Gorgonzola; İtalya menşeli, inek sütünden yapılan küflü bir peyniridir. İtalya'da 1955 yılında, Avrupa Birliği'nde 1996 yılında İtalya adına tescillenmiştir. Mavi damarları ve ağızda dağılan tuzlu bir tadı vardır.
Gorgonzola peynirini incelediğinizde küflü bir yapıya sahip olduğunu görebilirsiniz. Ele aldığınızda yumuşak bir kıvamda olan bu peynirin yeşil ve mavi küfleri dikkat çekmektedir. Tuz oranı da açıkça hissedilecek derecededir. Ağızda dağılan mavi dokusu ise damaklarda hafif mayhoş bir tat bırakmaktadır.
Küflü peynir kokar mı? Bazı küflü peynirlerde de benzer uçucu kimyasal maddeler üretildiğinden bunların ayak kokusunu andırdığı ifade ediliyor. Reynolds, laboratuvarda kazara yere bu bakterilerden bir damla düşse pis kokunun günlerce çıkmadığını belirtiyor.
Gorgonzola neyle iyi gider? Diğer küflü peynirler gibi ordövr olarak, şarabın yanına meze olarak ya da karışık salatalarda ve çeşitli soslarda sıkça kullanılan gorgonzola, pizza ve lazanya gibi hamur işlerinin tatlandırılması için de üstlerine eklenebilir.
İlgili 25 soru bulundu
kremalı, hafif acılı, tatlı vs. çeşitleri bulunabilir. pizza, makarna sosu gibi amaçlar için ısıtıldığında dünyanın sonudur.
adını yapıldığı peynirden * almış olup, jülyen şeklinde doğranmış tavuk veya bonfile etiyle kombinasyonu sonucunda enfes bir lezzeti beraberinde getiriren yeşil renkli sos çeşidi.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Ayak kokulu peynir
Epoisses ya da Limburger gibi olgunlaşma sürecinde birçok kez tuzlu suyla yıkanan kabuklu peynirler ise Brevibakteri linen adı verilen bakterilere ev sahipliği ediyor. Bunların yaydığı butrik asit ve izovalerik asit gibi moleküller üreterek peynire “ayak kokusu” havası veriyor.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
İtalya'nın neredeyse her bölgesinde farklı yöntemler ve sütler kullanılarak 400'ün üstünde peynir çeşidi üretiliyor.
Türkiye'de en çok tüketilen yerli peynir çeşitleri arasında; beyaz peynir, kaşar, eski kaşar, dil peyniri, köy peyniri, lor, örgü peyniri, çeçil peyniri, ezine peyniri, edirne peyniri, Van otlu peyniri, Kars gravyer, İzmir tulumu, Erzincan tulumu ve Mihaliç peyniri gelmektedir.
Mozzarella peyniri taze, hafif (az tuzlu, az yağlı) ve yumuşak bir peynir olduğundan onu kullanmak tamamen sizin yaratıcılığınıza ve damak zevkinize kalmış.
Rokfor peyniri tereyağı gibi yumuşak bir tada sahip olduğu için özellikle kırmızı şarap yanında yenir ve kahvaltıda da tadımlık olarak tüketilebilir.
Gurme Damakların Vazgeçilmez Peyniri: Rokfor
Fransızlara özgü ve oldukça pahalı bir peynir türü olan rokfor, yumuşacık yapısı ve ağızda eriyen lezzeti ile tüm dünyada meşhurdur. Fransa'da kralların peyniri olarak bilinen rokfor peyniri diğer peynirlere göre daha dayanıklı bir yapıya sahiptir.
Bozulmuş olan peynirin tadı normal bir peynire göre çok daha farklı olacaktır. Peynirin türüne göre tadında acılık veya ekşilik oluşur. Normalden farklı bir tat alırsanız peynir maalesef bozulmuş demektir. Peynirden kötü bir tat geliyorsa hemen yemeyi bırakmanızı tavsiye ederiz.
inanılmaz lezzetli ve yağlı kaşarımsı italyan peyniri. tek başına bile tüketilebilir ve buram buram peynir aroması kokar. yanında bir de keçi sucuğu olursa damağınız bayram eder. her şeyde olduğu gibi yerinde yapılan ve yenilen makbuldür.
Ayak kokusuna neden olan uçucu bir kimyasal molekül izovalerik asit; eski kaşar, pecorino, parmesan gibi sert peynirlerde bulunuyor. Aynı zamanda küflü peynirlerde de bulunabiliyor. Bu molekül, peynirlerin kokusunun oluşmasında etken rol oynayan bir madde.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Gıda uzmanları, peynirlerin nasıl saklanması gerektiğini şöyle sıralıyor: Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında, ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır. Ambalajlarda belirtilen saklama ve tüketim koşulları mutlaka okunmalıdır.
Elbette; güvenli satıcılardan almak kaydıyla, özellikle "küflü" olarak satılan peynirleri tüketmekte sağlık açısından bir sakınca yoktur.
burger king de sunulan sos çeşitlerinden birisi. kırmızı biber ve mısır nişastası malzemelerinin, fast food endüstrisinde kulanılan binbir çeşit lezet vericiyle harmanlanmaıs sonucu olşmuş acı peynir tadı veren özelikle tavuk kanadı ve onion rings ile mükemmel giden lezzet kaynağı.
Küflü Peynir Soslu Patates Makarnası Gnocchi Gorgonzola (İtalyan Lezzeti)
Dip sos için uygun bir kapta süzme yoğurt güzelce karıştırılır. Üzerine nane, kekik, kırmızı biber ve yeteri kadar tuzu eklenip karıştırılır. Afiyet olsun. Eğer isterseniz yapımında sarımsak, mayonez veya labne peynir de kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri