SAİZEN, büyüme hormonudur. SAİZEN'in esas etkisi çocuklarda ve ergenlerde büyümeyi artırmak, yetişkinlerde büyüme hormonu eksikliğini tedavi etmektir.
Büyüme kıkırdakları kapandıktan sonra ilaç, hormon, gıda takviyeleri gibi yöntemlerin kesinlikle boy uzamasına etkisi yoktur.
Türk Eczacıları Birliği tarafından Odamıza gönderilen 23.11.2012 tarih ve 38.A.00.003525 sayılı yazı ile; büyüme hormonu içeren preparatların eczanelerden reçetesiz olarak verilmemesi gerektiği bildirilmektedir.
Genellikle 2 yaşından sonra yapılmasını tercih ediyoruz. Ne kadar erken tedaviye başlanırsa erişkin dönemdeki boy kaybı o kadar az oluyor. Hastalar genellikle endokrin uzmanına geç geliyorlar. 10-12 yaş civarında gecikmiş olarak geliyorlar büyüme hormonu başlamış olsanız bile aradaki boy kaybı tamamlanamıyor.
Büyüme hormonu eksikliği tedavisinde günlük olarak sentetik büyüme hormonları kullanılır. Büyüme hormonu enjeksiyonu, büyüme hızının gelişiminin devam ettirilmesi için düzenli kullanılmalıdır; doktor tavsiyesi olmadığı sürece bırakılmamalıdır. Enjeksiyon cilt altına uygulanır.
İlgili 44 soru bulundu
Ergenlik döneminde kemiklerin uç kısımlarındaki büyüme plakları kapanır. Bazen 20 yaşında gelip boylarının uzatılmasını isterler Büyüme plakları kapanınca boyun uzatılması mümkün olmaz. Kızlarda, âdet görmeye başladıktan sonra iki yıl daha büyüme olur ve durur. Erkeklerde de ergenlik bittikten sonra büyüme durur.
Bu tedavi ile yıllık uzama hızı yılda 8-10 cm civarına çıkıyor. Tedavi ergenlik dönemi bitip epifizler (kemikteki büyüme merkezleri) kapanana kadar devam ediyor.
Çocuklarda 4- 6 yaş itibariyle, söylenilenleri yapılabilmesi ve yapılanların farkında olabilmesi için ortalama 6 yaş civarında uzatma işlemlerine başlanmalıdır. Yetişkinlerde her yaşta yapılabilmekte ancak yaşlı hastalarda uygulanamamaktadır. 60 yaşından sonra boy uzatma işlemlerinden uzak durulmalıdır.
Büyüme Hormonu Tedavisi yıllık boy uzaması 4 cm'den az oluncaya veya epifiz hattı kapanıncaya kadar devam edilir. Büyüme Hormon Tedavisinin 1 yıllık maliyeti 50.000-200.000 TL (birçok faktöre bağlı olarak değişmekle birlikte) arasında değişmektedir.
Büyüme hormonu eksikliği, Turner Sendromu, Prader-Willi sendromu, Kronik böbrek yetmezliği, ve gestasyonel yaşa göre (SGA) küçük doğmuş çocuklarda büyüme geriliğinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda çocukluk çağından erişkinliğe geçişte ve yeni tanı almış erişkin hastalarda da uygun endikasyon ile kullanılmaktadır.
Eğer dört yaşından itibaren yaşıtlarınızın normal boyunda değilseniz, büyüme hormonu boyunuzun uzamasına yardımcı olabilir. Yetişkinlerde GENOTROPİN GOQUİCK, büyüme hormonu eksikliği belirgin olan kişilerin tedavisinde kullanılmaktadır.
Geceleri daha yüksek bir büyüme hormonu seviyesine sahip olmak da doğaldır. OMNİTROPE® subkütan (deri altı) kullanım içindir. Bu, ilacın derinizin altındaki yağ dokusuna kısa bir enjeksiyon iğnesi ile verileceği anlamına gelmektedir. Çoğu kişi, enjeksiyonlarını uyluk veya kalçasına yapmaktadır.
Büyüme bozukluklarında uygulanacak tedavinin süresi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Örneğin hipotiroidide yaşam boyu tedavi gerekir. Büyüme hormon eksikliğinde uzun kemikler kapanana kadar, kabaca 13-15 yaşa dek tedavi devam eder.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Grovit şurup içerdiği kalsiyum, magnezyum, d vitamini, k2 vitamini, l-Arginin ve l-Lizin sayesinde boy uzamasını . Çocuklarda normal zihinsel-Bilişsel gelişime katkıda bulunan demir içerir. Uzman doktor önerisiyle boy uzaması desteği için çocuklara akşam yemekten hemen önce verilebilir.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Ø yıllık büyüme hızı ve kemik yaşı için aşağıda yer verilen kriterleri birlikte karşılayan hastalarda büyüme hormonu tedavisine başlanması halinde bedelleri Kurumca karşılanır.
Boy kısalığının genetik ya da besin alımı yetersizliğinin yanında Hipotiroidi, Büyüme Hormonu Eksikliği ve Cushing Sendromu gibi sebepleri de olabilir. Ayrıca çocuk endokrinoloji boy uzatma konusunda da etkin çalışan bilimsel bir alandır.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
İlaçla tedavisi mümkün değildir ve boy kısalığı için tek çözüm boy uzatma ameliyatıdır. Büyümeyi etkileyen bazı çocukluk çağı hastalıkları Beslenme bozuklukları
Kombine Boy Uzatma Tekniği (LON: Lengthening Over Nails)
Tek seansta ortalama 6 – 7 cm'lik uzama sağlanır. Hem alt hem de üst bacağa işlem uygulanırsa tek seferde 10 – 14 cm'lik uzatma mümkündür.
Beslenme Düzeni ve Spor
Bu açıdan kalsiyum, magnezyum ve D vitamini takviyeleri normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunmaktadır (12). Kemiklerin doğal yapısında bulunan kalsiyum, normal kemik yapısını desteklemektedir. Ayrıca hormon sentezini uyararak büyüme ve gelişme sürecine katkıda bulunmaktadır.
Kız ve erkeklerde büyüme hızı ortalama olarak İlk 1 yaşta; yılda 25cm, 1-2 yaş arası yılda 10-14cm, 2-4 yaş arası yılda 10 -12 cm, 4-12 yaş arası yılda 5 cm, ergenlik dönemi boyunca kızlar 20-25cm, erkekler 25-28 cm uzar.
Endokrinoloji bölümü, hormonları ve bunları üreten iç salgı bezlerini ilgilendiren her tür hastalığın tanı ve tedavi konusunda hizmet verir. Çocuklar sürekli büyüme ve gelişme sürecinde olduklarından erişkinlerle aynı şartlarda değerlendirilemez.
büyümenin en hızlı olduğu dönem, “büyüme hızı doruğu” olarak adlandırılır. Büyüme hızı doruğa kızlarda 9cm/yıl, erkek çocuklarında 10.5cm/yıl'dır. Ergenlik sürecinin daha geç başlaması yaklaşık iki yıllık bir süre kazandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri