Matematik ve Geometri Uygulamaları için İletki Modelleri. İletki gönye ile bazen karıştırılır. Gönye ile 30, 60 ve 90 derece gibi açıların çizimi yapılabilir. Ancak, en yüksek açı olan 360 dereceyi ölçebilmek için iletkiye ihtiyaç duyulur.
Gönye; dik üçgen şeklinde, özellikle mühendislik ve teknik çizimde yaygın olarak kullanılan bir araç.
Gönye, bir açının dik açı olup olmadığını kontrol etmeye veya dik açı çizmeye yarayan (dik açı çizimi gerektiren durumlar; bir doğruya dikme çizme ya da bir üçgenin veya paralelkenarın yüksekliğini çizme olabilir) bir geometrik çizim aletidir.
Bu gönyelerle 15°, 30°, 45°, 60°, 75°, 90°, 105° lik açılar çizilebilir. Standart gönyeler ile çizilemeyen 0° ile 360° arasındaki açıların ölçüm ve işaretlenmesinde kullanılır.
4790 - Kıl Gönye 90 Derece.
İlgili 20 soru bulundu
İletki gönye ile bazen karıştırılır. Gönye ile 30, 60 ve 90 derece gibi açıların çizimi yapılabilir. Ancak, en yüksek açı olan 360 dereceyi ölçebilmek için iletkiye ihtiyaç duyulur.
Gönye Yardımıyla Altıgen Çizimi
Çember çizilir. 2. 30o-60o lik gönyeyle merkezden geçer şekilde çemberi kesen doğrular çizilip altıgene ait A, B, C ve D noktaları bulunur. 3. 30o-60o lik gönyeyle bu noktalar birleştirilip altıgen çizimi tamamlanır.
Parçaların düzlemselliğinin yanı sıra komşu yüzeyler arasındaki açının kendi sabit açısına eşit olup olmadığını kontrol eder. 30° - 45° - 60° - 90° ve 120° açılı sabit açı gönyeleri vardır. Somun ve benzeri parçaların yüzeylerini de kontrol ettiği için somun gönyesi de denir.
İletki ya da açıölçer, açıları ölçmeye yarayan alet.
Gönye Seçenekleri Nelerdir? Gönyeler, kullanım amaçlarına ve alanlarına bağlı olarak farklı tip seçeneklere ayrılır. Kıl gönyeler, şapkalı gönyeler, sabit açılı gönyeler, üniversal açı gönyeler, saatli açı gönyeler, ayarlı açı gönyeler gibi farklı tasarımlara sahip modeller bulunmaktadır.
Açılı Gönye
Bir cetvel üzerinde bulunan açıölçeri sayesinde, istediğimiz bir ölçü noktasından itibaren açı ölçmemizi sağlayan bu ürün sayesinde, aynı anda hem de cetvel kullanmaya gerek duymayız. Ayrıca diğer ürünler gibi 90 derece açıya değil 180 derece açıya sahip bir gönyeye sahiptirler.
1)Dar Açı: Ölçüsü 0° ile 90° arasında olan açılara “dar açı” denir. A 0°< s( ˆ AOB)<90° ise ˆ AOB bir dar açıdır. 2) Dik Açı: Ölçüsü 90° olan açıya “dik açı” denir. Dik açıyı oluşturan ışınlar ( açının kolları) birbirine diktir.
Gönye şapkalı 100 veya 150 milimetre boy oranına sahiptir. Cetvel ve şapka denilen bölümden oluşur. Bölüntüsüz bir şekilde yer alan gönye, kullanım olarak farklı alanlarda tercih edilir. Sık olarak mobilyacılık sektöründe, marangozluk alanında, mühendislik alanında ve çoğu zaman da deney alanında da tercih edilir.
180 derecelik bir açıyı iki eş açıya bölerek 90 derecelik açı çizebiliriz. Bunu da iki eş açıya bölüp 45 derecelik açı elde edebiliriz.
Cetvel ve Sınıf Takımı
Matematik ve geometri dersinin vazgeçilmez eşyalarından olan cetveller, iki veya daha fazla noktayı birleştirmeyi mümkün kılar.
Açıların birçok çeşidi vardır: Geniş açı, dar açı, dik açı, tam açı, doğru açı, tümler açı, bütünler açı, pozitif açı, negatif açı, merkez açı, çevre açı gibi.
Açılı çizimlerde 0-180 dereceye kadar açıları gösteren iletkilerle birlikte kullanılabilen gönyeler ile 180 dereceye kadar tüm açılı çizimler yapılabilir. Ancak tek başına gönye, 30, 45, 60 ve 90 derecelik açıya sahip çizim yapılabilmesine izin verir.
A, B ve C bir üçgenin iç açılarıdır . s(ëA), eşkenar üçgenin bir iç açısının ölçüsüne eşittir .
İletki olarak da bilinen açı ölçer herhangi bir nesnenin ya da zeminin açısını ölçmenizi sağlar.
Üniversal Açı Gönyeleri, derecenin dakikalarını okuyabilmek için yapılmış hassas açı gönyeleridir. Tam derecelerden başka dakikaları okuyabilmek için yardımcı açı verniye bölüntüsü vardır. Çeşitli açı ölçülerinin elde edilmesinde ve okunmasında kullanılan hassas ve yüksek ölçme tamlığında olan bir ölçü aletidir.
Açı ölçer gönye, birçok farklı uygulama için kullanılan bir ölçüm aracıdır. Genellikle marangozlar, inşaat işçileri ve DIY meraklıları tarafından kullanılır. Bu araç, bir açının ölçülmesi veya bir açıyı kesmek için doğru açıyı belirlemek için kullanılır.
Bir parçanın yapımında ve yapıldıktan sonra istenen ölçülerde yapılıp yapılmadığının ölçülmesi, kontrol edilmesi gereklidir. Bu amaçla birtakım ölçü aletleri kullanılır. Bunların başlıcaları çelik metreler, cetveller, gönyeler çeşitli kumpaslar, mikrometreler, komperâtör, mastarlar ve ölçü lokmalarıdır.
4. Küpün 8 kenarı vardır . 5. Küp ile dikdörtgenler prizmasının köşe sayıları eşittir .
Her ne kadar günümüzde dünyanın düz olduğunu iddia eden kişiler hala olsa dahi, dünya bir küre şekline sahiptir. Ancak tam olarak ve kusursuz bir küre değildir. Kutuplardan basık ve ekvatordan şişkin şekilde bir küre görüntüsüne sahiptir. Günümüzde bu şeklin ismine ise geoit denmektedir.
Günlük hayatta televizyon, telefon, masa, kitap, kapı gibi birçok nesne ya da şekil dikdörtgen olabilmektedir. Küre: Köşe ve kenarları olmayan, yuvarlak görünüme sahip olan geometrik şekildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri