi yangınlar için (katı) mükemmel bir söndürücüdür. Kum : Yanıcı maddelerin oksijenle ilişkisinin kesilerek söndürülmesinde kullanılır.
Yanmanın Şartları:
Yanma olayının meydana gelebilmesi için üç şartın bir arada olması gerekmektedir. Bu şartlar YANICI MADDE, ISI ve OKSİJEN dır. Şartlardan herhangi birisinin bulunmaması veya yeterli miktarda olmaması halinde yanma olayı meydana gelmez. Bu olay YANGIN ÜÇGENİ ile şu şekilde izah edilebilir.
Yangını ilk gören çalışan veya vatandaş yangını uyarı butonları ve sair yollarla ihbar ve alarm vermesi gerekir. Sonra en yakın uygun söndürme cihazı ile söndürme çalışması yapması gerekir. Sıvı ve gaz yangınları hariç genelde yangının başlangıcındaki ilk bir dakikada sivil imkanlarla yangına müdahale edilebilmektedir.
Yaralı ve hastaların isim ve durumlarını tespit ederek, tıbbi ilkyardım gelene veya sağlık kurumuna götürülünceye kadar gereken ilk yardımı yapar. İlkyardım malzemelerini acil toplanma alanına getirerek gerekli müdahaleyi yapar. Durumu ağır olanları tespit eder, ambulans çağırıp hastaneye gönderilmesini sağlar.
KURTARMA EKİBİNİN GÖREVLERİ
Kurtarılan kişi en seri şekilde olay mahallinden tehlikesiz bir bölgeye çıkarılması sağlanacaktır. Kurtarılan kişinin ilk yardımının sağlanması amacıyla ilk yardım ekiplerine bilgi verilecektir.
Yeni mezun bir itfaiye eri, ortalama olarak 13.000 TL ile 17.500 TL arasında bir maaş alabilir. Daha deneyimli itfaiye erlerinin maaşları ise 20.500 TL ile 35.000 TL arasında değişebilir.
İtfaiye hizmetleri ücretli midir? İtfaiyenin kurtarma ve söndürme hizmetleri (afet, yangın ve kazalarda) ücretsizdir.
İtfaiye araçları ilk ortaya çıktıkları zamanda yollardaki araçlar için henüz çok fazla renk çeşitliliği yoktu ve büyük çoğunluğu siyah renkti. Bunca aracın içinde dikkat çekmesi ve kolayca seçilebilmesi için farklı bir renk kullanılması gerekiyordu ve en dikkat çekici renklerden olan kırmızı seçildi.
Söndürme ve kurtarma ekipleri en az 3'er kişiden; koruma ve ilk yardım ekipleri ise, en az 2'şer kişiden oluşur. Kurumda sivil savunma servisleri kurulmuş ise, söz konusu ekiplerin görevleri bu servislerce yürütülür.
Yangınla mücadele / söndürme ekibi; işyerinde çıkacak yangına derhal müdahale ederek yangının genişlemesine mani olmak ve söndürmektir. Söndürme ekibi yangın yerinin altındaki, üstündeki ve yanlarındaki odalarda gereken tertibatı alır, yangının genişlemesini önlemeye ve söndürmeye çalışır.
Rüzgara karşı durmak. Rüzgarı, istikametine göre arkana al. Yanan yere üstten ve arkadan müdahale etmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri