Görgü, toplumda uyulması gerek somut kurallardır. Nezaket; başkalarına karşı saygılı, ince olma durumudur. Nezaket ve görgü kuralları da kişilerin ve toplulukların davranışlarına düzen getiren ve nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen yazılı olmayan kurallardır.
Nezaket kuralları, insanların birbirine karşı kibar, incelikli, nazik ve saygılı davranmalarını esas alan kurallardır. . Nezaket daha çok kişiler arası davranışlarla ilgilidir. Nezaket kuralları evrenseldir. Görgü, bir toplum içinde var olan ve uyulması gereken saygı ve incelik kurallarına görgü denir.
Bu kurallar, kişileri, toplumsal kesimleri ve grupları birbirinden ayırmaya, yaşamı kolaylaştırmaya ve ilişkileri düzenlemeye yardımcı olur; kimlerin nerede, nasıl davranmaları gerektiğini ve kime karşı, nasıl davranılması gerektiğini belirler; bireylerin davranışlarına düzen ve istikrar getirir; bireyleri, hata ...
Görgü, bir kimsenin belirli bir olay karşısında nasıl davranması gerektiğini gösterir. Örneğin; bir toplantıda konuşurken, bir davette yemek yerken veya bir törene katılırkenki davranış biçimlerini belirler. Farklı sosyal çevrelerde ortama göre değişen basit davranış kalıplarıdır.
Nezaket, kendinizi ne kadar çok, diğerlerini ne kadar az düşündüğünüzü karşınızdakine belli etmemektir. Görgü kuralları çeşitli durumlarda uyulması gereken ayrıntılı formalitelerdir. Bu kurallar toplumsal kesimleri ve grupları birbirinden ayırma ve yaşamı kolaylaştırma, ilişkileri düzenleme işlevine sahiptir.
İlgili 31 soru bulundu
Nezaket ifadeleri, günlük hayatımızda sık sık kullandığımız, kısa, öz ve anlamlı ifadelerdir. Bu ifadeleri kullanarak karşımızdaki insana verdiğimiz değeri, saygımızı göstererek kibar bir konuşma yapabiliriz.
Nezaket, övgü veya ödül beklemeden, başkaları için cömertlik, düşünme veya ilgi gösterme eylemleriyle işaretlenmiş bir davranış türüdür.
Ahlak kuralları; insanın kendi vicdanının koyduğu ve yine kendi davranışlarını düzenleyen, vicdan azabı ile müeyyidelendirilmiş emir ve yasaklardır. Görgü kuralları; aynı çevredeki kişilerin uyduğu, konuşma, yeme – içme usulleri, oturma şekli, düğün vb. törenlerdeki giyinme ve hareket tarzlarını gösteren kurallardır.
Başkasının eşyasını kullanırken izin istemek gerekir. Büyüklere saygılı, küçüklere sevgili olarak davranmak gerekir. Büyükleri ziyaret etmek, küçükleri de korumak gerekir. Temiz ve tertipli olmak gerekir.
Protokol; Resmi törenlerde mevki sıralaması, selamlaşma, öncelik hakkı gibi konularda uyulması gereken kuralların tümüdür.
-Konuşmayı bitirirken geçerli bir neden öne sürün. -İltifat ederken içten ve samimi olun; iltifat aldığınızda da, teşekkür edin. -Birisini eleştireceğiniz zaman onun duygularını göz önünde bulundurun ve o kişi ile özel olarak konuşun; sorununuzu kişiselleştirmeyin. -Birisi sizi eleştirdiğinde, sakin olun.
İnsanların özel hayatlarında ve yaptıkları görevin özelliğinden dolayı nezaket ve görgü kurallarına önem vermeleri bireysel hayatın daha uyumlu ve düzenli olmasının yanında, iş ve halk arasında sağlıklı bir ilişkinin kurulmasına yardımcı olur.
Nezaket bir insanın sadece kendini değil, başkalarını da düşünmesi; kendini onların yerine koyması ve karşısındaki kişilere, onu görmek isteyecekleri şekilde görünmesi demektir.
2.Görgü kuralları yazılı olmayan kurallardır. Hukuk kuralları ise kural olarak yazılıdır.
Görgü kuralları, toplumun tümünü veya bir bölümünü ilgilendirir. Görgü kuralları zaman içinde değişebilir, bu kuralların temelinde süresiz olarak geçerli bir değer sistemine dayanması zorunluluğu yoktur.
''Nazik'' kelimesinden türetilmiş olan nezaket dilimize Farsçadan geçmiştir. Nezaket, görgü kurallarına dikkat etmek ve edepli olmak manasına gelir. Nezaketen sözcüğü ise saygı gereği anlamında kullanılır.
İçten nazik olan bir insan her zaman, her koşulda zarif ve düşünceli davranır; kendi çıkarına aykırı durumlarda bile nezaketi elden bırakmaz. Bir insanın sadece kendisinden üstün gördüğü insanlara kibar davranması, nezaket değildir. Nezaket, insanın karşısındaki insana -kim olursa olsun- değer vermesi demektir.
Yaşadığımız dünyada nezaket kurallarının ana teması, insanların birbirleriyle olan ilişkileridir. Günlük hayatta insanların daha rahat ve huzur içinde olmasını sağlayan nezaket kuralları, toplumun yaşantısını olumlu yönde etkileyip cazip gelmesine yardımcı olur. Görgü, yaşamı yönlendirme sanatıdır.
Saygı, nezaket, utanma davet, iyi tutum, incelik, kibarlık, hayranlık ve takdir anlamlarına gelen edep, bir toplumda örf, âdet ve kural hâlini almış iyi tutum ve davranışlar veya bunları kazandıran bilgi anlamında kullanılmaktadır. Adap ayrıca bir şeyin nasıl yapıldığını ifade eden usul anlamında kullanılmaktadır.
Toplum içi ilişkilerin düzenlenmesinde önemli rol oynayan görgü kuralları, Batı uygarlıklarında ilk defa Fransa'da ortaya çıkmıştır. Fransız Devrimi olmadan önce saraya yeni gelen kişilere etiquette isimli nezaket kurallarını içeren kitapçıklar verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri