Hitaplar kişiye, yere ve zamana göre değişmeyen kalıplaşmış dil ögeleridir. Konuşmacıya ve konuşmacının muhatabına özgü bazı seslenmeler ise ortak dil tutumu hâlini almamıştır. Bu durumda görecelik söz konusudur.
Herkesin hemfikir olduğu, tartışmaya kapalı olan, bilimsel ya da matematiksel olarak ispatlanmış olgulara nesnel denir. Göreceli kelimesi ise bu sözcükle zıt anlamlıdır. Göreceli olarak nitelendirilen kavramlar ve durumlar, yoruma açıktır. Bu nedenle kişiden kişiye farklılık gösterir.
Görecilik, insanın sahip olduğu bütün bilgilerin ve değerlerin göreli olduğunu öne süren öğretidir. Göreli, bir başka şeye bağlı olması ve bir başka şeye göre olandır. Göreli olma koşullu olmayı, belli ilişkiler içinde geçerli olanı da ifade eder.
garip. nereden bakıldığına bağlı olarak farklılık gösterebilen olgu.
Sofistlere göre; - Bilgi göreceli bir kavramdır, - Bir şeyin doğru veya yanlış oluşu kişiye bağlı olan bir durumdur, - İnsan duyulardan dolayı algı yanılmasına düşebilir.
İlgili 38 soru bulundu
bağıl, bağıntılı, göreli, göreceli, nispî, rölatif.
Evrensel sevgi göreceli değil gerçektir, koşulsuz bir merhamet ve beklentisizlik içerir ve tüm nesnele- ri kapsar; eşyanın görüntüsüne değil özüne duyulan bilimsel bir histir.
Göreceli risk veya rölatif risk, bir risk etkenine sahip olanların, olmayanlara göre hastalık geliştirme (veya bir olayın meydana gelmesi) oranıdır. Göreceli risk, maruz kalan grup ile maruz kalmayan grubun bir olayı geliştirme ihtimalinin oranı alınarak hesaplanır.
Ahlaki rölativizm ahlaki doğru ve ilkelerin objektifliğini ve evrenselliğini reddeden, bunların bireye veya topluma göreli olduğunu savunan yaklaşımlara verilen genel isimdir.
Felsefe ve bilimde önemli bir kavram olan rölatif kelimesi dilimize Latinceden geçmiştir. Kelime mutlak olmayan ve kesinlik taşımayan anlamına gelir. Matematiksel ya da bilimsel olarak ispatlanmamış, henüz hipotez aşamasında olan tüm teoriler rölatif olarak tanımlanır.
İstenen ifadeler ya da davranışlarla ilgilidir. Değerler belirli durumların ötesindedir. Davranış ve olayların seçimi ve değerlendirmesini yönlendirirler. Değerler göreceli önemle sıralanmışlardır.
İnsanın kendi içinde hissettiği o gerçek sevgi; kişiye ve nesneye kişinin bütün içtenliği ile davranmasıdır. Karşımızdaki kişiye onun isteklerine, hayallerine, umutlarına ve sıkıntılarına ortak olmak ve gösterilen bütün bu çabayı hiçbir karşılık beklemeden mutluluk içerisinde yapmaktır.
koşullara göre değişiklik göstermeyen, bir şartı olmayan, karşılık beklemeyen sevgidir.
sevgi - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe sevgü “muhabbet” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe sev- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir.
Kubbealtı Lugatı [l ince] sıf. (Fr. relatif < Lat.) fels. İzâfî, bağıntılı, göreli.
Akıllı kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan eş anlamlı (anlamdaş) sözcükleri; Akil. Uslu. Uysal.
Mutlak; sınırsız, sonsuz, koşulsuz, değişmez, zorunlu olduğu varsayılanı anlatan felsefe terimidir.
gazzali'ye göre gerçek sevgi üç şekilde ortaya çıkar : 1. seven, sevdiğinin sözünü başkalarının sözüne tercih eder. 2. seven, sevdiğinin sohbetini başkalarının sohbetlerine tercih eder. 3. seven, sevdiğini memnun etmeyi, başkalarını memnun etmeye tercih eder.
Sevgi sözcüğü bir kavram olarak Arapçada “hub” kökünden türetilmiş ve Türkçede de “muhabbet” şeklinde kullanılan “mehabbe”dir. Istılahi olarak ise sevgi, “kişinin iyi (hayr) olarak gördüğü ya da düşündüğü bir şeyi istemesi, sevmesi veya ondan hoşlanması” şeklinde tanımlanmıştır.
Sevgiden dostluk, şefkat, yardımlaşma, paylaşma... meydana gelir. Kısaca bütün güzellikler sevgi ile hayat bulur. Sevgi, insanları birbirine yaklaştıran, kalpleri birbirine bağlayan; insanlar arasındaki güveni, dostluğu, ilgiyi, fedakarlığı ve bağlılığı artıran bir duygudur.
Aşık Olmak ile Sevmek Arasındaki Fark Nasıl Anlatılmıştır? Aşık olmak sevginin daha yoğun bir şekilde yaşanmakta olan bir halidir. Aynı zamanda sevgiyi aynı anda birden fazla kişi için hissetmeniz mümkündür. Ancak aşk sadece bir kişiye karşı hissettiğiniz yoğun duygu halidir.
Sevgi, bir insanın bir kişi, durum ya da nesneye ilgi ve bağlılık duygusudur. Sevginin davranışa yansıyan şekli ise, sevgi dolu gözlerle bakmak, dokunmak, öpmek, güzel sözler söylemek, zamanı paylaşmak, öncelik vermek, onu düşünmektir.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Dünya için Değerlerimizi Paylaşalım” isimli projede 12 evrensel değere odaklanılmıştır. ▶ Bu değerler; mutluluk, dürüstlük, alçakgönüllülük, işbirliği, özgürlük, sevgi, barış, saygı, sorumluluk, sadelik, hoşgörü, birlik olarak belirlenmiştir.
İnsani değerler nelerdir? İnsanlık”, insanı insan yapan değerleri içerir. Özgürlük, eşitlik, kardeşlik, adalet, sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk ve dayanışma insana özgü ve bütün insanlar için ortak sayılabilecek üstün değerlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri