Safran iyi bir fikir olsa da, ekonomik ve garantili olarak 1 kalıp kek için 1 çay kaşığı zerdeçalı önerebilirim.
Kek, başlarken yumurta ve şekerin çırpıldığı, yumurta sarılarının şekerle çırpıldığı ve akların ayrı kabartıldığı ya da şeker ve tereyağının birlikte çırpıldıktan sonra yumurtaların eklendiği metodlar var ama hepsinde de belli bir orana sadık kalınıyor.
Karamelizasyon tepkimesinin gerçekleşmesi için sıcaklığın 160 ºC - 170 ºC'a ulaşması gerekir. Ancak sıcaklığın çok yüksek olması koyu kahverengi renge ve acımsı tada sahip maddelerin meydana gelmesine neden olur.
İran daha önce de Rusya'ya yaklaşık 11 ton düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum göndermiş, bunun karşılığında da Rusya'dan 197 ton "sarı kek" almıştı. Uranyum filizinin saflaştırılmasıyla ulaşılan ve "sarı kek" olarak adlandırılan öğütülmüş uranyum oksit, nükleer tesislerde yakıt olarak kullanılıyor.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
İlgili 35 soru bulundu
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Zerdeçal, kek harcına hem farklı bir lezzet veriyor hem de rengini güzelleştiriyor. Üzerindeki susamlar sayesinde çörek tadında bir kek dönüşüyor. Harca bolca vanilin ekleyerek de lezzetini ikiye katlıyoruz.
Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kekin yağı az gelirse, olması gerekenden daha kuru ve sert olacaktır.
Beyaz beyaz köpürünce maden suyu, sıvı yağ, vanilin, limon suyu eklenir tekrar çırpılır. Daha sonra un elenir karışıma katılır. Çay kaşının ucuyla suyla sulandırılmış gıda boyası eklenir.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
Fırını önceden ısıtmayı unutmayın
Keki yapmaya başlamadan önce fırınınızı klasik bir kekin pişme derecesine yani 180 dereceye getirin. Isıtmaya başlayın. Kekinizi soğuk bir fırına vermeyin. Sıcak fırında pişirilmiş kekler, hacimli, düzgün dokulu, iyi pişmiş keklere dönüşür.
Harika Kek yapmak için tam olarak kaç yumurta gerekir
En çok kullanılan klasik 23 cm'lik bir kalıpta tereyağı ile yapılan bir kek ile test edilmiştir. Çoğu tariflere baktığımızda en çok tercih edilen 4 yumurta ile yapılan tarifler, diğer tereyağlı kek tariflerine baktığımızda 2 ile 6 adet yumurta kullanılmış.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
El blenderi ile neler yapılır sorusu yemek yapmayı seven birçok kişi tarafından merak edilir. El blenderi ile yapılabilecek birçok hazırlık bulunur. El blenderi ile kek karışımları hazırlanabilir ve lezzetli tatlılar elde edilebilir. Un yaparken el ile yoğurma işlemi büyük bir yer tutar.
Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır. Bunun yanı sıra fırını ısıtmadan keki koymak da kekin kurumasının önünü açar.
Pişirme süresinin bitimine doğru kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Bıçak gibi sert ürünler batırmayın. Bu da kekinizi söndürür. Kekiniz piştikten sonra fırının içerisinde uzun süre bırakmamak da oldukça önemli.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir.
En basit haliyle kek yapılırken şeker ve yumurta çırpılarak başlanıyor. Bu ilk adım kekin kabarması için en önemli nokta. Sıradan bir kek yaparken yumurta ve şekerin çok iyi çırpılması kekin iyi kabarmasını sağlıyor. Pandispanya tarzı daha kabarık ve pürüzsüz bir kek için yumurta akı ile sarısının ayrılması gerekiyor.
Kekleriniz puf puf kabarsın, yumuşacık olsun istiyorsanız, tarifinizde su yerine süt kullanabilirsiniz. Kek yaparken, kekin hamuruna biraz süt veya yoğurt gibi laktoz içeren ıslak malzemeler eklemek, hamuru daha akışkan bir hale getirir.
Yumurta ve şekeri çırparken yarım çay kaşığı tuz atarsanız daha çok kabaracaktır. Böreklerde, poğaçalar da olduğu gibi kek karışımına ekleyeceğiniz az bir miktar soda etkili olacaktır.
Sade bir kek hamurunu yaparken temel malzemeler 4 yumurta, arzu edildiği kadar şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un ve bir paket hamur kabartma tozudur. Kek hamurunun güzel bir şekilde kabarması ve homojen olarak dağılabilmesi için bu malzemelerin ölçüleri önemlidir.
Kullandığınız malzemelerin oda ısısında olması gerekmektedir. Kekte kullandığınız maden suyu kekinizin güzel bir şekilde kabarmasını ve yumuşak olmasını sağlayacaktır. Dilerseniz içerisine limon kabuğu rendesi ekleyerek limonlu maden sulu kek de yapabilirsiniz.
*Kekimiz piştikten sonra fırından alıp 5 dk dinlendirip dilimliyoruz ve üzerine 1 bardak soğuk sütü döküyoruz. DİLERSENİZ KEKİNİZ ÜZERİNE PUDİNG ,ÇİKOLATA SOSU, VEYA BEYAZ ÇİKOLATA SOSU DÖKEBİLİRSİNİZ.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri