Gönye; dik üçgen şeklinde, özellikle mühendislik ve teknik çizimde yaygın olarak kullanılan bir araç. İki çizgi veya yüzeyin birbirine göre dik açı (90°) yapmasını sağlamakta veya dik açıları ölçmekte kullanılır.
Bu gönyelerle 15°, 30°, 45°, 60°, 75°, 90°, 105° lik açılar çizilebilir. Standart gönyeler ile çizilemeyen 0° ile 360° arasındaki açıların ölçüm ve işaretlenmesinde kullanılır.
Açı ölçer gönye, birçok farklı uygulama için kullanılan bir ölçüm aracıdır. Genellikle marangozlar, inşaat işçileri ve DIY meraklıları tarafından kullanılır. Bu araç, bir açının ölçülmesi veya bir açıyı kesmek için doğru açıyı belirlemek için kullanılır.
İletki ya da açıölçer, açıları ölçmeye yarayan alet. Tipik bir iletki genellikle 1°lik aralıklarla ölçeklendirilir ve her 5 veya 10°lik aralık uzun bir çizgi ile belirtilir.
Gönye, bir açının dik açı olup olmadığını kontrol etmeye veya dik açı çizmeye yarayan (dik açı çizimi gerektiren durumlar; bir doğruya dikme çizme ya da bir üçgenin veya paralelkenarın yüksekliğini çizme olabilir) bir geometrik çizim aletidir.
İlgili 37 soru bulundu
Teknik resmin tanımı, dersin amacı, teknik resimde kullanılan temel araç gereç ve kurallar anlatıldıktan sonra norm yazı çalışmaları yapılır. Derste işlenen konu ve yapılan uygulamalar arasında sırasıyla şunlar yer almaktadır: Gönyeler yardımıyla birbirine paralel düz ve eğri doğrular çizmek.
Gönyeler, kullanım amaçlarına ve alanlarına bağlı olarak farklı tip seçeneklere ayrılır. Kıl gönyeler, şapkalı gönyeler, sabit açılı gönyeler, üniversal açı gönyeler, saatli açı gönyeler, ayarlı açı gönyeler gibi farklı tasarımlara sahip modeller bulunmaktadır.
İletki gönye ile bazen karıştırılır. Gönye ile 30, 60 ve 90 derece gibi açıların çizimi yapılabilir. Ancak, en yüksek açı olan 360 dereceyi ölçebilmek için iletkiye ihtiyaç duyulur.
Tam açı: Ölçüsü 360 derece olan açılara tam açı denmektedir. Bu açılar tam bir çember oluşturur.
Açılı Gönye
Bir cetvel üzerinde bulunan açıölçeri sayesinde, istediğimiz bir ölçü noktasından itibaren açı ölçmemizi sağlayan bu ürün sayesinde, aynı anda hem de cetvel kullanmaya gerek duymayız. Ayrıca diğer ürünler gibi 90 derece açıya değil 180 derece açıya sahip bir gönyeye sahiptirler.
Lu Ban için keskin tereste beraberinde, aşılabilen teknik sorunları getirdi, örneğin tahtanın yüzeyinin nasıl dümdüz hale getirileceği. Lu Ban yine birçok deneme yaptıktan sonra rende, ayrıca ayarlı gönye icat etti, "Lu Ban Gönyesi" olarak da bilinen ayarlı gönye günümüzde hala kullanılıyor.
Dereceli gönye ile ölçüm yaparken düzlemsel alana sabitlemek gerekir. Ardından ortasında bulunan vida ile birlikte net bir şekilde sabitleme yapılabilir. Böylelikle ölçüm üzerinde çizim yapılırken veya daha net bir şekilde kontrolü yapılırken üzerinde bulunan dereceler ile sabit bir şekilde görülebilir.
Gönye Yardımıyla Altıgen Çizimi
Çember çizilir. 2. 30o-60o lik gönyeyle merkezden geçer şekilde çemberi kesen doğrular çizilip altıgene ait A, B, C ve D noktaları bulunur. 3. 30o-60o lik gönyeyle bu noktalar birleştirilip altıgen çizimi tamamlanır.
Hassas Üniversal açı gönyesinde verniye bölüntüsü bulunur, verniyeli açı gönyesi de denir. Bu gönye markalama, açı iletim ve hassas kontrol işlerinde kullanılır. Kumpaslar: Çok çeşitleri vardır.
Somun ve benzeri parçaların yüzeylerini de kontrol ettiği için somun gönyesi de denir. Sabit açılı gönyeler, iç gerginlikleri giderilmiş çelik ya da paslanmaz çeliklerden üretilir. Üzerinde basit açı bölüntüleri olan açıların ölçüldüğü yada istenirse markalamada kullanılan açı gönyeleridir.
2) Dik Açı: Ölçüsü 90° olan açıya “dik açı” denir. Dik açıyı oluşturan ışınlar ( açının kolları) birbirine diktir.
Doğru açı : Ölçüsü 180° olan açılardır .
İletkiler aracılığı ile açılar 0 dereceden başlayarak 180 dereceye kadar ölçüm yapabilmek mümkün olmaktadır. Merkez noktası eksiksiz olarak 90 derecenin karşısına denk gelir.
Gönyenin amacı şekil verilmek istenen cisme, geometrik şeklin çok daha rahat bir şekilde verilmesini sağlamaktır. Gönye, teknik çizim gerektiren alanlarda kullanılan bir alettir.
Masonluk denince akla ilk gelen sembollerden olan gönye ve pergel sembolü, aynı zamanda mason ritüellerinde de fazlaca yer alır. Masonlar ortadaki G harfini God (Tanrı) ve geometri olarak tanımlamaktadır. Pergel ve gönye ise maddeyle ruhun bir araya gelişini aynı zamanda da dünyevi ve ruhsal sorumlulukları temsil eder.
Gönye şapkalı 100 veya 150 milimetre boy oranına sahiptir. Cetvel ve şapka denilen bölümden oluşur. Bölüntüsüz bir şekilde yer alan gönye, kullanım olarak farklı alanlarda tercih edilir. Sık olarak mobilyacılık sektöründe, marangozluk alanında, mühendislik alanında ve çoğu zaman da deney alanında da tercih edilir.
Parçaların düzlemselliğinin yanı sıra komşu yüzeyler arasındaki açının kendi sabit açısına eşit olup olmadığını kontrol eder. 30° - 45° - 60° - 90° ve 120° açılı sabit açı gönyeleri vardır. Somun ve benzeri parçaların yüzeylerini de kontrol ettiği için somun gönyesi de denir.
Ermo Düz Gönye, dolap, raf ve mobilya üreticilerinin köşe kısımları birleştirilmesinde, sunta, tahta yada mdf yüzeyine çakılarak sabitleme işlemi amacı ile kullanılan mobilya bağlantı parçasıdır.
Gönye, genellikle dik üçgen şekline sahip plastik ya da metal yapıda ölçüm aletidir. Teknik çizim yapılmasına imkân sağlayan alet, düz çizgiler ve açılar çizmek için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri