Türkçede “etmek, olmak, yapmak, kılmak, almak, ver- mek, görmek, bilmek” gibi fiillerin yanı sıra “bulmak” ve “bulunmak” ke- limeleri de birleşik fiil kuruluşunda yer alan yardımcı fiillerdir.
Fiilimsi ya da eylemsi, fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan fiil soylu kelimelerdir. Türkçede fiilimsiler, fiillere yapım ekleri ekleyerek oluşturulur.
Fiil cümlelerinin yüklemi her zaman bir fiildir: Yarın kütüphaneye gideceğim. (fiil cümlesi. "Gitmek" fiili ile oluşturulmuş yüklem.)
sonuç olarak "var olmak" fiili de nesneye ihtiyaç duymadığı için bir durum fiilidir. yani durumu anlatan bir fiildir.
Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur.
İlgili 43 soru bulundu
Fiile gelen (-sa,-se) ekleri ile yapılır. Fiilin yapılmasını koşula bağlı olarak anlatır. Bir eylemin bağlı olduğu durumlarda kullanılır.
İsimler tek başlarına bir anlam ifade eder veya bir varlığa, kavrama, duruma ad olabilir. Fiiller ise bir iş, oluş, kılış bildiren kelime türleridir.
Güven ismi, Türkçe kökenli bir isim olup, güvenilirlik, emniyet ve sağlamlık anlamlarına gelmektedir.
İsim kökleri
Örnek: Boya < boya kelimesine "-mak" ekini getirebiliyoruz. (Boyamak) Bu durumda isim kökü değildir. ev kelimesine "-mak" ekini getiremiyoruz. (Evmek) Bu durumda ev isim köküdür.
Değil, edat olarak ek fiilin olumsuzluğunda, fiil çekimlerinde ve değil mi ya- pısı içerisinde kullanılır. değil, isim unsuru ile ek fiilin arasına girerek, ek fiilin olumsuzluğunu kurar.
Cins isimler, aynı cinsten olan varlık, kavram veya olguların birini, bir bölümünü veya tamamını karşılayan isimlerdir. Odun, ağaç,kereste, masa, saat gibi.
Bu kelime anlamlı bir kelime olduğu için fiil kökü olarak isimlendirilmektedir. Ev kelimesinin sonuna -mek eki getirildiği zaman "evmek" kelimesi ortaya çıkar. Bu kelime anlamlı değildir. O zaman ev kelimesi isim köküdür.
FİİLDEN İSİM YAPAN EKLER
1.–ç: awın- “avunmak”-ç “avunma”, inan- “inanmak”-ç “inanç”, küwen- “güvenmek”-ç “güvenç”, ökün- “pişman olmak”-ç “pişmanlık”, sakın- “düşünmek, hesap etmek-ç “düşünce, endişe”.
Kalıplaşmış Bir Zarf-fiil: “giderek”
Fiillere getirilen “-ma / -me, -mak / -mek, -ış / -iş / -uş / -üş” ekleriyle yapılır. Bu ekleri, aklımızda daha kolay kalması için “-iş, -me, -mek” veya “-ma, -ış, -mak” şeklinde kodlayabiliriz. Bu ekler fillere gelerek onları cümle içinde “isim” yaparlar. İsim-fiiller, fiillerin isim gibi kullanılabilen şekilleridir.
-dığı için" anlamında sebep ifadesiyle zarf ola- rak fiile bağlanmaktadır.
İsim-fiil eki olan –ş ekini alan almak ve vermek fiillerinin birleşmesiyle oluşmuştur.
Savaş, Türkçe kökenli bir erkek ismi olup, iki veya daha fazla grubun veya ülkenin birbiriyle çatışması ve mücadele etmesi anlamına gelir.
Fiil+Ma = Kalıcı İsim
Bu kitabı okuma! “Oku” sözcüğü cümlede fiil görevinde. Bu yüzden –mA eki olumsuzluk ekidir. Bugün okuma dersinde yeni bir hikaye okuduk.
Göç sözcüğü Türkçede hem fiil hem de isim olarak kullanılan bir sözcüktür. mahallelerinde Boğaz'ın köylerine göçler başlardı." -A. Ş. Hisar.
Yukarıdaki cümlelerde altı çizili sözcükler fiil değil, isim-fiildir. Dikkat ederseniz bunlar “kalem, saygı, ölüm” gibi tam bir isim değil, yapısında eylem anlamı taşıyan bir isimdir.
1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
Rüya ismi Arapça kökenli bir isimdir.
"dokuma", "görüş", "dondurma", "sarma" gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir. Ancak cümlede fiil anlamlarını yitirmeden kullanılırlarsa mastar görevindedirler.
İsim fiil olayını çok yanlış anlamışsın kardeş ; orada da isim fiil ; davranış her yerde isim fiildir. İsim fiil - Fiilken ek alarak isim olan sözcük demektir. Yani tüm isim fiiller aslında isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri