Kavurma ete kimyon konur mu? Bu yüzden kekiğin tadının bozulmaması için etinize pişmeye yakın yahut piştikten sonra eklemeniz daha doğru olacaktır. Dana etine yakışan baharatlar başlığında kimyonu es geçmek olmaz. Kimyon özellikle dana etinden yapılan köftelere çok yakışan bir baharat.
Yağın içine kimyon, karabiber, kekik, tuz ve pul biber serpin ve 5 dk karıştırın. Ardından kenara aldığınız haşlanan eti ilave edin. Baharatla birlikte eti iyice karıştırın. Etler kızarmaya başlayınca ocağın altını kapatın.
Kimyon özellikle dana etinden yapılan köftelere çok yakışan bir baharat. Köftenin bu sadık eşlikçisi, dana eti dilimlerine de lezzet katıyor. Kimyonu marinat soslarında da kullanabilirsiniz. Gerçek şu ki kimyonsuz bir kırmızı et yemeği düşünülemez.
En güzel et kavurma yemeklerini yapmak için etin yumuşak olması ve baharatlarının dengeli olması en önemli püf noktalarından biri. Yumuşacık pişirdiğiniz et kavurmanın üzerine kekik eklediğinizde hem mis gibi kekik kokusu ile yemeğiniz bütünleşecek hem de etinize lezzet verecek.
1 çay kaşığı pul biber. 1 çay kaşığının ucuyla kekik. 1 çay kaşığının ucuyla kimyon. 1 çay kaşığının ucuyla karabiber.
İlgili 44 soru bulundu
Et kavurmanın içine ne konur? Yağın içine kimyon, karabiber, kekik, tuz ve pul biber serpin ve 5 dk karıştırın. Ardından kenara aldığınız haşlanan eti ilave edin. Baharatla birlikte eti iyice karıştırın.
Ete en çok yakışan baharatlar karabiber ve tuzdur. Et bir gün öncesinden marine edilmek isteniyorsa, zeytinyağı ve biberiye kullanılabilir. Yumuşak bir ete terbiyeye gerek yoktur. Taze baharat, kekik, biberiye, karabiber, soğanın suyu ete lezzet katacak malzemelerdir.
Kavurma etini mühürlemek için tencerenizi ya da tavanızı iyice ısıtmayı unutmayın. Kurban eti pişirme tarifleri içinde bir tüyo da doğru zamanda tereyağı kullanılmasıdır. Mühürleme işleminden sonra bir parça tereyağı atarsanız etlerin daha yumuşak olmasını sağlarsınız.
Etlere eklenecek olan tuz ve baharatlar, pişme işlemi tamamlanınca koyulmalıdır.
Kışlık, dolaba koyacağınız kavurmaların yumuşacık olması için ise tuzunu son anda ilave etmeye ve bolca yağ kullanmayı ihmal etmeyin. Etlerinizi önce güzelce soteleyin. Ardından yağlarla birlikte kavurun ve etler yumuşayıp yağlarla özdeşleşince tuzunu ilave edip ocaktan alın.
Yıkanmış kimyonu tel süzgece alın, suyu süzülsün. Ardından temiz bir mutfak bezini tepsiye serin, suyu süzülmüş diş kimyonu yayın. Benim kimyonum tozsuz kapalı cam balkonda 3 günde kurudu. Yine de havalar şuara çok sıcak olmadığı için, kurumuş kimyonumu 1-2 dk teflon tavada son kalan nemini almak için ısıttım.
Kimyon hem baharat hem de çay olarak kullanılabilen oldukça şifalı bir bitki.
Etli pide, lahmacun, etli güveç yemeklerinde kullanılabilen kimyon, etli yemeklerin yanı sıra sebzelerde de tüketilebilmektedir. Gaz oluşumu sağlayan pek çok farklı sebze yemeklerinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Başta kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi sebze yemeklerinde kullanılması gerekmektedir.
Kimyon yemeğe ne zaman konur? Yemeklerde önce yağda hafifçe kavrulursa, yağa aromatik tadını verir ve yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlar. Yemeklerin üstüne çiğnenen kimyon tohumları, sindirime yardımcı olur.
KİMYONUN FAYDALARI
Şişkinlik giderici, gaz söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlık giderici etki gösterir.
Kimyon ekimi; tahıl mibzeri ile sıra arası 14-20 cm ve derinliği 2-3 cm olacak şekilde 1-1.5 kg/da tohumluk kullanılarak yapılır. Serpme ekimlerde dekara 2 kg tohum atılmaktadır.
Eti pişirmeden önce marine etmiyorsunuz
Bu işlemin mantığı etin pişerken daha yumuşak ve daha lezzetli olmasını sağlamak.
Nasıl yapılır
Öncelikle kuşbaşı doğranmış dana etimizi geniş bir tencereye alalım. Üzerine 1 kahve fincanı sıvı yağ ekleyip kapağını kapatalım ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Suyunu çekince 5 su bardağı su ilave edip tekrar kapağını kapatalım ve pişmeye bırakalım.. Yaklaşık 2 saatte suyunu çekecektir.
Mümkünse eti kendi yağında kavurmalısınız. Eti ilk ocağa koyduğunuzda yüksek ateşte, kendi suyunu saldıktan sonra ise daha kısık ateşte pişirmelisiniz. Son olarak en çok dikkat edilmesi gereken nokta ise kavurmanın tuzunun ve baharatının en son eklenmesi gerektiğidir.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Dana Kavurmanın İyi Pişmesi İçin 1 Bardak Su Konulmalı
Türk, "Dana etlerimizi biraz kavurduktan sonra içerisine 1 bardak su ekliyoruz. Dana etinin pişme süresi daha uzundur. O nedenle su eklemek gerekiyor" dedi.
Dana eti dile gelseydi "Kekik olmadan asla” derdi kuşkusuz. Yeri gelmişken minik de bir püf noktası verelim kekik "yaprak baharatlar” grubuna girer ve uzun süre sıcakla temas ettiğinde yanar. Bu yüzden kekiğin tadının bozulmaması için etinize pişmeye yakın yahut piştikten sonra eklemeniz daha doğru olacaktır.
Limon, sirke, sarımsak, soğan gibi asit malzemeler et marinasyonu için gereklidir. Biberiye, kekik, kırmızı toz biber, karabiber, tuz, defne yaprağı gibi aroma verici baharatlar da kullanılmalıdır.
Yanmaz yapışmaz kalın tabanlı bir çelik tencere veya döküm bir tencere en lezzetli etleri pişirmenizi sağlayacaktır. Tencereyi ocağa alın ve içerisine etleri ilave edin. Orta ateşte bir süre sürekli karıştırarak pişirip ardından kısık ateşe alın. Bu süre zarfında etlerin suyunu salmaya başladığını göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri